Articol din campania publicației COLȚIȘOR DE ROMÂNIA (www.coltisorderomania.ro) de promovare a celor mai frumoase locuri din Munții Apuseni.
Dacă nu ai ajuns încă să vizitezi Roșia Montană, află că este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Transilvania. Roșia Montană este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Alba din Regiunea Transilvaniei.
Situată în pitoreștii Munți Apuseni, județul Alba, Roșia Montana este prima localitate atestată documentar de pe întregul teritoriu al României, la începuturile sale fiind denumită Alburnus Maior.
Este cunoscută, în cea mai mare parte, pentru resursele ei inestimabile de resurse naturale, de mai bine de 2000 de ani, de când Dacia încă nu fusese cucerita de Imperiul Roman.
Odată cu trecerea timpului, istoricii, geologii și arheologii au scos la iveală o sumedenie de descoperiri valoroase: locuințe, galerii miniere, morminte, instrumente folosite în minerit, diferite inscripții grecești, etc.
În prezent, Roșia Montană fascinează turiștii și vizitatorii zonei datorită frumuseții sale naturale. Fiind răspandită pe versanții Văii Roșiei, a cărei apă are o culoare roșiatică datorată conținutului bogat în oxizi de fier, Roșia Montană are un aspect ce se deosebește de mai toate zonele din țară, aspect înfrumusețat, de asemenea, de culmile line ale dealurilor ce stau la umbra munților masivi pe care încă se mai ivesc semne ale unei exploatări îndelungate.
Ce obiective turistice se gasesc in Rosia Montana?
Printre cele mai importante atracții pe care le pot vizita turiștii în mica localitate “roșie” sunt, cu siguranță, Galeriile Romane. Acestea sunt unele dintre cele mai vechi exploatații miniere de pe Bătrânul Continent ce au accesul permis turiștilor.
Complexul muzeal este împărțit în 3 secțiuni: Mina Alburnus Maior, Muzeul Mineritului și Curtea Minei. Străbătând munții printr-un labirint ce poate fi vizitat doar într-o mică parte, galeriile au fost făcute de romani cu 2000 de ani în urmă, aceștia realizând săpăturile folosind doar dalta și ciocanul.
Un alt obiectiv turistic interesant pe care îl poți vizita în Roșia Montană este Muzeul Aurului Apusenilor. Deschis de RMGC (Roșia Montana Gold Corporation), acesta prezintă exponate legate de istoria mineritului din Roșia Montana și din Apuseni, în general. Muzeul Aurifer de la Roșia Montană poate fi caracterizat de următoarele repere:
-situat pe strada Principala nr.178 din localitatea Rosia Montana;
-este poate cel mai autentic document de ilustrare a activitatii mineresti in Muntii Apuseni, de la inceputuri si pana in prezent;
-se afla in apropierea fostei exploatări miniere;
-in zona pot fi vizitate fostele galerii romane formate din tuneluri lungi de zeci de kilometri, monumente istorice si unelte pentru minerit, găsite de arheologi in ruinele fostului oraș;
-cetatea romana de aici, cu galeriile ei artistice, formează dovada cea mai strălucită a geniului tehnic roman, care de aproape 2.000 de ani atrage admirația tuturor vizitatorilor;
-adăpostește: galeria romana, șteampuri din lemn cu 9 si 12 săgeți – acestea erau folosite pentru separarea aurului de piatra; casa ustensilelor si a ștemparului (cramul); macheta unei galerii cu accesorii; lapidariul; instalații miniere specifice.
Totodată, vestigiile habitatului roman de suprafață, în special necropolele, zonele sacre și cele administrative, sunt obiective istorice care merită atenția vizitatorilor.
În localitate se găsesc, de asemenea, casele memoriale “Cloșca”, “Simion Balint” și “Gh. Grita”, acestea putând fi văzute însă doar din exterior, neavând încă deschise porțile pentru turiști.
În cele din urmă, nu uita sa iei la pas Roșia Montană! Poți face acest lucru singur sau cu un tur ghidat, organizat de Asociata Roșia Montană Verde. Este cel mai bun mod de a explora și de a învăța despre istoria și bogăția acestui ținut minunat, dar și de a ajunge pe ce mai înalt vârf din zonă, Vf. Rotunda, la cel mai mare lac din localitate, Tăul cel Mare, și la Cariera Cetate, un impresionant monument al naturii.
Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773, localitatea apare sub numele de „Veres Patak” (traducere în limba română „Pârâul Sângeriu (Roșu)”).
Este situată în Valea Roșiei, străbătută de râul Roșia. Râul Roșia este bogat în minerale, în special oxizi de fier care îi dă o culoare roșiatică, de unde și denumirea comunei în română și maghiară. Culoarea roșiatică a apei se datorează mineritului excesiv ce durează de peste 2000 de ani.
Patrimoniul din Roșia Montană se bucură începând din 5 februarie 2016 de recunoașterea oficială din partea statului român a valorii sale excepționale, localitatea fiind inclusă pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.
Odată cu apariția controversatului Proiect minier de la Roșia Montană, mai exact odată cu începerea explorărilor aurifere din 1997, proiectele de turism au fost practic înlăturate de pe agenda autorităților locale, mizându-se exclusiv pe acest proiect aflat în totală contradicție cu conceptul de dezvoltare durabilă, obiectiv specific fiecărei comunități locale civilizate.
În prezent, zona se află în declin economic, iar locuitorii acesteia duc o luptă grea pentru dezvoltarea altor industrii locale care să le asigure traiul.
Deși tineri ambițiosi se luptă pentru scoaterea Roșiei Montane din blocajul economic în care se află, se preconizează că dezvoltarea turismului local este cel mai eficient înlocuitor al exploatării minelor de aur.
Situată la o altitudine de aproximativ 800 m, în valea Roșiei se îmbină culmile domoale ale dealurilor premontane cu masivele muntoase înalte pe care se mai pot vedea urme ale exploatării îndelungate.
Munții sunt acoperiți de păduri, pășuni sau fânețe dând aspectul specific Munților Apuseni. O caracteristică unică a peisajului este prezența nenumăratelor lacuri artificiale numite „tăuri”. Aceste lacuri au fost create inițial pentru a folosi activității miniere iar astăzi folosesc în scopuri de agrement. Există în această localitate peste 105 tăuri, lacuri sau stăvilare (Țarina, Tăul cel Mare, Anghel, Brazi, Corna etc.) rezultat al activității miniere.
În apropierea Roșiei Montane se află două formațiuni geologice unice declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului și Piatra Despicată.
Piatra Corbului se află în sudul comunei la aproximativ o oră de mers, pe versantul sudic al Dealului Cârnic. Rezervația geologică ocupă o suprafață de 5 ha, la altitudini cuprinse între 950 și 1100 m și deține acest statut din anul 1969. Formațiunile ocrotite sunt iviri masive de andezite, ce au luat forma unei cetăți în ruine sau a capului unui corb, de unde și denumirea. Crestele stâncilor sunt presărate cu ace și turnuri ascuțite și surplombe imense ce indică locurile de unde pe parcursul timpului s-au desprins blocuri imense de rocă.
În apropierea Pietrei Corbului, între Dealul Cârnic și Dealul Cetății se află altă formațiune geologică protejată, numită Piatra Despicată. Este formată dintr-o stâncă imensă, separată de sol și formată dintr-un tip de rocă nemaiîntâlnit prin acele locuri. Proveniența stâncii este necunoscută. Legenda spune că ar fi fost scăpată acolo de un uriaș ce o transporta pe brațe peste Munții Apuseni cu mii de ani în urmă.
După o vacanță petrecută la fața locului, nu doar localnicii vor avea de câștigat. Superbelor galerii romane săpate cu dalta și cu mâinile libere, drumețiile pe care le poți face până la Piatra Corbului sau Piatra Despicată sau pur si simplu trăind pentru câteva zile alături de populația locului, îți va umple sufletul de bucurie și pace.