Cultivarea viței de vie este o activitate foarte importantă pentru poporul nostru, încă din cele mai vechi timpuri, iar vinul rămâne un simbol al bucuriei, al sincerității și prieteniei.

În România, suprafața cultivată cu viță de vie ocupă astăzi circa 180.000 de hectare (conform INS), țara noastră ocupând locul 5 la nivelul Uniunii Europene ca suprafață viticolă și locul 6 la producția de struguri și vin.

În ultimii ani s-a realizat o revigorare a viticulturii și vinificației românești datorită programului de reconversie și a investițiilor masive în acest sector. De asemenea, vinurile românești sunt apreciate în țară și peste hotare, participând an de an la numeroase competiții de acest gen. Atât marii producători, cât și cei mici au șansa de a își evalua vinurile și ulterior de a le promova.

Vom poposi astăzi în zona Târnavelor, o zonă extrem de favorabilă cultivării viței de vie și, bineînțeles, producerii vinului, zona Târnavelor fiind una care a adus multe succese și, implicit, faimă și prestigiu internațional României pentru vinurile sale.

Datorită unui microclimat unic și unui pământ extraordinar, amplasat pe valea râului Târnava Mică, una dintre cele mai vechi regiuni viticole ale Transilvaniei, vinurile Villa Vinèa sunt excepționale, dovadă fiind nenumăratele premii câștigate până acum și aprecierea publicului. Combinația de soiuri plantate pe pantele cu expoziție predominant sudică, este unică. Vânturile vestice și nord-vestice favorizează reglarea ritmului viței de vie, evaporând apa în exces provenită din roua dimineții, ceață sau precipitații, ajutând, astfel, ca strugurii să rețină zaharuri, aciditate tipică și arome specifice acestui terroir.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Acestă regiune unde se află crama Villa Vinèa, cea despre care o să povestim astăzi, este una dintre cele mai bune regiuni ale României pentru strugurii albi. Cu toate acestea, aici au fost platate și soiuri negre, Pinot Noir și Fetească Neagră, începând cu 2004, ce au surprins prin calitatea ce au dat-o vinurilor.

Situată în localitatea Mica, la 15 km de Târnăveni și aproximativ 25 km de Târgu Mureș, crama Villa Vinèa cultivă 70 de hectare de vie, plantată cu 12 soiuri locale și internaționale, printre care Fetească Regală, Fetească Albă, Gewürztraminer sau Kerner. Terroirul impresionant, metodele de producție și pasiunea, fac ca vinurile de pe Târnăve de la Villa Vinèa să fie extrem de apreciate pentru calitatea, savoarea și mineralitatea lor.


Heiner Oberrauch

Povestea Villa Vinèa a început în 2004, când Heiner Oberrauch a descoperit în mijlocul Transilvaniei, în apropierea orașului Tîrgu-Mureș, un loc frumos și promițător pentru vinuri de calitate.

Heiner Oberrauch este proprietarul grupului Salewa, ce produce și comercializează articole dedicate iubitorilor de activități în aer liber și montanierilor și care include branduri precum Oberalp, Salewa Sport, Pomoca, Wild Country.

În timpul unei vizite în România, acesta a descoperit Valea Târnavelor și s-a îndrăgostit de frumusețea sa. Pentru că avea viticultura în sânge – bunicul său deținând o mică vie, în Italia -, a luat în considerare opțiunea de a fonda o cramă aici. Astfel, primul pas a fost să testeze mostre de sol în cadrul institutului de cercetare agricolă din Laimburg, în Tirolul de Sud. Rezultatele au fost fantastice, confirmând conținutul ridicat de substanțe minerale, ceea ce îl făcea ideal mai ales pentru cultivarea soiurilor de struguri albi, aromatice. În plus, întrucât și condițiile climatice ale zonei erau extrem bune, Heiner a hotărât să investească aici și a fondat, în 2004, Villa Vinèa.

“M-am îndrăgostit instantaneu de această zonă și până în ziua de azi îmi amintesc de prima dată când am privit-o: peisajul fermecător de-a lungul râului Târnava Mică, scăldat de o lumină delicată, cu dealuri care îmi aminteau de Toscana. Am decis să fie și casa mea, să încep o podgorie și să creez vinuri unice, cu un caracter deosebit, memorabile pentru cei care le gustă” spune domnul Heiner Oberrauch, proprietarul Villa
Vinèa.

Zona este nu doar frumoasă dar și unică pentru podgorii, ca și condiții climatice și geologice. Pantele de expunere sud-vestică cu înălțimi de peste 300 de metri oferă viței lumină și protecție naturală împotriva vânturilor din primăvară și toamnă, iar solul brun cu straturi alternative de lut, marmură impermeabilă, gresie și nisip, păstrează căldura și umiditatea. Pe Târnave zilele de ceață care încep la sfârșitul verii și continuă până în septembrie și octombrie, contribuie la o maturizare lentă a strugurilor, sporindu-le aromele și aciditatea.

Celestino Lucin

Acest melanj de experiențe local / internațional a caracterizat și colaborarea celor doi viticultori – Celestino Lucin, declarat oenolog al anului 2009 în Italia de celebra revistă Gambero Rosso – și Denes Mihaly, născut și dedicat profesional podgoriilor de pe Târnave; cei doi, împreună, au reușit în ultimii ani, după un efort de un deceniu, să realizeze câteva serii de vinuri memorabile și reprezentative pentru aceasta zonă.

Denes Mihaly

În plus, zona beneficiază de un sol excepțional – singurul clasa B, din România, conform regulamentelor europene -, propice cultivării viței-de-vie și de condiții meteorologice extrem de bune.

Un mare succes al acestei crame tinere se datorează sufletului acestui proiect. Mircea Matei, Director General Villa Vinèa, un manager cu experiență îndrăgostit de businessul pe care îl conduce și care a înțeles perfect ce așteaptă proprietarul cramei de la el.

Villa Vinèa este o cramă în care oamenii, de la proprietarul Heiner Oberrauch, până la fiecare membru al echipei, pun foarte multă pasiune în ceea ce fac și se mândresc cu rolul lor în dezvoltarea și promovarea vinurilor de calitate. 

Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Riesling, Pinot Noir, Merlot, Kerner sau Zweigelt sunt soiurile de struguri cultivate aici ce dau naștere unor vinuri de excepție. Printre ele regăsim vestitul spumant Cuvee Celest, Rubin, sau dulcele vin liniștit Contessa.

În România, soiul de viță de vie Kerner este cultivat numai de către Villa Vinea și, din câte am aflat, este preferatul proprietarului cramei.

Acesta l-a adus la Villa Vinèa pentru că a considerat că zona este potrivită, a fost curios cum va ieși și iată că astăzi acesta începe să fie cunoscut și la noi în țară, însă cu siguranță va mai dura până când va fi cunoscut la scară largă. Din discuție am înțeles că soiul Kerner a fost foarte apreciat în anii 1980 în Germania însă că și acolo popularitatea a scăzut în timp.

Să vedem câteva dintre ele.

Feteasca Regală are o aciditate discretă, cu aromă echilibrată. În acest vin regăsim versiunea originală, parfumată, corpolentă cu note fructate și florale, amintind în aromă de piersică și caisă. Ca sugestii de asociere culinară sunt recomandate aperitivele picante, supele cremă, preparatele asiatice.

Sauvignon-ul este un vin fin, aromat, cu un mare potențial, de culoare galben luminos, cu reflexe ușor verzui. Are o aromă subtilă de fructe (soc, piersică, agrișe, coacăze), armonios îmbinată cu arome vegetale (urzică, iarbă). Poate fi asociat cu fructele de mare; armonizează cu aperitive vegetariene, supe, legume și pește la grătar, precum și cu paste estivale.

Gewurztraminer‐ul Villa Vinea este rezultatul teroir‐ului din Transilvania, cu sol tipic luto‐argilos, zile însorite, mediu potrivit și orientarea optimă a pantei. Culoare galben‐pai, tipică soiului, nas cu arome de trandafir nobil și litchi, rotunjit prin parfumul de condimente orientale. Pe cerul gurii, corpolent, fructos și picant, cu un finisaj lung, moale. Este potrivit cu fructe de mare, creveți și homar, cu preparate din bucătăria asiatică precum și cu brânzeturi aromate sau condimentate.

Zweigelt Roșu are o culoare rubinie, intensă, cu tente violet și arome de rom, stafide și vișine coapte, încadrate de tonuri de scorțișoară. Gustativ este taninos, cu aciditate prezentă și note de prune, lemn verde. Un vin prietenos, cu un postgust condimentat, cu zvâcniri de aciditate, destul de lung.

Zweigelt Rosè este o premieră în România. Nasul este imediat recunoscut, specific, cu miros de zmeură și cireșe. Un vin aperitiv foarte plăcut, potrivit la aperitive picante, o supă de pește (Bouillabaisse) și păsări de curte.

Contessa este un vin fructat intens (ananas, piersici, pepene galben si gutuie), cu aroma fagurilor cu miere; are o culoare galben deschis spre auriu, plin în gură și elegant, cu un finisaj moale și grațios. Este potrivit în asociere cu alimente speciale, cu diverse brânzeturi cu mucegai (albastru și Weifischimmel) și deserturi.

O zonă extrem de bine atacată și cu mare succes de viticultorii de aici sunt vinurile spumante. Cuvée Celest Villa Vinèa este un spumant brut obținut prin metoda tradițională- singura care se pretează pentru volume artizanale pe valea Târnavei Mici în Transilvania. Acolo solul și expunerea creează condiții optime ca strugurii să păstreze aciditatea vitală necesară pentru spumante.

Cuvée Celest Villa Vinèa te cucerește cu eleganța sa. Aromele subtile de patiserie se combină cu note la fel de discrete de fructe coapte și citrice. Aciditatea vibrantă , un perlaj fin, dozaj bine integrat. Structura fermă, nimic nu este prea mult, nimic nu te deranjează. Armonie dezirabilă între toate componentele.

Crama Villa Vinèa este nu numai un loc special de creșterea viței de vie și producerea vinului. Este un loc minunat de vizitat. Ca un pansament fermecat pentru un suflet ostenit. În căutare de locuri minunate. Din turnul cramei poate fi admirat întregul domeniu. A urca în turnul clădirii cramei pentru a vedea întinderea viței de vie de jur împrejur, pentru a admira frumoasele coline și pentru a simți adierea vântului specific Podișului Transilvaniei ce răcorește via în zilele mai călduroase este un lucru absolut minunat. Vi-l recomandăm cu multă căldură.

Și, fiindcă a venit vara vă recomandăm un vin special pentru serile de vară.
Un Pinot Noir. Un vin care place, pentru că e un soi delicat, elegant, cu arome subtile, dar ferme și, în plus, extrem de versatil. La Villa Vinèa, există o mare pasiune pentru acest strugure, fiind folosit atât pe cont propriu, în gamele Classic, Premium, Selection, cât și în cupaje și în spumant. Cum spuneam este un vin perfect în serile călduroase de vară, pe terasă, servit ușor rece, alături de un platou de brânzeturi locale. Dacă vorbim despre preparate mai elaborate, din rață, curcan sau chiar de un steak de ton medium-rare, este recomandabil pentru cei cu gusturi rafinate o sticlă de Pinot Noir Selection, un vin mai complex, în care aromele de fructe roșii coapte, specifice soiului, se îmbină armonios cu notele aduse de maturarea în butoaie de stejar și de învechirea în sticlă – cacao, vanilie, fructe de pădure.

Crama Villa Vinèa este un subiect mult prea complex pentru a fi epuizat într-un singur articol. Fiindcă la această crama există multe alte proiecte de turism viticol despre care merită să aflați și, bineînțeles, să le încercați. O experiență excepțională pe care nu aveți voie să o ratați.