Este clar. Turismul românesc are nevoie de specialiști. De oameni cu știință de carte, cu experiență în branșă care să își asume cu responsabilitate ieșirea din criză a unui domeniu extrem de important în lume și în România.

Ne-am gândit să aducem astăzi în fața Dumneavoastră, un om care își leagă întreaga activitate de economist și de manager de domeniul turismului. Călin Ile.

În puține cuvinte, CV-ul lui Călin Ile cuprinde câteva repere: născut în București în urmă cu 40 și ceva de ani, absolvent în 1995 al Facultății de Turism din cadrul ASE București, ulterior cu cursuri de specializare în domeniul turismului în Danemarca, Olanda și Franța, manager executiv cu rezultate excelente la Hotel Continental din București la numai 27 de ani, unde deprinde și își desăvârșește activitatea managerială și capătă experiența și competența de a i se încredința deschiderea primului Hotel Ibis din România, la București.

După o escală la Ibis Constanța, Călin Ile se întoarce în Capitală, unde pentru rezultate deosebite obține în 2011 titlul de hotelier al anului, după ce foarte mulți ani titlul fusese cucerit de espații care conduceau hotelurile din București și din țară.

Din 2011, profesor de Managementul Destinației la Facultatea de Turism din cadrul ASE București, vicepreședinte și ulterior președinte al Federației Industriei Hoteliere din România – FIHR.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Clar ca bună ziua. Om super pregătit în domeniul turismului, experimentat, dedicat și devotat industriei hoteliere din România. Om cu rezultate deosebite, recunoscut și apreciat în branșă, permanent aruncat de patronii săi în noi și multe provocări. Întotdeauna un manager de succes.

În prezent este implicat ca director general în construcția unui hotel nou – Hotelul Ibis de la Timișoara – o investiție de 10 milioane de euro în centrul municipiului Timișoara. Cu o experiență de 20 de ani în cadrul Accor, grupul hotelier care deține și rețeaua Ibis, Călin Ile coorodonează formarea echipei, operațiunile și serviciile oferite clienților în cadrul hotelului.

Călin Ile este nu numai un bun manager în turism. Este poate cel mai bun hotelier din România. Este un analist economic foarte priceput în domeniul HoReCa din România. De peste douăzeci de ani, el a avut o contribuție semnificativă la stabilirea de noi standarde și reglementări pe piața ospitalității din România.

În anul 2020 – anul declanșării pandemiei cu Covid – Sars 19, în România și în lume, președintele FIHR, domnul Călin Ile a făcut numeroase analize și a enunțat numeroase soluții pentru redresarea domeniului ospitalității. Fiind un partener de nădejde al tuturor guvernanților care doresc să asculte vocea specialiștilor. Fiind capabil să ofere soluții realiste și cu efecte benefice pentru acest domeniu.

Am spicuit câteva pasaje dintr-un amplu interviu realizat de prestigioasa publicație economică wall-street.ro cu președintele FIHR, Călin Ile:

Turismul a fost unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei în 2020. Granițe închise, avioane la sol și hoteluri fără turiști sunt doar câteva din elementele de decor ale impactului COVID-19 în lume. Cu mască, test și mai nou, vaccin anti-COVID, industria turistică pare că își recapătă ”culoarea în obraji”. Însă, susțin reprezentanți din domeniu, greul încă nu a trecut.

Sectorul hotelier, unul din elementele de bază ale turismului, nu a fost închis prin lege, însă regulile nescrise rezultate din interdicțiile de circulație au împins la punerea lacătului pe ușă pentru unitățile de cazare din România și din lume.

”Industria hotelieră a trecut de la extazul din 2019 la agonia din 2020, și poate cel mai frustrant lucru pentru fiecare dintre noi, a fost faptul că indiferent ce am fi făcut noi tot nu puteam evita această criză”, a declarat Călin Ile, președinte al Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), pentru wall-street.ro.

Ile descrie 2020 drept un an foarte greu pentru toți operatorii, un an despre care nu poate să spună decât ducă-se cât mai repede. Cu toate acestea, odată cu trecerea în noul an, pandemia nu dispare. Deși vaccinul este una dintre cele mai bune vești auzite recent, Ile vorbește despre încă o perioadă dificilă pentru sectorul hotelier și nu numai”.

”Vom avea încă patru luni extrem de complicate ( ianuarie- aprilie 2021), dar din mai, odată cu creșterea temperaturilor exterioare, odată cu extinderea vaccinării, lumea va începe să reia circulația și în scopuri turistice. Pentru că așa cum a relevat un studiu recent, cei mai mulți oameni spun că revenirea vieții lor la normal ar însemna, în primul rând, reluarea călătoriilor”, a completat președintele FIHR.

După un an al camerelor goale, Călin Ile estimează că în 2021 vom fi martorii unor mari schimbări în piață, date de diferite tranzacții în zona hotelieră.

”Vom vedea cu siguranță mai multe contracte de management în piață și vom vedea chiar un număr mai mare de tranzacții (vânzări, transformări hoteluri) în industria hotelieră”, a adăugat Ile.

Președintele FIHR mai spune și că ”hotelierii vor fi mult mai atenți la tot ceea ce înseamnă reputația hotelului, în special a celei legate de siguranța oferită turistului, o tendință deja vizibilă în piață. În plus, aceștia vor investi în digitalizare pentru a simplifica și eficientiza relația cu clientul și vor apela mai mult la specialiști decât până acum. Vor externaliza tot ceea ce se poate cu scopul de a muta în parte de costuri variabile ceea ce înainte era în cost fix”.

”Cred că vor fi mai uniți decât până acum, mai ales ca în 2020 au realizat importanța pe care o poate reprezenta o structură asociativă puternică pentru ei”, mai spune Ile.

”Avem o mare problemă prin faptul că se întârzie implementarea a două decizii aflate în așteptare: schema de ajutor pentru HoReCa – schemă care acoperă 20% din pierderile anului 2020, dar și acordarea de vouchere de vacanță și pentru anul 2021”, a explicat Ile.

În plus, mai spune Ile, ”lipsa unor decizii la nivel de guvern amână aprobarea unui buget pentru turism în anul 2021, amână reforma în domeniul managementului destinației, dar și planul de redeschidere și restartare a sectorului”.

Lipsa unui acord între decidenții politici nu împiedică crearea unor așteptări din partea antreprenorilor din industria turismului.

”Primul lucru ar fi să vedem forma în care noul guvern va include turismul. Noi considerăm că un minister mai mic, mai flexibil ar aduce avantaje. Drept urmare, scoaterea turismului din ministerul mamut MEEMA (Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri) și înființarea unui minister al IMM-urilor și Turismului, credem că ar fi o măsură benefică pentru toata lumea”, a mărturisit Călin Ile.

În plus, Ile a vorbit și despre obligația respectării măsurilor promise și pe care industria le așteaptă, măsuri enumerate mai sus.

”Așteptăm un plan RESTART TOURISM la care să lucrăm împreună astfel încât să reușim să repoziționăm turismul românesc pe alte coordonate, mai ambițioase și mai eficiente. Asteptam regândirea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), astfel încat să regăsim și turismul acolo”, a adăugat Ile.

Nu în ultimul rând, Călin Ile a făcut un apel la responsabilitate din partea turiștilor, astfel încât, în 2021, activitățile din domeniu să nu mai fie văzute drept pericol de infectare.

”Avem nevoie de încrederea turiștilor și de feedback-ul lor pentru a fi mai buni. Totodată, așa cum ne așteptăm ca ei să se bazeze pe responsabilitatea noastră, mizăm și noi pe responsabilitatea lor în a respecta regulile stabilite, în a ține cont de faptul că întotdeauna sunt și alți turiști în jurul lor. Nu în ultimul rând, sper ca turiștii să acorde puțin credit și angajaților și operatorilor din turism”, a conchis Călin Ile.

În scurt timp, Hello TV & Hello Radio Net, în cadrul emisiunii ”Ce se întâmplă?” va difuza un interviu cu Președintele FIHR, Domnul Călin Ile.