Apele minerale cu iod, brom sau sulf, de la Băile Govora se folosesc de peste 100 de ani în cazul afecțiunilor respiratorii, reumatismale sau de piele. Stațiunea balneară Băile Govora a devenit faimoasă, atât în țară cât și peste hotare, datorită rezultatelor excelente obținute în urma tratării, în primul rând, a bolilor pulmonare, a afecțiunilor respiratorii de genul: astm bronșic, bronho-pneumopatii acronic–obstructive, fibroze pulmonare, bronșiectazii, afecțiuni ORL, rinite, rinosinuzite, faringo-amigdalite, viroze sezoniere, alergii, dar și afecțiuni reumatismale degenerative, sechele post-traumatice și afecțiuni neurologice.

În această perioadă, Stațiunea Băile Govora prin Hotel Palace vine în întâmpinarea tuturor celor care au fost afectați de Covid 19 dezvoltând un tratament de 7 zile care conduce la recuperare 100% după aceasta serioasă afecțiune.

Şi dacă pe timpuri, Govora era stațiunea elitelor, a aristocrației românești, astăzi, paleta de pacienți care ajung la băi cuprinde persoane din toate categoriile sociale și de toate vârstele, de la câteva luni până la seniori de peste 80 de ani.  Tratamentul pe care-l fac aici îi ajută în reducerea numărului de crize acute, mai ales la cei care suferă de astm bronșic, la reducerea medicației administrate pentru aceste crize și, implicit, la creșterea imunității și creșterea calității vieții.

Hotelul Palace derulează în această perioadă un program medical cu recuperare specializată a bolnavilor care au suferit de COVID-19   Renumită în mod special pentru tratarea afecţiunilor legate de tractul respirator, inclusiv din spectrul pulmonar, Băile Govora intenţionează să-şi deschidă un sanatoriu specializat în recuperarea inclusiv a bolnavilor care au suferit de COVID-19, împreună cu Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie.

Până atunci, de câteva luni, terapia este implementată în cadrul primului hotel cu bază medicală integrată din ţara noastră, bază de tratament balnear, hotel cu o istorie de peste un secol şi o arhitectură pe măsura renumelui – Palace.   Este vorba despre un hotel de epocă unic în România, care a revoluţionat Europa la data construcţiei sale şi despre care, în perioada interbelică se spunea că „închiriază soarele cu ora”, datorită arhitecturii sale deosebite: are 365 de goluri – uşi şi ferestre – şi este astfel amplasat încât fiecare cameră să fie luminată în timpul zilei, pe tot parcursul anului. Are un „frate geamăn” în Staţiunea Gstad din Elveţia, fiind printre primele construcţii din beton de asemenea dimensiuni.   

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

„La Băile Govora te poţi trata de sechelele post-pandemice”, sună anunţul prin care Hotelul Palace vine cu o soluţie la o problemă actuală, legată de noul coronavirus şi de urmările pe care le lasă multora dintre pacienţi.   

„În baza de tratament a Hotelului Palace avem pacienţi trimişi de către doctori pneumologi la tratament balnear pentru recuperare pulmonară. Aceştia se pot recupera 100% natural după infecţiile cu virusul care ne-a răvăşit viaţa. Tuturor, indiferent de vârstă, le oferim Pachetul Imuno Plus care reprezintă un pachet de sănătate ce cuprinde cinci nopţi de cazare cu mic dejun inclus, demipensiune – prânz sau cină cu meniu fix-prestabilit, examinare medicală de specialitate, şi, ce este cel mai important pentru această recuperare – o cură balneo de cinci zile constând în câte trei proceduri/ zi/ persoană.

În plus, clienţii noştri beneficiază gratis de o şedinţă Relax – Herbalsauna sau Criosauna, de exerciţii respiratorii şi de acces la SPA”, explică managerul general al societăţii care administrează hotelul, SC Băile Govora SA, Violeta Elena Niţescu.   

Cazarea, mâncarea şi terapiile personalizate în funcţie de problema fiecărui pacient costă 1.090 lei de persoană. În această perioadă, există chiar şi o reducere de 10%. Este oferta de iarnă – primăvară, aflată în derulare până la finele lunii mai. Ea va continua şi după această perioadă, dar la preţuri adaptate sezonului estival.  

„Locurile fiind limitate, rezervările trebuie făcute cu cel puţin o lună înainte. Intrările au loc duminica, iar ieşirile vinerea”, mai spune Violeta Niţescu, de la care aflăm că pachetul este valabil şi pentru copii, dar, în funcţie de vârstă, diferă tariful.   

Terapiile din centrul balnear de la Palace – Govora  

Datorită apelor minerale de care beneficiază staţiunea Băile Govora, la Hotel Palace se fac mai multe proceduri de tratament. „Oferim tratament de inhalo-terapie, sub formă de ultrasono-aerosoli, aparatele fiind pe bază de ultrasunete capabile să transforme apa minerală în particule de aerosoli de mici dimensiuni, sub cinci microni, care ajung până în profunzimea căilor respiratorii”, spune dr. Elena Dragomir, medic primar de medicină fizică, recuperare şi balneologie.  

Medicul explică faptul că pacienţii pot beneficia, de asemenea, de inhalaţii şi pulverizaţii – cea din urmă procedură fiind însă una de grup, în această perioadă nu mai este folosită sau este folosită prea puţin din cauza pandemiei. „S-a renunţat la aceste proceduri şi se merge mai mult pe cele individuale”, mai spune şefa centrului balnear. 

Băile Govora este stațiunea copiilor. Locul unde cei mici se pot face bine și pot scăpa de simptomele sâcâitoare ale astmului, bronșitelor cronice, pneumopatiilor microbiene sau virale, rinitelor, sinuzitelor, faringitelor.

Alte terapii oferite de baza medicală din cadrul Palace Govora vizează: electroterapia, sub formă de curent galvanic de înaltă, medie şi joasă frecvenţă, magneto-terapia, ultrasono-foreza şi hidroterapia – cura externă cu ape minerale iodurate şi bromurate, precum şi kinetoterapia, extrem de importantă în afecţiunile respiratorii.   

În Băile Govora există un izvor de crenoterapie – de cură internă cu ape bicarbonatate sulfuroase folosite mai ales în afecţiunile digestive, renale. Se recomandă consumarea a 20 ml de apă cu o jumătate de oră înainte de masă, de trei ori pe zi, cură făcută direct la izvor.   

Cui se adresează Pachetul Imuno Plus  

Deşi oferta Hotelului Palace este pentru cinci zile, ea a fost astfel concepută pentru a se adresa cât mai multor categorii de persoane. Medicii recomandă însă ca astfel de cure balneare să fie făcute cel puţin 10 zile. „Recomandăm pacienţilor cura completă de 10 zile, iar ca număr de cure pe an – minimum două: primăvara şi toamna pentru recuperare respiratorie şi nu numai”, mai spune dr. Elena Dragomir.  

Şi cum mare parte dintre pacienţii care ajung la Govora observă efectele tratamentului balnear chiar din timpul curei, mulţi decid să-şi prelungească şederea şi implicit tratamentul cu aerosoli şi inhalaţii în mod special, dar şi cel de kinetoterapie cu specific respirator.  

Referindu-se strict la foştii bolnavi de COVID-19, dr. Elena Dragomir spune că: „Cei mai mulţi pacienţi care ajung la Băile Govora vin cu sechele respiratorii, de genul: dispnee, deficienţe de expectorare, hiperventilaţie, fibroză pulmonară”. Altfel spus: nu respiră bine, nu reuşesc să expectoreze, tuşesc şi obosesc.   

„Au şi sechele musculo-scheletice: slăbiciune musculară, dureri musculare, mialgii, din cauza faptului că au stat o anumită perioadă de timp în repaos, unii fiind chiar internaţi la Terapie Intensivă. De aceea, intervine decondiţionarea fizică pentru aceşti pacienţi şi automat scade toleranţa la efort a acestora”, mai spune şefa centrului balnear.  

„Procedurile sunt aceleaşi, dar planul de recuperare este personalizat pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de istoricul medical. După trei – patru luni de la trecerea printr-o boală severă, precum pneumonia, COVID-19, oamenii rămân cu sechele în principal în sistemul respirator, dar şi pe partea locomotorie – de kineto – după ce au fost nevoiţi să stea mult la pat”, explică managerul Violeta Niţescu.   Aceasta mai subliniază că profilul respirator al staţiunii este imbatabil, procedurile fiind benefice în orice boală pulmonară severă.   

„Noaptea mă trezeam şi simţeam nevoia să respir oxigen”  

Livia Duică, asistent şef medical al centrului balnear de la Palace, susţine că au existat pacienţi în această perioadă care au ales să se bucure de terapii chiar mai mult de cele 10 zile recomandate: „Avem şi în prezent pacienţi trimişi de către medicii pneumologi să se trateze după infecţia cu SARS – CoV-2. Ei fac şedinţe de kinetoterapie – gimnastică respiratorie, iar unii urmează sejururi de trei săptămâni, la indicaţia medicului pneumolog”.   Printre aceştia se află şi un bărbat din Năvodari – Constanţa, care a găsit centrul balnear al Hotelului Palace pe internet, căutând un loc unde să se trateze de sechele. Anul trecut s-a infectat cu SARS – CoV-2 şi a fost nevoit să stea două săptămâni în spital. Numai că după vindecarea de COVID-19 a rămas cu o serie de probleme. „În urma bolii, am rămas cu o apnee în somn şi chiar şi treaz simţeam nevoia să respir oxigen. Noaptea mă trezeam şi deschideam geamul. Aceeaşi nevoie o simţeam şi după un efort, precum cel al urcării pe scările blocului”, a povestit Victor Sănescu – un pacient venit la tratament la Băile Govora. La Govora a început să facă băi cu iod, pulverizări şi inhalaţii cu apă sulfuroasă pentru desprinderea sputei. „Toate acestea, împreună cu exerciţiile de respiraţie fac ca, încet – încet, să-mi elibereze căile respiratorii. Deja văd îmbunătăţiri serioase. Motiv pentru care voi mai rămâne pentru trei săptămâni şi sper să revin şi la anul. Nu-mi doresc decât să fiu sănătos şi să nu rămân cu reminescenţe”, a declarat un constănţeanul care a beneficiat de tratamentul de la Băile Govora – Hotel Palace.