Articol din campania publicației COLȚIȘOR DE ROMÂNIA (www.coltisorderomania.ro) de promovare a celor mai frumoase locuri din Munții Apuseni.

Munții Apuseni, tărâm de legendă și de o rară frumusețe arată superb.

Munții Apuseni reprezintă una dintre cele mai atractive destinații turistice din Transilvania, România. Peisajele încântătoare, tradițiile, oamenii și farmecul general al acestei rezervații naturale, ale acestei grădini a lui Dumnezeu atrag ca un magnet mii de vizitatori. 

Începem prezentarea destinațiilor minunate din Munții Apuseni cu comuna Horea. O localitate minunată dăruită cu tot ce îi trebuie unei destinații turistice de succes.

Și aici, la Horea, există un loc din România în Munții Apuseni care m-a vrăjit total. Un loc despre care spun că este frumos, fascinant, asta pentru că Dumnezeu sărută cu dragoste în fiecare zi crestele Apusenilor din această zonă.

Am fost de mai multe ori în comuna Horea din județul Alba și de fiecare dată am fost încântat de locuri, de oameni, de tradiții, de spiritul Țării Moților.

De această dată am dus cercetarea mai departe într-un vârf de munte, Vârful Petreasa situat la 1600 de metri. Loc care ține de comuna Horea. Un loc despre care puțini își mai amintesc că aici în inima pădurii s-a prăbușit avionul condus de pilotul Adrian Iovan cu medicii veniți de la București pentru a efectua o operație importanta, un transplant la Cluj. Găsirea avionului prăbușit a fost o imensă problemă, neexistând semnal pentru identificarea avionului, pilotului și medicilor aflați la bord. Operațiunile au fost coordonate la vremea respectivă chiar de primarul comunei Horea de la vremea respectivă, domnul Cornel Olar, un om admirabil și îndrăgostit iremediabil de acest minunat colțișor de rai. Și care iubește și se identifică cu această zonă specială a Munților Apuseni.

A fost un bun prilej ca domnul Olar să dea semnalul punerii in valoare a acestui loc, construind cu sprijinul autorităților județului Alba un drum asfaltat cu rețea de scurgerea apelor pluviale, cu balustradă și cu rețea de curent electric până în vârf de munte. O imensă realizare care ne aduce aminte de cum este abordat turismul montan în țări precum Austria, Elveția, Italia sau Franța.

A pus în valoare un loc care te tulbură extraordinar, fiindcă peisajele sunt magnifice, aerul este curat, totul este inconfundabil. În mod sigur cea mai bună soluție de a te reface după o muncă intelectuală istovitoare.

Motiv pentru care îl recomand tuturor ca sursă de energie, refacere, destresare. De altfel, lozinca locului este ”Soare, liniște, aer curat”.

România are multe locuri foarte frumoase dar vârful Petreasa este unul dintre cel mai frumoase locuri din România.

Voi exemplifica această afirmație cu mai multe fotografii făcute la începutul verii 2021. În drum spre vârful Petreasa, situat la 1.600 de metri, am făcut sute de fotografii, fiind convins că sunt foarte puține față de peisajul mirific din această zonă.

Locul se pretează excepțional turismului rural dar și turismului pentru sporturi montane.

Nu sunt încă amenajări pentru sporturi de iarnă dar nu cu multe eforturi din partea investitorilor interesați, la Vârful Petreasa s-ar putea amenaja un domeniu schiabil foarte căutat. Fiindcă aici prima zăpadă cade pe la 1 noiembrie și ține pentru a fi practicat schiul până în aprilie anul următor.

Zăpada în iarna care a trecut a ajuns și până la 2 metri înălțime în anumite locuri.

Vă mai dau o veste bună. În vârf de munte, beneficiind de toate condițiile unei locații de 3 stele, condiții împletite cu elementele rustice de construcție, de mobilier, de bucătărie tradițională, găsești o pensiune frumoasă și cochetă care te așteaptă vară, toamnă, iarnă, primăvară oferindu-ți bucuria unui concediu de vis. Pensiunea Cota 1.600 de pe vârful Petreasa.

Puteți identifica ușor acest loc pe satelit GXXC+5Q Zânzești, Comuna Horea, Alba.

Un loc unde se doarme în condiții foarte bune, se mănâncă excepțional. Totul la prețuri foarte mici.

Locația organizează evenimente frumoase pentru sărbătorile importante de peste an: Crăciun, Paște, Anul Nou, aniversări, petreceri, întâlniri cu prietenii și familia. Pensiunea este foarte generoasă.

Și mai este un lucru foarte important de spus, gazda acestei cabane pregătește niște plăcinte pregătite pe lespede, de-ți lasă gura apă. Rețeta lor ți-o vom prezenta în alt articol.

Se pot face plimbări cu ATV-ul dar și cu mașini mult mai puternice pe drumul forestier până la Vârful Vârfurilor – Doamne ce frumos sună – punctul cel mai înalt al ascensiunii noastre, peste 1.700 de metri, de unde se văd împrejurimile minunate.

Se spune că în zilele senine de pe Vârful Vârfurilor se vede Clujul în depărtare.

Se ajunge pe vârful Petreasa ieșind din comuna Horea pe un drum bine marcat cu indicatoare: ”Vârful Petreasa-1.600 metri” sau ”Târgul lemnarilor -1.600 metri”. Și pe un drum șerpuit dar foarte bun, excepțional, în cel mult 30 de minute poți ajunge la destinație.

Se ajunge pe vârful Petreasa fără să ai nevoie de o mașină foarte puternică, 4×4, traseul este accesibil pentru orice autoturism.

Fiindcă am uitat să vă spun, în fiecare an, pe timpul verii toți meșterii lemnari din Munții Apuseni se adună pe vârful Petreasa pentru sărbătoarea lor tradițională, poate cea mai frumoasă din Munții Apuseni.

Sărbătoare susținută și sprijinită de doi moți falnici și iubitori de locurile natale: deputatul de astăzi al moților din Parlamentul României, Cornel Olar,

și actualul primar al comunei Horea, Marin Nicola.