Îmi plac foarte mult vizitele în locuri cu parfum domnesc, de oameni bogați și educați. Motiv pentru care am plecat să văd Conacul Polizu despre care se spune că este, poate, cel mai frumos conac al Moldovei: o clădire maiestuoasă, care îmbină aerul aristocrat cu tradiția și bunul gust.
A fost ridicat între 1880-1887, în apropiere de orașul Hârlău, în satul Maxut, din județul Iași de omul politic Constantin Ghika-Deleni.
Este un loc încărcat de istorie, unde boierimea vremii obișnuia să se întâlnească. A poposit aici și Regina Maria și principii Ileana și Nicolae.
În vremea comuniștilor a fost distrus, fiind folosit drept CAP și fermă pomicolă, iar cele 24.000 de cărți rare au fost arse.
Din 2006, a fost renovat complet, cu mare grijă la detalii, pentru ca întreg domeniul și conacul să fie, exact, ca odinioară.
Conacul Polizu are 19 camere mobilate și decorate în stil neoclasic. Să nu ratați crama, unde puteți degusta de vinuri de calitate, și nici grădina Conacului cu specii rare de arbori.
Fiind aproape de Hârlău, puteți da o fugă în oraș să vizitați Muzeul Viei și Vinului. La 16 kilometri distanță de conac este rezervația arheologică de la Cucuteni – una dintre cele mai vechi și misterioase civilizații din Europa. Tot în zonă, ar fi de văzut Rezervația Forestieră Humosu și Pădurea Cotnari-Cătălina.
Mănăstirile din Bucovina sunt la 150 kilometri distanță de Conac.
Conacul este situat la 1,5 kilometri de Hârlău, la 40 de kilometri de Botoșani și la 70 de kilometri de Iași.
Înconjurat de livezi și podgorii, acest conac renovat din anul 1878 se află în Maxut, la 30 de minute de mers cu mașina de gara Târgu Frumos. Acesta are un restaurant care servește preparate din bucătăria internațională, realizate cu produse de casă. Conacul oferă camere cu decor unic și acces Wi-Fi gratuit.
Micul dejun poate fi servit pe terasa acoperită din grădină. Grădina mare amenajată este prevăzută cu o fântână și terasă la soare. Recepția de la Polizu Manor este disponibilă nonstop, iar oaspeții pot închiria biciclete gratuite.
De asemenea, oaspeții se pot bucura de degustări de vinuri la cramă sau se pot relaxa în zona de lounge, prevăzută cu fotolii.
În plus, aceștia beneficiază de acces gratuit la tratamentele pe bază de sare într-o salină artificială aflată în incintă. Cursuri de gătit, precum și tururi culturale istorice sunt organizate, la cerere și la un cost suplimentar.
Cea mai apropiată stație de autobuz este la 2 km, iar Aeroportul Internațional Iași se află la 70 km de proprietate.
V-am convins? Eu cred că trebuie să mergeți să vedeți acest minunat colțișor de rai.