Barajul de la Zetea este singurul lac artificial din zona superioară a Târnavei Mari. Barajul este executat în amonte de localitatea Zetea din județul Harghita. Digul are o înălțime de 50 m, o lungime de 520 m și se întinde pe o suprafață de 140 de hectare.

Tot drumul către Zetea (drumul judetean 138) ești însoțit de culorile și umbrele pădurilor de foioase care se întrepătrund cu cele de conifere.

Verdele Munților Gurghiului este dat de brazi și molizi, ici colo întâlnindu-se fagul, stejarul și alunul. Zona este de o frumusețe de nedescris prin cuvinte. Însă, într-adevăr, fără cuvinte rămăi în fața luciului Lacului Zetea, unde parcă albastrul cerului reflectat în întinderea apei este mai albastru decât în oricare alt loc.

Pentru iubitorii de munte, de natură, de evadări pe cărări de munte ne simțim obligați să facem câteva precizări despre munții care înconjoară ca o minunată coroană de verde curat zona lacului Zetea.

Munţii Gurghiului sunt o grupă muntoasă a Carpaților Moldo-Transilvani, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali şi sunt cuprinşi între Valea Mureşului şi râul Târnava Mare. Cel mai înalt pisc este Vârful Saca Mare (1.776 metri), urmat de Vârful Fâncelu (1.684 metri).

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Munţii Gurghiu şi Munţii Harghita formează partea centrală şi sudică a lanţului eruptiv Căliman-Harghita, situat în vestul Carpaţilor Orientali, pe care îi separă depresiunea Transilvaniei.

Site-ul montaniarzi.ro face şi o descriere sumară a Munţilor Gurghiului. „Au un relief relativ simplu, o creastă generală orientată nord-vest – sud-est, ferestruită lateral de pâraie ce dau naştere la creste cu orientare estică şi vestică. Pe acelaşi aliniament se înşiră câteva căldări, mărturii ale activităţii vulcanice de aici: Fâncel, Seaca, Şumuleu şi Ciumani. Pereţii acestora sunt de fapt vârfurile cele mai înalte din regiune şi închid în interior pâraie dispuse radial. În interiorul acestor căldări sunt pante abrupte, pline de blocuri de stâncă şi bolovăniş, greoaie atât la urcat, cât şi la coborât, iar la exterior sunt pante domoale, regulate”,

Revenim și vorbim despre acest minunat loc. Barajul Zetea. Lacul de acumulare are un volum total de 44,0 milioane metri cubi, din care 7,6 milioane metri cubi volum permanent și 36,4 milioane metri cubi pentru reținerea undelor de viitură. Lacul de acumulare asigură un debit permanent de 1,2 metri cubi pe secundă aval de acumulare pentru alimentarea cu apă a localităților de pe valea Târnavei Mari. La piciorul barajului este executată o centrală hidroelectrică.

Lucrările de construcţie ale barajului au început în anul 1976, finalizându-se abia în 1992. Scopul construirii acestui baraj a fost apărarea împotriva inundaţiilor şi controlul nivelului râului. Barajul apără localităţile situate în valea Târnavei Mari de inundaţii, iar în caz de secetă asigură debitul normal al apei. Capacitatea bazinului este de cca. 50 milioane m3, lungimea este 2,6 km din care 1,4 km se află în fosta vale a Târnavei Mare. Lăţimea apei la baraj este de 400-800 m în valea pârâului Şicasău şi în zona Târnavei Mari este de 150-200 m.

Lacul de acumulare de la Zetea este format prin acumularea apelor din părăurile repezi din munți care îl transformă într-un minunat lac artificial, care asigură minunate posibilități pentru pescuit, înot, plimbări cu barca sau excursii.

Scăldatul în lac este posibil de la sfârșitul lunii iunie până la mijlocul lunii august. Nu există strand amenajat, deci înotul în acest loc este recomandat numai acelor, care sunt buni înnotători.

Malurile lacului sunt abrupte, de aceea și la mal apa este adâncă. În lac nu sunt curenți sau obstacole, apa lacului este foarte curată.

La început, fauna piscicolă era alcătuită din peştii migratori din pârâuri. Cantitatea cea mai semnificativă o reprezintă cleanul, apoi ca proporţie a populaţiei piscicole urmează păstrăvul. Datorită debitului mare al apei, extinderea acestei specii este nelimitată, din această cauză existând şi exemplare de peste 10 kg.

Lacul a fost populat şi cu alte specii mai mici, cum ar fi plevuşcă, beldiţă, albişoară, mreană vânătă, dar fauna piscicolă s-a îmbogăţit şi cu caras, crap, şalău, ştiucă, scobar, plătică, mihalţ, chiar şi cu biban. Se poate pescui atât de pe mal, cât şi din barcă, acestea fiind utilizate mai ales de către pescarii care folosesc rotativele sau muscăritul.

Pescarii veniți la barajul de la Zetea trebuie să respecte o serie de ”Legi interioare”:

  1. Respectarea legislației românești privind pescuitul este obligatorie pentru fiecare pescar.
  2. Pescuitul este permis doar după cumpărarea biletului zilnic sau a abonamentului anual.
  3. Persoanele care au bilet zilnic, adulți (abonament anual), pot pescui cu 2 (două) undițe, cel mult 2 (două) cârlige/undiță, copii doar cu o undiță.
  4. Cantitatea admisă pentru păstrare este: la păstrăv max. 4 (patru) buc. de 20-35 cm și 4 (patru) kg alte specii sau 1 (unu) păstrăv ce depășește 35 cm și 4 (patru) kg alte specii.
  5. Peștii prinși care sunt sub dimensiunea permisă, trebuiesc eliberați. Mărimea minimală la: lipan 25 cm, păstrăv 20 cm, crap 35 cm, șalău 40 cm, știucă 40 cm, somn 50cm, clean 25 cm, scobar 25 cm, platica 25 cm, biban 15 cm.
  6. Pescuitul începe cu o jumătate de oră înainte de răsăritul soarelui și se termină cu o jumătate de oră după apusul soarelui.
  7. Pescuitul cu barca nu are voie sub nici o formă să deranjeze pescuitul de la mal. Pescarul cu barca este obligat să părăsească lacul la apelul solicitat de către persoanele îndreptățite și să se supună controlului.
  8. Este strict interzisă murdărirea apei, folosirea ambarcațiunilor cu motoare cu ardere internă.
  9. Este strict interzisă distrugerea vegetației din zona lacului, tăierea copacilor. Focul deschis este permis numai în locurile special amenajate.
  10. Nerespectarea legilor interioare duce la amendă contravențională și la interzicerea exercitării dreptului de a pescui.

Barajul Zetea este înconjurat de jur împrejur de munți și de păduri. Cu toate că in padurile noastre se găsesc animale sălbatice (urși, râși, lupi, mistreți etc.) vă puteți plimba sau face excursii în siguranță deoarece locurile frecventate de om, sunt evitate de animalele sălbatice.

Cele mai populare atracții turistice în zonă sunt:

  • Salina Praid,
  • Ștrandul Praid,
  • Harghita Mădăraș,
  • Parc Aventura Balu,
  • Cheile Bicazului,
  • Lacul Roșu,
  • Club Aventura Tușnad,
  • Cetatea Balvanyos,
  • Cetatea Puturoasă,
  • Peștera Puturoasă și
  • Tinovul Bufnitor.

În apropiere de Barajul Zetea se află mai multe pârtii de schi care creează o mare atractivitate zonei în timpul iernii.

Vă invităm și noi la pârtiile de schi Mădăraș, Băile Homorod, Harghita Băi, Bucin, Piricske.

Judeţul Harghita are cel puţin 10 domenii de schi, iar 5 pârtii, de grade diferite de dificultate, deservite de trei instalaţii de teleschi, sunt doar în staţiunea Mădăraş. Pârtia pentru începători cu acces la teleschi are 100 de m, cea mai lungă este Pârtia albastră, de 1800 de m, iar cea mai dificilă, denumită Hadak Útja, are 700 de m.

Staţiunea Mădăraş este situată într-o zonă extrem de liniştită, iar pasionaţii sporturilor de iarnă şi ai vacanţelor la munte pot fi siguri că au facilităţi de cazare mult mai la îndemână faţă de staţiunile ultra cunoscute.

Vom reveni nu peste multă vreme cu recomandări privind câteva dintre cele mai frumoase structuri turistice de primire din zona barajului Zetea.