Comuna Corund din judeţul Harghita este recunoscută pentru arta olăritului de peste 80% dintre subiecții intervievați din toate colțurile țării.

Dar şi celelalte meşteşuguri practicate sunt la fel de importante și de bine păstrate de minunații oameni ai locului.

Ce este destul de puțin cunoscut sunt resursele de subsol ce se găsesc în această zonă. una dintre aceste resurse este aragonitul.

La ieşirea nordică din localitate, spre Praid, pe drumul DN13A, se găseşte Dealul Melcului.

dav

Dealul Melcului este o Rezervație Naturală Geologică ce se întinde pe o suprafață de 8 ha. Este considerat cea mai mare ocurență de aragonit din România, având statut de protecție națională încă din 1980.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Dealul Melcului (Rakodohegy), acest deal care strălucește în toate culorile curcubeului reprezintă unul dintre cele mai apropiate si populare locuri pentru excursii ale turiștilor din Corund. Detritusul strălucitor a fost depus de izvorul sărat aflat sub acesta.

Numele de Dealul Melcului a fost menționat deja în secolul al 18-lea de către Laszlo Kovari.

Dealul calcaros cu izvoare a avut forma unui melc. Această forma a dispărut definitiv odată cu începerea exploatării aragonitului. Exploatarea a avut loc pe lângă crestele fostelor crăpături umplute cu aragonit, manual sau cu ajutorul unor instrumente. Din nefericire în prima jumătate a secolului al 20-lea exploatarea de suprafață a dus la dispariția aproape totală a aragonitului.

Studiul aragonitului din zonă datează din secolele XVIII – XIX. János Bányai (1938) susţine că aragonitul reprezintă depuneri de carbonaţi care s-au format prin procese de precipitare din soluţii sărate, carbogazoase, cu temperatura scăzută.

Ivirea de apă de la Dealul Melcului se prezintă sub forma unui izvor natural, activ. La baza depunerilor carbonatice iese la iveală apa, barbotând gaze cu miros de hidrocarburi. Apa ce se scurge în evantai îşi construieşte în continuu un con de aragonit de culoarea zerului de lapte.

Exploatarea aragonitului a început în anul 1909 de către Knop Vencel, profesorul de origine cehă invitat să țină cursuri la Școala industrială de sculptură și șlefuire a pietrelor din Zlatna.

Profesorul se mută la Corund și fondează Uzina de șlefuire a Aragonitului. Apogeul exploatării şi prelucrării aragonitului din Corund se plasează între anii 1931-1939. În urma acestor activităţi de minerit, formele naturale diversificate ale depunerilor se perturbează, dar și în zilele noastre o plimbare pe poteca de vizitare îți dă oportunitatea să descoperi lumea fascinantă a aragonitelor și a calcitelor striate.

Asociatia Turistica din Corund a reconstruit Baile Sărate Unicum și a realizat aici două bazine: unul de 8/12 m destinat adul/ilor și altul de 4/4 destinat copiilor.

Băile din Corund erau renumite de secole, căutate și vizitate. Baile Corund se afla intr-un loc foarte frumos, in inima Tinutului Secuiesc, intr-un parc cu brazi, la poalele muntelui Firtoș. Locul este renumit pentru aerul curat, eficiența apei minerale și a izvoarelor.

„Izvoarele cu apă sărată din zona Corund conțin pe lângă sarea de bucătărie multe alte elemente cum ar fi fierul și bicarbonatul. Aceste băi erau considerate unice”.

Cei care știau cum arată aceste băi când erau neglijate, vor fi plăcut surprinși de felul în care arata acum.

Parcul care înconjoară spațiul destinat băilor a fost renovat și el, a fost transformat într-o grădină cu alei pentru plimbări și aranjamente florale deosebite. În incinta băilor au fost construite doua case prevăzute cu terase largi. Apele sărate și bogate in fier au fost captate in doua bazine.

Rezervația se poate vizita doar pe potecă, sau se poate opta pentru un bilet combinat cu intrarea  și în Băile sărate UNICUM de la poalele stâncilor. Băile funcționează doar în sezonul cald.

Rezervația se poate vizita pe cont propriu, dar și cu ghidaj profesionist, apelând la numărul de telefon afișat.

Muzeul este singurul de acest tip din România, sau chiar din Europa. Unic este şi faptul că aici aragonitul se găseşte la suprafaţă, în formă masivă, nefiind în mină.

Muzeul a fost amenajat în fosta uzina de şlefuire, vizavi de Dealul Melcului. Aici sunt prezentate istoria şi tehnicile de prelucrare a acestui minereu, la fel şi piesele rezultate în urma şlefuirii chiar în acea incintă.

Aragonitul reprezintă un mineral format din carbonat de calciu cristalizat la presiune mare. În urma prelucrării, aspectul se modifică radical şi poate fi folosit în realizarea diverselor obiecte decorative, extrem de elegante.

Câteva din acestea se pot găsi că şi exponate ale muzeului: seturi de scris, ceasuri, vase, cutii de bijuterii etc. Obiectele erau, în special, adresate cumpărătorilor înstăriţi, întrucât se vindeau cu un preţ ridicat.

Uzina de şlefuire a fost deschisă în 1914, după ce, așa cum spuneam, în 1908 minereul a fost descoperit în zonă de către geologul ceh Knop Vencel. Uzina a funcţionat mai mult de 30 de ani, până în 1948, sub supravegherea familiei Knop. Ulterior, aceasta a fost deschisă în 1950 în perioada comunistă, însă din cauza folosirii dinamitei în procesul de exploatare, resursele locale au fost distruse.

Recomandăm să vizitați Muzeul de Aragonit împreună cu Rezervaţia Naturală Geologică Dealul Melcului pentru a înţelege, în mod complet, întregul proces de prelucrare şi a avea o perspectivă de ansamblu asupra stadiilor de existenţa a aragonitului – de la exploatare şi până la şlefuire.