Ne bucură tot mai mult îmbunătățirea stării de sănătate a românilor și, implicit, ridicarea restricțiilor privind combaterea pandemiei cu Covid 19. și ne facem multe speranțe că multe evenimente tradiționale se vor desfășura începând cu vara anului 2021. Un asemenea eveniment care atrage foarte mulți participanți este Târgul de ceramică de la Corund.

Pe care încercăm să vi-l prezentăm succint în cele ce urmează.

în fiecare an, în al doilea sfârșit de săptămână al lunii august (de regulă târgul se ține sâmbată și duminică) este organizat Târgul de ceramică de la Corund, într-o ambianță pitorească bine-cunoscută, de sărbătoare și de bucurie, înviorând weekend-ul cu corturi pline de vânzători, de privitori la meșteșugul olarilor, cu cozonac secuiesc, costume tradiționale specifice zonei, pălincă si muzică.

Odininioară, olarii din Corund au transportat în căruțe vasele lor din lut neglazurate, dintr-o localitate în alta, dintr-un târg în altul. Despre ei scria Orban Balazs, că la Corund fiecare om este și olar, aici sunt făcute acele vase de ceramică, care satisfac toate nevoile din bucătăriile Transilvaniei.

Olarii din satul secuiesc au primit permis, în timpul dictaturii comuniste, de a organiza târgul de ceramică în fiecare an, în al doilea sfârșit de săptămână al lunii august, sâmbătă și duminică, pe teritoriul pensiunii Arcso, aflată la marginea satului Corund.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Evenimentul a servit ca scop, ca olarii să-și poată vinde ceramica lor nu numai în stațiunile turistice majore, ci să atragă potențialii cumpărători la Corund.

Astăzi, târgul de ceramică s-a transformat într-un fel de zilele satului. Pe scenă, în aer liber, înființată pe teritoriul pensiunii Arcso, cântă fanfare, dansează grupuri de dansuri populare, cântă formații de muzică contemporană, iar iubitorilor de sport le este organizat un turneu de fotbal. Cu această ocazie Corundul este vizitat de delegațiile celor 11 localități înfrățite din Ungaria.

Pe tot parcursul târgului este promovată ceramica tradițională din Corund. În timpul târgului din Corund, vizitatorii pot să aleagă dintr-o gamă mai largă a obiectelor de ceramică tradițională, spre deosebire de mărfurile din magazinele de cadouri de lângă strada principală, unde, se spune, că într-o proporție semnificativă sunt produse ceramice provenind din … China. Chinezării ieftine.

In general 20 de olari isi expun anual produsele, si in acest an vor fi prezenti, dar pe langa ceramica locala, vizitatorii pot achizitiona alte produse realizate in zona, cum ar fi ornamentele sculptate in lemn, palarii de paie, siruri de margele si articole din piele. Pe parcursul celor doua zile ale targului anterior cel putin cinci mii de oameni au vizitat evenimentul organizat pe teritoriul pensiunii Arcso. Cu aceasta ocazie sunt premiati cei mai buni olari din Corund.

Dacă ai ajuns la Corund ai posibilitatea să vezi un ținut minunat. Ținutul Sării. Despre care vom povesti altă dată.