Dacă îți plac mașinile frumoase, mașinile de epocă bine întreținute, unele aparținând de-a lungul timpului unor personalități importante ale lumii, dacă vrei să afli poveștile a peste 200 de mașini minunate ai o variantă care îți stă la dispoziție. Țiriac Collection de la Otopeni.

Țiriac Collection reprezintă un concept unic în România, fiind prima colecție personala de mașini ce include modele impresionante de vehicule și motociclete, produse începand cu anul 1899 până în prezent.

În galerie sunt expuse peste 200 de mașini din cele aproximativ 400 de piese importante achiziționate de-a lungul timpului de domnul Ion Tiriac, iar fiecare dintre acestea are o poveste aparte.

În spatele modelelor prezente în galerie, vizitatorii vor descoperi atât istorii fascinante, cât și foști proprietari celebri. Aici, pasionații vor regăsi și singura colecție din lume ce conține cele 6 Rolls Royce Phantom clasice produse până în anul 1972.

Lansarea colecției de mașini a omului de afaceri Ion Țiriac a avut loc la București în 2013. „Din pasiune pentru mașini, am colecționat vehicule fabricate începand cu anii 1899. Am acum bucuria de a împărtăși aceasta pasiune cu vizitatorii galeriei. O parte din istoria evoluției auto se regăsește în această colecție”, a declarat domnul Ion Tiriac.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Domnul Ion Țiriac este un fost mare campion al tenisului și unul dintre cei mai importanți promotori ai sportului românesc atât în țară, cât și peste hotare și înainte și după 1989. Țiriac a absolvit Institutul de Cultură Fizică din București (în prezent Academia Națională de Educație Fizică și Sport) cu titlul de profesor de educație fizică și sport, specializarea în tenis și baschet.

Domnul Ion Țiriac este un polisportiv. Astfel, între 1958-1964, s-a remarcat ca jucător de hochei profesionist în cadrul clubului Știința București, fiind apreciat pentru jocul său și selecționat în echipa națională a României la Campionatele Mondiale de Hochei pe Gheață și reprezentând România la Olimpiada de Iarna de la Innsbruck din 1964.

În paralel cu hocheiul, între 1957 și 1972 activează și ca jucător de tenis de câmp la Steagul Roșu Brașov și Dinamo București, câștigând peste 40 de titluri, printre care și Roland Garros la dublu împreună cu Ilie Năstase.

Le tennisman roumain Ilie Nastase (G) et son compatriote Ion Tiriac (D) observent la raquette à double cordage, le 28 septembre 1977, au cours de la 3ème journée de la Raquette d’or. / AFP PHOTO / –

A participat la mai mult de 150 de meciuri de Cupa Davis pentru România, incluzând și cele 3 finale împotriva Statelor Unite. Ca urmare a performanțelor sportive, IonȚiriac a primit titlul de «Maestru Emerit al Sportului».

Galeria Țiriac Collection a fost inaugurată în luna noiembrie 2013 și, în prezent, ocupă o suprafață de aproximativ 4.300 mp, aflându-se vizavi de Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” din Otopeni.

Vizitatorii regăsesc aici modelele celor mai importanți producători auto din lume precum Mercedes-Benz, Rolls-Royce, Jaguar, Cadillac, Ferrari, Aston Martin, Maserati, Ford, Chevrolet, Harley Davidson și Indian Scout.

Galeria este singura colectie actuală din lume care deține toate cele 7 modele Rolls Royce Phantom ale seriei I-VII, inclusiv 2 unități din seria a IV-a, cea mai exclusivistă generație Rolls Royce construită vreodată. Doar 18 astfel de vehicule au fost produse între 1950 și 1956 și au fost destinate, inițial, familiilor regale și șefilor de stat.

Cel mai vechi exponat al colectiei este un Hurtu 3 1/2 Quadricycle, fabricat în 1899, unul dintre cele doar șapte exemplare care mai există în prezent.

Toate exponatele Galeriei Țiriac Collection sunt funcționale, acestea fiind întreținute de o echipă dedicată de mecanici, multe dintre exponatele galeriei fiind restaurate complet în atelierul propriu.

Fiecare mașină din galerie are o poveste aparte, în spatele modelelor aflându-se istorii fascinante, foști proprietari celebri sau tehnologii actuale.

Fiecare exponat din Țiriac Collection este special, având o istorie unică și proprietari celebri, printre acestia enumerându-se: Sir Elton John, Sammy Davis Jr., Bernie Ecclestone, Tyrone Power, Evita Peron, Felipe Massa, Printesa Marina sau Aga Khan al III-lea.

Poveștile și caracteristicile mașinilor din galerie pot fi descoperite în cele două Cataloage Țiriac Collection, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca pasionaților auto.

ÎIncepand din luna septembrie 2020, Țiriac Collection își completează galeria auto cu modelul Ferrari F176 Monza SP2, o mașină echipată cu cel mai puternic motor aspirat V12 fabricat vreodată de producătorul italian.

Modelul SP2 este un model fabricat în serie limitată, cu părere de rău nu am putut să obțin și modelul SP1. În opinia mea este printre ultimele mașini produse în acest fel. M-am îndrăgostit de Ferrari Monza SP2, este un model superb și arată spectaculos”, a declarat domnul Ion Țiriac în cadrul evenimentului de lansare.

Ferrari Monza SP1 si Ferrari Monza SP2 reprezintă primele vehicule bazate pe un concept nou, cunoscut sub numele de „Icona”, realizate cu scopul de a crea legătura dintre cele mai reprezentative modele din istoria companiei Ferrari cu modelele actuale, rezultatul fiind un nou segment de mașini cu serie limitată, destinat clienților și colecționarilor.

Modelul F176 Monza SP2 întruchipează eleganța, performanța și inovația, care se integrează armonios în trecutul ți prezentul Ferrari. Acest lucru poate fi observat și în cadrul designului interior, care este vizibil focusat pe cabina șoferului, arhitectura fiind împărțită pe trei niveluri.

Primul nivel este definit de orizontul vizual al conducatorului auto, astfel incat linia dintre interiorul si exteriorul masinii ramane foarte subtila. Al doilea cuprinde instrumentele de bord, volanul si orificiile de aerisire, iar cel de-al treilea vizeaza, la nivelul cotierei, restul comenzilor care sunt grupate pe o singura suprafata foarte simpla.

Scaunele sunt realizate din fibra de carbon, cu tapiterie din piele, avand logo-ul Tiriac Collection cusut pe tetiere. Acestea sunt concepute pentru a garanta un confort maxim in timpul rularii.

Motorul de 6,5 litri dezvolta 810 cp la 8500 rpm, cu 719 Nm la 7000 rpm cuplu. Masina accelereaza de la 0 la 100 km/h in 2,9 secunde si de la 0 la 200 km/h in 7,9 secunde, cu o viteza maxima de 302 km/h. La fel ca in realizarea masinilor de curse, fibra de carbon a fost folosita in constructia lui Monza SP2 pentru a face vehiculul foarte usor, agil si pentru a spori accentele vizuale sportive si agresive specifice acestui model.

Succesor al altor modele ultraexclusiviste din istoria Ferrari, autovehiculul SP2 poate fi admirat in cadrul galeriei alaturi de masinile deja existente, ca de exemplu: Ferrari Dino 308 GT4 (1977), Ferrari Testarosa (1987), Ferrari F40 (1989), Ferrari 550 Maranello (1998), Ferrari California (2009), Ferrari 599GTO (2011), Ferrari F12 berlinetta (2013), Ferrari LaFerrari (2014), Ferrari 458 Speciale Aperta (2015) sau Ferrari 812 Superfast (2019).

Program de funcționare

Vineri, Sâmbătă și Duminică: 10:00 – 19:00

Îuni – Joi: Inchis

Accesul ultimului vizitator se face la ora 18:30

Prețul biletelor

Bilet întreg: 15 lei | Bilet redus*: 7,5 lei

* Biletele reduse sunt adresate elevilor, studentilor si pensionarilor, iar achizitionarea lor se face în baza carnetului valid de elev, student, respectiv pensionar.

Posibilități de contact:

Tel.: +40 755 128 444, +40 743 332 997
Email: [email protected]