Am trecut de nenumărate ori prin localitatea covăsneană Malnaș dar niciodată până ieri nu am ajuns în fosta stațiune balneoclimatică Malnaș Băi. Am spus, din păcate, fosta stațiune pentru că astăzi acolo aproape totul este închis. Mai funcționează câteva pensiuni private, susținute de niște oameni foarte inimoși și care înțeleg perfect bogăția care o oferă aceste importante resurse minerale.

Hotelul Oltul care are nevoie de o importantă infuzie de capital pentru reabilitare și modernizare. Astăzi hotelul este în continuare o construcție interesantă, bine poziționată și cu multe funcționalități în epoca comunistă care, în mod sigur, poate fi centrul activității de turism din Malnaș Băi.

Eu cred că printr-un proiect ambițios legat de reabilitarea acestuia dar și a spațiilor anexe – o bază sportivă multifuncțională – hotelul ar putea fi din nou clasificat și reintrodus în circuitul turistic. Perioada de declin major s-a produs când un important afacerist brașovean – Ioan Neculaie – a cumpărat pe mai nimic hotelul și mai multe clădiri învecinate și le-a lăsat de izbeliște. N-a bătut un cui. Evident toate aceste spații s-au deteriorat, au devenit nefuncționale și de mai bine de 10 ani hotelul este închis.

La acest moment, Consiliul Județean Covasna, care deține proprietatea hotelului și care se manifestă foarte activ prin liderii săi în valorificarea potențialului turistic al județului, a comandat un proiect complex de reabilitare a acestuia și l-au trimis spre finanțare unei instituții guvernamentale – Compania Națională de Investiții – unde, în mod normal, autoritatea centrală a statului ar trebui să susțină și să finanțeze un asemenea obiectiv.

Baza de tratament din stațiune – o completare fericită a potențialului balneoclimatic oferit de izvoarele naturale, nămolul și mofetele care se află în patrimoniul localității – este o adevărată bijuterie arhitectonică și funcțională, construită și ea în urmă cu mai puțin de 10 ani. Pe vremea Doamnei ministru Elena Udrea. Baza de tratament este și ea închisă.

Subliniez, baza de sănătate pe care am avut posibilitatea să o văd arată excepțional. Este nou-nouță, este foarte curată și bine îngrijită, proiectată inteligent și are extrem de multe dotări: piscină pentru recuperare medicală, saună, salină artificială, săli de masaj, căzi pentru băi cu ape carbogazoase, sală de fitness, posibilitatea de a realiza și alte proceduri de reabilitare și recuperare medicală. Cabinete medicale. O adevărată fabrică de sănătate.

Din păcate și ea este închisă. Datorită faptului că Hotelul Oltul, potențial furnizor de turiști veniți la tratament este nefuncțional. Și sigur procedurilor impuse de autoritățile statului care au impus un regim mult prea restrictiv de funcționare în pandemie pentru bazele de tratament balnear.

Mi se pare incredibilă discrepanța creată de autoritățile statului între funcționarea unităților hoteliere și de alimentație publică de pe Litoral din această vară – focar grav, confirmat și recunoscut de infecție cu Covid- Sars 19 – și unitățile din turismul balnear care nu au furnizat niciun caz de infectare de la redeschiderea lor la începutul verii 2020.

Este incredibilă nepăsarea și lipsa de reacție a autorităților statului român care au neglijat capacitatea turismului balnear românesc de a oferi soluții terapeutice eficiente de întărirea imunității organismului, de a trata și ameliora afecțiunile cronice, considerate comorbidități în pandemia cu Covid 19. Nu de acum din 2020. De mai mult de 30 de ani.

Stațiunile balneare și balneoclimatice trebuie să-și unească eforturile pentru a prezenta guvernului necesitatea de redeschidere a bazelor de tratament balnear, a spațiilor interioare dotate cu piscine, bazine, căzi pentru recuperare și reabilitare medicală. Fiindcă altfel, lipsa oricărei reacții pe aceasta temă din partea Guvernului României este similară cu reacția medicului care refuză acordarea unui tratament eficient unui pacient care are mare nevoie de așa ceva.

Revenind la stațiunea balneoclimatică Malnaș Băi, pentru binele căreia și-au unit acum eforturile Consiliul Județean Covasna prin liderii săi:

presedintele Tamas Sandor și vicepresedintele Robert Gruman și Primăria Comunei Malnaș prin primarul ei, Doamna Angela Szotyori, cred că este o investiție extrem de profitabilă din partea statului român să susțină financiar (din fonduri guvernamentale și din fonduri structurale) reabilitarea acesteia.

Și vreau să subliniez necesitatea acestui efort financiar prin însăși calitățile excepționale curative ale apelor minerale. ale nămolului și ale mofetei existente aici. La care punem la socoteală și bioclimatul extrem de favorabil recuperării.

Eu nu susțin construirea unei noi stațiuni ci revenirea la statutul de odinioară al unui loc care timp de peste o sută cincizeci de ani a dost o ”adevărată fabrică de sănătate” pentru sute de mii de cetățeni ai acestei țări.

Malnaş-Bãi este situată pe malul drept al râului Olt, într-o frumoasã depresiune de la poalele Munţilor Bodoc și Baraolt, la o altitudine de 505 metri si la 22 de km distanta de orașul Sfântul Gheorghe. Zona este foarte bogată în izvoare de apă minerale și alți factori cu valori curative.

Apariția stațiunii este datată în anul 1759, iar din 1800 se cunosc bazine libere. Stațiunea a început să se dezvolte spectaculos în perioada când familia Semsey o administra. Din anul 1865 staţiunea are renume şi mulţi vizitatori. Staţiunea se bucura de un climat temperat continental, cu mase atmosferice relativ umede. Temperatura medie este cuprinsa între 7-8 grade Celsius.

În 1873 s-a alcătuit o asociaţie pentru utilizarea raţională a bogăţiilor comunei: izvoarele de apă minerală, şi gazele cu proprietăţi terapeutice. În 1891 au fost construite primele băi cu apă caldă, în 1896 o fabrică de carbogazoase, iar începînd cu 1904 a funcţionat şi un punct de îmbuteliere a apei minerale. Din anul 1907 această preocupare a fost preluată de asociaţia Siculia SA.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, în partea de nord a satului Malnaş s-au deschis cariere de piatră, de unde s-au extras roci de andezit, folosite în construcţii. Ca urmare a acestui fapt sa dezvoltat şi sculptura în piatră. În perioada interbelică, dar şi între anii 1950-1989, băile Malnaş-Băi, unitatea de îmbuteliere a apei minerale şi a acidului carbogazos au reprezentat surse de venit pentru localnici. În localitate a funcţionat şi un sanatoriu, care folosea apele izvoarelor Ilona, Mioara, Central, Victoria şi a Fântânei Centrale. Din nefericire, după schimbarea regimului din 1989, băile au ajuns în paragină.

În prezent se îmbuteliază doar apa minerală „Perla Covasnei” şi acidul carbogazos.

Malnaș Băi este recomandatã în tratamentul unor afecţiuni digestive (gastrite cronice, ulcer), afecţiuni hepatice (hepatite, coleciste, pancreatitã cronicã), afecţiuni cardio-vasculare (arteriopatie, cardiopatie cronicã, hipertensiune arterială).

Stațiunea balneoclimatică Malnaș Băi dispune de următoarele resurse naturale certificate de Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie:

izvoare ape minerale (carbogazoase, alcaline, bicarbonatate, calcice, magneziene, feruginoase, sodice)

bioclimat de crutare

nămol

mofete

Pentru cura internă puteți folosi:

• Izvorul Maria (apã carbogazoasa, feruginoasa, iodurata, bicarbonatata, clorurosodica, calcica, izotona, atermala (cea mai întrebuintata)) indicat în afecţiuni digestive (dispepsii şi gastrite cronice hiperacide, ulcere gastrice şi duodenale cronice, colite cronice, constipaţia cronica)

• hepato-biliare (dischinezia biliara, colecistita cronica necalculoasa si calculoasa, hepatita cronica, pancreatita cronica)

• renale

• metabolice si de nutritie (guta, diabet)

• gastro-intestinale

În cura externă se pot folosi:

• Izvorul Hercules alimenteaza baile reci si este indicat in afectiuni compensate ale aparatului cardio-vascular (insuficienta mitrala si aortica compensata, hipertensiune arteriala, arteriopatii periferice prin ateroscleroza)

• ginecologice (numai in boli asociate)

• nevroza astenica

• afecțiuni respiratorii

Observații:

• Izvorul Principal, Victoria, Mioara, Izvorul de la Grota, Izvorul de pe culmea Dobola, Sonda Siculia, Maria, Hercules, funcționează permanent pe toată durata anului.

Apa minerală medicinală de la Izvorul Maria este cea mai cunoscută resursă a zonei.

Apa mineralã Maria este o apã bicarbonatatã, cloruratã, sodicã, carbogazoasã, hipotonã, utilizatã pentru curã internã şi îmbuteliere.

Apa mineralã medicinalã Maria este îmbuteliatã încã din anul 1904, de când a fost recomandatã la tratarea diferitelor boli digestive, cum ar fi afecţiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice hiperacide, ulcere gastrice şi duodenale, colite cronice, constipaţia cronicã), acţiuni hepatobiliare (dischinezia biliarã, hepatita cronicã, pancreatita cronicã, colecistita cronicã necalculoasã sau calculoasã), boli asociate: nevrozã astenicã, migrenã, tulburãri afective. În ultimii 20 de ani relevă faptul că mineralizarea apei minerale Maria, atât în privinţa anionilor, cât şi a cationilor. Semnificative sunt creşterile ionilor de carbonat acid şi sodiu, dar şi scãderile de magneziu şi de fier.

Izvorul de la Băile Calde funcționează în sezon : mai – septembrie

Climatul este răcoros de culoar montan.

La Malnaş-Băi se află cel mai valoros monument industrial al regiunii: un şir de instalaţii de îmbuteliere, construit în anul 1863, care este şi astăzi în stare de funcţionare.

Apa minerală Aqua Telluris, care este un produs atractiv pe piața apelor minerale medicinale din România, iese la suprafaţă sub forma unui izvor artezian care ţâşneşte cu putere, fiind astfel ferită de poluare şi de contactul cu apa de suprafaţă. Calităţile terapeurice ale apei de aici au fost recunoscute încă din secolul XVIII, când la Malnaş au apărut primele băi de tratament. În 1873, Malnaş-Băi a devenit staţiune balneară, iar 1911 este folosită chiar de împăratul Austro-Ungariei Franz Joseph.

Care este diferenţa dintre apa minerală de la Malnaş şi celelalte ape îmbuteliate?

Conţinutul de săruri şi minerale al Aqua Telluris fac din această apă una specială. Compoziţia sa deţine proporţia optimă de minerale esenţiale organismului uman: potasiu, sodiu, calciu, fier şi magneziu. În apa Malnaş acestea se găsesc într-o formă ionică, fiind astfel mai bine absorbite în organism. Substanţele pe care le conţine nu se află într-o stare liberă din punct de vedere chimic, astfel că apa alcalinizează mediul în care ajunge. Un lucru de ajutor, dacă ne gândim că din cauza consumului de alimente acide, organismului îi este greu să-şi păstreze echilibrul alcalin-acid.

Apa creşte capacitatea sângelui de a neutraliza acizii, este un antioxidant puternic şi acţionează fără efecte negative, întăreşte sistemul imunitar, ajută la reducerea nivelului trigliceridelor, scade glicemia.

Efectele pozitive ale Aqua Telluris sunt dovedite prin cercetări, fiind atestate de Ministerul Sănătăţii. Apa este recomandată pentru tratamente şi are efecte benefice asupra unor afecţiuni ca sindrom metabolic, aciditate gastrică, gastro-duodenită cronică, colecistită cronică, dischinezie biliară, dureri gastrice etc.

Pentru a conserva proprietăţile apei, aceasta este îmbuteliată în sticle de ceramică, un material ce menţine intact nivelul mineralelor, iar valoarea PH-ului rămâne stabilă. Nu există niciun fel de reacţie chimică între recipient şi conţinut, spre deosebire de plastic, de exemplu, care poate afecta în anumite condiţii conţinutul lichidului. În cazul Aqua Telluris, e ca şi cum ai consuma apa direct de la sursă. Se consumă rece şi în cantităţi mici! Fiind o apă-tratament, doza maximă recomandată este de 350 de ml/pe zi.

Nu pot să închei acest articol fără a vă vorbi de efortul uriaș făcut de primarul comunei Malnaș, Doamna Angela Szotyori, care se zbate pentru a revigora stațiunea Malnaș Băi.

Cu copiii de la școală încercând să mențină zona curată și bine întreținută, cu diferiți investitori privați cu care fără niciun fel de cheltuieli pentru Primărie să mențină în stare de funcțiune una din sursele de sănătate, implicându-se alături de autoritățile județului să modernizeze drumul județean care traversează stațiunea, inițiind tot felul de discuții și consultări pentru atragerea de investiții în zonă.

Nu am nici cea mai mică îndoială că Doamna Primar Szotyori va reuși și că stațiunea Malnaș Băi va renaște și multe mii și zeci de mii de români vor veni aici să-și amelioreze starea de sănătate.