Am început să scriu acest articol inspirat fiind după documentarea mea de o serie de articole și fotografii publicate de un mare biolog român – Peter Lengyel – îndrăgostit de natură și de conservarea ei. Și am decis să realizăm un articol despre un minunat Colțișor de România, unic și fascinant în felul lui. Grindul Lupilor.
Peter Lengyel s-a nascut in 1973, in Sighetu Marmatiei, si a absolvit biologia la Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj. Este biolog, expert in conservarea biodiversitatii, fotograf al naturii, membru al Asociatiei „Valea Verde”, dar si secretar stiintific la ONG UNESCO Pro Natura, cu sediul in Bucuresti si membru al Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii.
A participat la proiecte organizate de institutii precum Parlamentul European, Comisia Europeana, Consiliul Europei sau Banca Mondiala si la peste 200 de simpozioane, conferinte si congrese internationale legate de protectia mediului, conservarea biodiversitatii si educatie ecologica. In ultimul timp a devenit foarte cunoscut datorita celor doua volume „BEEP 2010” si „Maramures – Tara Biodiversitatii” si expozitiei “India – locul uimitoarei diversitati”. a Rezervației Biosferei Delta Dunării,
Dar să plecăm la drum în minunatul Grind al Lupilor. Grindul Lupilor este o lungă fâșie de nisip: cca. 25 – 30 km lungime și 2-3 km lățime în locurile cele mai late.
Într-o prezentare sintetică a Grindului putem spune următoarele lucruri despre acesta.
Grindul Lupilor cu o suprafață de circa 2075 ha se află între lacurile Razim și Sinoe și are o vegetație specifică solurilor nisipoase. Datorită înălțimii reduse și a condițiilor favorabile, zona este importantă pentru producerea naturală a peștilor și pentru iernarea păsărilor reprezentând un important refugiu de cuibărit și hrană.
De asemenea, cateva mamifere foarte rare, cum ar fi bursucul sau șacalul auriu, poposesc aici iarna, când lacurile Razim si Sinoe sunt înghețate.
Zona are o mare importanță pentru reproducerea naturală a peștilor din speciile: crap, șalău, plătică datorită cotelor reduse și a condițiilor favorabile.
Este mărginită de apele salmastre lagunare ale lacurilor Zmeica și Sinoe, grindul fiind astfel un fel de uscat intermitent, întrerupt de mlaștini și canale, zone cu revărsări mari de ape în primăvară, uscat care “leagă” marginea dobrogeană de pe la Sinoe de litoralul aflat către Gura Portiței… peste apele uriașei lagune. Evident că un astfel de loc poate să fie ideal pentru existența unui paradis al păsărilor… ceea ce de facto aici chiar există.
Nisipul este depus recent (holocen), ca și al altor grinduri din actuala lagună. Un peisaj cu vegetație stepică în zonele mai înalte, cu zone înmlăștinite pe marginile apelor, uneori tufărișuri și câțiva arbori… zone sărăturate acoperite parțial de Salicornia, ape liniștite.
Interesante sunt acele adâncituri cu apă foarte mică ce reprezintă locuri de hrănire pentru variatele specii de păsări de baltă, un adevărat paradis al limicolelor. Zonele stepice locuite de pasărea ogorului (Burhinus oedicmenus), popândăi (Spermophilus citellus), loc de vânătoare pentru acvila pitică (Hieraaetus pennatus)… pereți de loess în care cuibăresc prigoriile (Merops apiaster)… și atâtea și atâtea alte aspecte interesante… ce poate să fie mai splendid?
Zona strict protejată a Grindului Lupilor are o suprafață de 2.075 hectare. Desișuri cu mistreți, la un număr extraordinar de mare (în 2010) prin zona strict protejată… poate chiar prea mare pentru a permite cuibărirea cu succes a multor specii de păsări care își depun ouăle și își cresc puii la nivelul solului…
Șacalul este și el prezent în număr destul de mare. Vegetația devine dominată de buruienișuri înalte, astfel că apar probleme pentru păsările care au nevoie de locuri deschise. Mai atractivă pentru păsări (și pentru ornitologi) este zona tampon de la intrarea grindului dinspre Sinoe, un peisaj unde există prezență umană destul de consistentă, de la exploatarea stufului până la pescuit, dar și ape mici pline de limicole și alte păsări, destul de obișnuite cu existența umană.
Pe baloții de stuf există un cuib de barză albă, locuit de mulți ani de zile… și fotografiat în nenumărate ipostaze.
Un loc bun de cazare în zonă este Cabana Cocorul – Centrul de Monitorizare Ornitologică Grindul Lupilor administrată de ARBDD, construcție aflată în zona strict protejată. Din păcate, este cam departe de locurile bune de observat păsările, pe un drum de nisip plin cu uriașe băltiri în perioada de primăvară… ape având uneori adâncime chiar prea impresionantă până și pentru o mașină de teren puternică.
Deși pescuitul este interzis în mod teoretic, totuși Canalul 5 este un loc prea atractiv pentru pescarii care vin la prins crapi (Cyprinus carpio) cu exemplare și de 8 kg, plătică (Abramis brama), somn (Silurus glanis), biban (Perca fluviatilis), șalău (Stizostedion lucioperca) etc.
Foarte importantă este și insula Ceaplace, unde există o colonie de cuibărire a pelicanilor, inclusiv una dintre cele 3 locuri din România unde cuibărește pelicanul creț (Pelecanus crispus) – în 2005 fiind raportate de aici 90 de perechi dintre cele cca 1.500 de perechi europene aparținând acestei specii.
Aici a fost instalată o platformă de cuibărire din lemn acoperit cu stuf, fixată pe piloni, pentru a asigura suprafața necesară cuibăririi pelicanilor, dealtfel, această insulă din nordul lacului Sinoe, are doar 0,6 hectare, are formă de semicerc-inel-întrerupt similar formei unui atol; insula ca și un luciu de apă din jurul ei este zona strict protejată pe o suprafață de 117 hectare.