Am scris multe articole în COLȚIȘOR DE ROMÂNIA despre locurile minunate cu potențial turistic ale județului Bistrița Năsăud dar despre acest paradis natural din Munții Rodnei – comuna Șanț – mult prea puțin.
Și, în mod sigur, trebuie să o facem pentru că este o adevărată minunăție care completează la modul cel mai fericit tradițiile și obiceiurile locale, păstrate în fază pură, credința strămoșească, dragostea față de locurile natale. Articolul vine să completeze un alt articol despre Munții Rodnei care s-a bucurat de un foarte mare succes printre cititorii noștri:
Comuna Șanț este un loc absolut minunat în care turistul are multe lucruri minunate de făcut. De la drumețiile reconfortante pe potecile montane, prin pădurile dese de foioase și conifere, până la pajiștile alpine și vârfurile muntoase care îți taie răsuflarea.
Iubitorii de drumeție în natură trebuie să știe că drumul prin comuna Șanț oferă acces la mai multe trasee turistice marcate, din Munții Rodnei, printre care Vârful Ineu (2279 m), cel mai înalt vârf de pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, și Lacul Lala, cel mai extins lac glaciar din Munții Rodnei.
Parcul Național Munții Rodnei este al doilea parc național din tara, având o suprafață de 47.202 ha. Importanța acestei arii protejate se datorează atât geologiei și geomorfologiei munților, cât și prezenței a numeroase specii de faună și floră, endemite și relicte glaciare.
Fauna Munților Rodnei prezintă o mare varietate ca număr și specii, multe dintre animale fiind caracteristice pentru grupa Carpaților Orientali. Unul dintre cele mai valoroase specii de mamifere din Munții Rodnei fiind capra neagra.
Mamiferele mai sunt reprezentate de ursul carpatin mistrețul, lupul, râsul, jderul de copac, vulpea, cerbul carpatin, căpriorul, marmota.
In ceea ce privește păsările, sunt reprezentative, în acești munți, speciile de talie mare, precum cocoșul de mesteacăn, aici fiind și unul dintre ultimele locuri din România unde mai există aceasta specie, cocoșul de munte, Acvila de câmp, acvila mică, acvila țipătoare mare, șorecarul comun, șerparul, eretele alb, bufnițe și alte păsări mici.
Animalele ocrotite de lege în munții Rodnei sunt capra neagră, ursul, râsul, acvila de stâncă sau acvila aurie, acvila mică, ciuful pitic, buha, cucuveaua, barza albă, stârcul cenușiu, corbul, cocoșul de munte și cocoșul de mesteacăn.
Flora Munților Rodnei este una extrem de bogată, unele specii fiind foarte rare. Bujorul de munte, gențiana albastră, floarea de colț și multe altele, oferă un adevărat spectacol în perioada de vegetație.
Turismul montan a dus la dezvoltarea, în comuna Șanț, a mai multor zone în care s-au construit cabane turistice, precum Valea Măriilor sau Valea Blaznei.