Vacanța la mare este pentru toți cei care doresc să meargă la malul Mării Negre, înainte de toate, prilej de distracție, de plimbare și de diverstiment. Așa că, ne-am gândit să vă facem invitația pentru o după amiază să mergeți la Herghelia Mangalia, un loc minunat din vecinătatea stațiunii cu același nume.

Deși am postat acest articol la Rubrica ”Turism de aventură”, o vizită la Herghelia Mangalia nu presupune niciun risc, nicio aventură. este doar o frumoasă călătorie de suflet, de inimă și minte în minunata comunitate om-cal-natură.

Sau dacă vreți o excelentă lecție de educație, calul fiind nu numai cel mai frumos animal de pe Pământ dar, probabil, și cel mai important tovarăș al omului.

Ce simbolizează calul

Ce simbolizează calul ?

Dintre cele douăsprezece animale din zodiacul chinezesc, calul se evidenţiază prin numeroasele însuşiri pe care le simbolizează. De secole, el este indispensabil omului ca partener în război, iar în timp de pace a fost folosit veacuri la rând pentru transport. Calul este îndrăgit şi admirat de foarte mulţi oameni din toată lumea, pentru că este graţios, elegant şi, totodată, unul dintre cele mai puternice și mai frumoase animale aflate în slujba omului.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Caii purtau soldaţii în bătălii, trăgeau plugul la arat şi constituiau principalul mijloc de transport – până la apariţia maşinilor. Deoarece calul a fost implicat în activităţile omului în ceea ce priveşte arta şi munca, acest animal şi-a câştigat un loc special în istorie, aducând cu sine semne ale onoarei, reverenţei şi o mulţime de simboluri.

Domesticit şi crescut de om din vremuri imemoriale, calul denotă curajul şi viteza. Nu întâmplător motoarele maşinilor sunt măsurate în „cai-putere”! Astăzi, calul este foarte apreciat în lumea sporturilor. În curse şi concursuri hipice, el a captivat imaginaţia lumii moderne, la fel de mult cum a făcut-o în civilizaţiile antice.

Considerat un animal nobil şi inteligent în multe culturi antice, calul este un simbol de curaj, graţie şi viteză, simbolizând focul şi cerul.

În zodiacul chinezesc, calul corespunde Gemenilor din zodiacul european, simbolizează pragmatismul şi dragostea şi se consideră că a avut o contribuţie crucială în creşterea şi dezvoltarea Imperiului Chinez. În religia buddhistă Calul simbolizează energia. Elementul natural al Calului este Focul, iar această creatură minunată este o excelentă sursă de energie Yang.

Kantaka este renumitul armăsar alb al prinţului Siddartha Gautama, care mai târziu a devenit Buddha. Kantaka a fost cel care l-a purtat pe tânărul prinţ afară din palatul fortificat, când acesta a pornit în căutarea Iluminării. Când a ajuns la periferia oraşului, Siddartha l-a abandonat pe Kantaka pentru a merge pe jos, deoarece dorea să urmeze viaţa unui cerşetor. Legat de un copac ca să nu-l urmărească pe iubitul său stăpân, Kantaka l-a privit pe Siddartha până când acesta nu s-a mai zărit. Realizând că nu-l va mai vedea niciodată, a murit de durere şi se povesteşte că a fost primit de îngeri în rai, unde a aşteptat reîntâlnirea cu Siddartha.

Calul greco-roman a fost un prevestitor al războiului dedicat lui Marte şi lui Poseidon. Se spune că Poseidon ar fi creat primul cal. Deoarece Pegasus era un cal înaripat, născut din picăturile de sânge provenite din capul Medusei, era considerat mesagerul zeilor.

La începuturile Evului Mediu, în Capul Arkona de pe insula germană Rügen a existat un templu-fortăreaţă, care a aparţinut Ordinului slav Rani. În acest templu, dedicat zeului Svantevit, era practicat cultul Calului-Oracol. Slavii credeau că prin comportamentul acelui armăsar alb, se decidea starea de pace sau de război.

Cai-oracol au mai existat şi în templele medievale din Stettin (Pomerania) şi în Rethra (Luteţia), ca şi în mormintele sacre din timpul dinastiei Ming, în Imperiul Chinez.

Deseori, acest animal era văzut ca o fiinţă sacră, asociată cu o zeitate, ori ca un totem al războinicului.

În multe mitologii, calul era animalul călărit de zeul-soare, iar mai târziu apar care trase de patru cai sau de doi, ca în cazul zeului grec Helios. În mitologia nordică, Odin se deplasa călărind un armăsar cu opt picioare, numit Sleipnir.

Arta antică grecească îl înfăţişează pe Poseidon într-un car tras de cai-de-mare, sau de cai tereştri capabili să meargă pe apele mărilor.

Calul alb era o emblemă saxonă, iar mai târziu a devenit deviza casei de Hanovra.

La români, calul a reprezentat un semn de bunăstare, ajutor în gospodărie şi prieten credincios, fiindu-i alături la arat şi semănat, în zile de sărbătoare şi în vremuri de cumpănă. În basmele cu caracter mitologic, este aproape nelipsit calul fermecat, cu puteri miraculoase, care mănâncă jăratic şi îl ajută pe Făt- Frumos să treacă cu bine prin toate încercările dificile.

Am vrut să vă spun toate aceste lucruri considerând că orice adult și orice copil care merge la orice herghelie, la orice loc de creștere a cailor trebuie să cunoască aceste lucruri elementare despre cal.

Înainte de toate trebuie să vă spunem că Herghelia de la Mangalia se bucură de un important prestigiu european. Fiind considerată cea mai importantă herghelie de cai din sud-estul Europei.

Herghelia Mangalia este poziționată la circa 3 kilometri nord de Municipiul Mangalia și la aproximativ 500 de metri de țărmul Mării Negre. Înființată în anul 1926, Herghelia de la Mangalia este cel mai mare complex de acest gen din zona de sud-est a Europei și adăpostește aproximativ 350 de cai de rasă, precum: pursânge arab, semigreu și ponei.

Inițial herghelia a avut scop militar, ulterior axându-se pe ideea de a conserva rasa Pur Sânge Arab. Acum există peste 300 de cai din această rasă și se încearcă în continuare păstrarea și ameliorarea fondului genetic moștenit.

Calul din rasa Pur Sânge Arab își are originile, așa cum îi spune și numele, în Orientul Mijlociu. Acești cai au ajuns în Peninsula Arabă prin intermediul perșilor. Este printre cele mai vechi rase de cai domesticite, originea fiind stabilită în urmă cu 3.500 de ani, în Podisul Nedjed, din Arabia Saudită, zonă controlată de tribul Wahabiților.

Caii sunt foarte bine îngrijiți, există grajduri mai noi, dar au rămas și unele mai vechi construite după modelul austriac ce arată foarte bine. Aceștia stau pe pământ galben bătut ce se schimbă în fiecare an, peste care se așterne un strat de paie. Unele grajduri sunt foarte înalte pentru a asigura un climat potrivit.

Pe la vârsta de trei ani și jumătate mânjii sunt dresați, iar apoi se selectează cei mai buni care înlocuiesc marca. Fiecare cal din cei selectați pentru reproducere se trece într-un registru cu părinții și în urma unor calcule se stabilesc compatibilitățile genetice. Dentiția și alimentația sunt foarte importante la toate exemplarele și li se acordă o atenție specială. La naștere li se aplică dangale cu coduri pentru a putea fi identificați.

Rasa Pur Sânge Arab este cea mai veche rasă de cai din lume și cea mai cunoscută.

Caii din Herghelia Mangalia sunt foarte prietenoși, unii chiar lăsându-ne să îi mângâiem.

Herghelia este amplasată într-o zonă frumoasă și reprezintă un obiectiv turistic de neratat atunci când vă aflați pe litoralul românesc.

Periodic caii hergheliei sunt antrenați pe malul mării, intre stațiunile Saturn și Venus, oferindu-le turiștilor adunați pe plajă un spectacol foarte frumos. 

Hipodromul Mangalia are o suprafață de 19 ha și este singurul din România conceput special pentru cursele de galop. In fiecare vară hipodromul găzduieșșe competiții de călărie la care iau parte herghelii și crescători din toată țara.
În afara profilului zootehnic, Herghelia Mangalia reprezintă un centru de agrement excelent și o atracție turistică de renume. Hipodroamele de trap și galop ale complexului sunt bine amenajat, iar în incinta unității se practică echitația. De asemenea, turiștii pot efectua plimbări de agrement pe malul mării, fie călare, fie cu  trăsura.

Așa că, fiind la mare, într-o după amiază, la mare fiind nu ezitați să îi luați pe cei dragi și să alocați 2-3 ore minunaților cai de la Herghelia Mangalia. Chiar merită.