Avem o țară extrem de ofertantă care de abia te așteaptă să mergi în drumeție. Orice om informat cunoaște și locuri frumoase din România unde se pot face drumeții montane excelente dar și beneficiile acestora asupra stării de sănătate a oamenilor.

Așadar, mergeti la munte pentru a vă bucura de peisaj și de aer curat.

Daca v-ați săturat de gălăgia și stressul orașului în care trăiți și dacă doriți să îmbinați activitatea fizică cu relaxarea, atunci vă recomandăm un drum la munte.

Din punct de vedere medical, drumeția este un excelent exercițiu aerob, care are numeroase efecte pozivite asupra stării de sănătate. Indiferent de gradul de dificultate al unei drumeții, nu aveți decât de câștigat dacă mergeți la munte și inspirați aer curat. Complexitatea acestui gen de exercițiu fizic stă în faptul că, în timpul unei drumeții, sunt solicitate toate grupele musculare.

Chiar dacă le știți, cred că nu este rău să amintim 7 dintre beneficiile importante ale drumeției montane asupra sănătății organismului.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

  1. Primul și cel mai important beneficiu al unei drumeții este cel de ordin psihic. Astfel, aerul curat, împreună cu peisajul minunat de la munte vor crea un moment propice de relaxare. Indiferent de cât de dificilă este drumeția, datorită contextului plăcut de la munte, o veți percepe ca fiind mai ușoară.
  2. Mai mult decât atât, mersul pe munte prezintă beneficii asupra aparatului cardiovascular. Astfel, punerea sângelui în mișcare va duce, în timp, la diminuarea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare. O inimă sănătoasă cu antrenament se menține. 
  3. Cei care merg pe munte prezintă un metabolism bazal accelerat, astfel încât reușesc să se mențină în formă din punct de vedere al indicelui de masa corporala (IMC). Coroborarea tuturor acestor date atestă valoarea de netăgăduit pentru organism a drumețiilor montane. De asemenea, cei care merg pe munte au un nivel mai mic de grăsimi în sânge, ceea ce îi va proteja împotriva bolilor de inimă, dar și împotriva diabetului zaharat.
  4. În plus, a fost demonstrat faptul că stresul oxidativ scade după o drumeție de câteva ore, ceea ce diminuează riscul de apariție a afecțiunilor oncologice.
  5. Mai mult, trebuie să amintim și avantajele acestei forme de mișcare în ceea ce privește aparatul osteoarticular. Este demonstrat că mișcarea din timpul drumețiilor crește tonusul muscular, ceea ce ajută la menținerea flexibilității articulațiilor. În acest fel, cei care merg pe munte nu se vor plânge de dureri osteoarticulare sau musculare. Dacă de tineri vă veți menține mobili cu ajutorul acestui tip de mișcare, riscul de osteoporoză și boli degenerative se va diminua.
  6. O drumeție în aer liber are numeroase efecte pozitive asupra stării generale de bine. Mișcarea în aer liber, cu cerul deasupra și priveliștea incredibilă din jur, duce la stimularea descărcării de serotonină (hormonul fericirii). În acest fel, cei care fac drumeții sunt în mod constant bine dispuși, dorm bine și au un tonus general de invidiat. Astfel, persoanele care fac mișcare pe munte reușesc să-și îndeplinească sarcinile de la muncă mai bine, având un randament mult mai bun decât persoanele sedentare. Mai mult decât atât, datorită menținerii unei greutăți normale și a unui tonus muscular de invidiat, cei care fac drumeții sunt, de regulă, persoane mulțumite de aspectul exterior, ceea ce are un efect pozitiv asupra psihicului.
  7. Și, nu în ultimul rând, drumețiile la munte sunt considerate un tip de activitate ce crește șansele de longevitate.

Iarna la munte, mai ales dacă a nins mult, dezvăluie peisaje de basm. Din păcate insă multe trasee montane se închid, având un grad de periculozitate ridicat, riscul de avalanşă sau alunecare fiind categoric prea mare. Insă există multe trasee care pot fi abordate iarna de către turişti dacă vremea ţine cu ei.

Înainte de a pleca iarna într-o drumeţie montană este imperios necesară verificarea vremii şi a buletinului nivologic, iar dacă vremea se anunţă nefavorabilă (ceaţă, vânt puternic, viscol, risc crescut de avalanşă), să se amâne ieşirea pentru altă dată. Apoi importanţa dată echipamentului creşte: bocanci – cel puţin o pereche serioasă bine impermeabilizată că iarna nu-i ca vara şi iarna este zăpadă; parazăpezi – ca să nu va intre zapada în bocanci; pantaloni impermeabili; sub pantaloni – polar, izmene, ştrampi, colanţi, pantaloni de trening de bumbac orice ţine de cald; mai multe perechi de ciorapi şi mănuşi, căciuli – de preferat cagule; geacă groasă, impermeabilă şi antivânt; băţ de schi să va ajute la urcare, termos, hartă, busolă. Pe lângă echipamentul adecvat, trebuie să aveţi la dvs. alimente mai grase şi foarte dulci, băuturi calde şi bine îndulcite. De asemenea, indiferent de perioada aleasă pentru traseu, trebuie să aveţi o trusă medicală pentru urgenţe şi un telefon mobil încărcat, cu numărul celor de la salvamont salvat, ca să puteţi cere ajutor în caz de accidentare sau dacă vă rătăciţi.