O formă extraordinară de a savura frumusețile naturii ți-o oferă turismul ecvestru. Plimbările călare în natură.

Caii sunt consideraţi cele mai nobile creaturi şi este şi uşor de înţeles de ce, ne-au dus oriunde am vrut, inclusiv pe câmpurile de luptă (pe strămoşii noştri). Potrivit diverselor surse ştiinţifice, aceste animale au fost cei mai buni prieteni ai oamenilor între anii 4.000 – 2.000 î. Hr.

Mai jos puteţi afla o serie de curiozităţi despre aceste animale fascinante :

1. Caii au cei mai mari ochi dintre toate animalele terestre.

2. Un cal poate alerga la numai câteva ore după naştere.

3. Pentru o perioadă, oamenii au crezut că aceste animale sunt oarbe. Caii nu sunt orbi, pot însă distinge mai bine galbenul şi verdele decât purpuriul şi violetul.

4. Dinţii unui cal ocupă o zonă mai mare în cap decât creierul.

5. Sexul caiilor poate fi stabilit şi după numărul de dinţi: masculii au 40, în timp ce femelele au 36.

6. Copitele de cal sunt făcute din aceeaşi proteină care se află în părul şi unghiile oamenilor.

7. Caii se simt confortabil şi mai în siguranţă atunci când sunt căraţi în remorci în care se pot orienta cu spatele, însă preferă deschizăturile în pereţi, pe unde pot scoate capul afară.

8. Un cal poate dormi atât în poziţia culcat, cât şi în picioare.

9. Cel mai longeviv cal ar fi fost „Old Billy”, care a trait timp de 62 de ani în secolul XIX, în Statele Unite ale Americii.

10. Datorită faptului că ochii unui cal sunt plasaţi în părţile laterale ale capului, aceste animale sunt capabile să vadă la 360 de grade simultan.

11. Cea mai rapidă viteză de sprint a unui cal înregistrată până în prezent a fost de 88 km pe oră. Marea majoritatea a cailor înregistrează în galop o viteză de circa 44 km/oră.

12. Caii îşi folosesc urechile, ochii şi nările pentru a-şi exprima starea de spirit. De asemenea, îşi comunică sentimentele prin expresii faciale.

13. Atunci când se află în grupuri, caii nu se vor întinde pe jos în acelaşi timp, deoarece cel puţin unul dintre ei trebuie să poată vedea potenţialele pericole care îi pândesc şi să îşi alerteze companionii.

14. Creierul unui cal adult cântăreşte circa 624 de grame, aproximativ jumătate din cel al unui om.

15. Caii sunt onoraţi în multe culturi, deseori fiind asociaţi cu victoriile obţinute în războaie (de exemplu în China).

16. Caii nu pot vomita.

17. Există o singură specie de cal domestic, dar în jur de 400 de rase diferite, care sunt specializate în anumite sarcini, de la tragerea vagoanelor până la curse.

18. Toţi caii sunt erbivori.

19. Un cal poate vedea noaptea mult mai bine decât oamenii, însă are o perioadă mai lungă de adaptare a ochilor de la lumină la întuneric şi invers.

20. Primul cal clonat a fost din rasa Haflinger, în Italia, în anul 2003.

21. În general, caii sălbatici se adună în grupuri de 3 până la 20 de animale. Un armăsar conduce grupul, care este format din iepe şi mânji. Când tinerii masculi ajung la vârsta de aproximativ doi ani (devin colţi) sunt alungaţi din grup de către armăsar. Colţii se plimbă împreună cu alţi masculi tineri, până când îşi pot aduna propria trupă de femele.

22. Oamenii de ştiinţă cred că primul strămoş cunoscut al calului a trăit în urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani. Acest cal preistoric a fost denumit Eohippus şi avea patru degete căptuşite pe picioarele din faţă şi trei degete căptuşite pe picioarele din spate.

23. Caii beau cel puţin 95 de litri de apă pe zi (mai mult în zonele cu climă mai caldă).

24. Caii au 16 muşchi în fiecare ureche, permiţându-le să-şi rotească urechile la 180 de grade.

25. Copita tăiată a unui cal poate să se refacă complet între 9 şi 12 luni.

Nu-i așa că ți-ar plăcea să ai un cal, măcar să poți călări unul, bucurându-te fie de plăcerea unei plimbări călare, fie de o lecție de echitație. Așa că ne-am gândit să afli ce trebuie să știi la primele plimbări călare.

Atunci când vrei să înveți să călărești, trebuie să fii dispus să înveți o mulțime de lucruri, în plus față de a te ține în șa. Există un întreg “manual de conducere a calului” – ca să folosim o figură de stil – dar comunicarea cu animalul este esențiala, și ea nu se învață din nici o carte.

În plus, pentru o plimbare călare, este nevoie de pregătire; după excursie, urmează o altă serie de manevre ce trebuie efectuate, pentru binele animalului. Numai așa vei putea crea cu adevărat o relație cu căluțul preferat.

Înainte de a călări

Primele lucruri pe care le vei învăța despre echitație nu au, de fapt, nici o legătură cu călăria. Înainte de a te urca pe cal, ar trebui să înveți să îl îngrijești, să îl pregătești pentru plimbare, să îl legi și să îl dezlegi, să deprinzi principalele comenzi.

Toate acestea te vor ajuta să cunoști mai bine animalul, să stabilești o legătură cu el, să îl înțelegi și să rămâi în siguranță.

Înainte de plimbare, calul trebuie curățat; în special întreținerea copitelor este importantă, și cineva te va învăța cum se procedează pentru a păstra sănătatea picioarelor animalului.

Înșeuarea calului

Orice instructor profesionist îți va arăta și te va învăța cum se inseueaza un cal. Vei invata, probabil, care este diferenta intre o sa englezeasca si una western, cum se pune fraul, cum se strang si regleaza chingile, si alte elemente care tin de harnasament, esentiale pentru siguranta ta de calaret.

Indiferent de tipul de sa pe care il folosesti, exista cateva etape care trebuie respectate. De pilda, trebuie sa te asiguri ca animalul este bine legat – deci, sa inveti sa il legi.

Tesala si periaza bine spatele si flancul animalului, astfel incat sa indepartezi orice urme de murdarie care ar putea rani calul prin frecarea cu saua. Parul trebuie pieptanat pana cand sta culcat pe corp.

Traditional, saua se aseaza pe cal prin partea stanga, dar daca vrei sa fii considerat cu adevarat priceput, trebuie sa inveti sa faci asta si din partea dreapta, daca e nevoie.

Pozitioneaza mai intai patura pe spatele animalului. Aseaz-o pe partea potrivita, tinand cont ca adesea, aceste produse sunt prevazute cu inele care se ataseaza la sa, pentru a o pastra in pozitia corecta.

Este momentul sa asezi si saua. Verifica daca atat patura, cat si saua, sunt amplasate simetric si asigura-te ca nu exista cute de material care sa deranjeze animalul sau sa ii provoace rosaturi. Odata ce totul este in regula, e momentul sa reglezi chinga care va asigura saua pe spinarea calului.

Reglajele se fac treptat si lent, altfel calul se poate speria si poate reactiona. Unii cai dezvolta o reactie de aparare fata de acest moment; determina-l sa faca un pas in fata, asteapta-l sa expire si mai strange o data chinga, astfel incat sa fie fest pe corpul animalului, dar fara sa il incomodeze.

Urca-te in sa!

Pare foarte simplu cand te uiti la televizor, dar langa animalul atat de inalt, nu mai pare la fel de usor. La primele incercari, vei avea pe cineva la capul calului, care sa il tina linistit si nemiscat.

Te poti urca pe cal de jos, dar folosirea unui suport sau chiar a gardului padocului e mai practica, si pentru tine, si pentru cal.

In cazul in care nu exista nici un suport pe care sa te poti catara, calul e inalt, iar picioarele tale scurte, poti sa cobori scaritele ceva mai jos, dar nu uita sa le reglezi la loc odata ce ai ajuns in sa.

Atunci cand beneficiezi de ajutorul unui instructor priceput, el te va invata cum sa verifici harnasamentul inainte sa te urci pe cal, cum sa verifici echipamentul tau de siguranta si cum sa procedezi corect pentru a urca in sa, fara a-i produce disconfort calului si fara sa te ranesti.

Adopta o pozitie corecta

Pentru un nivel superior de control asupra calului, este nevoie sa ai o pozitie corecta in sa. Multi pasionati compara calaria cu dansul, caci in ambele, o postura corecta si o pozitionare adecvata sunt esentiale.

Chiar daca un instructor cu experienta se asteapta sa dureze aproximativ 30 de minute pana ce elevul sau sa invete care este pozitia corecta, sa ajungi la ea nu e greu deloc. Aseaza-te pe mijlocui seii, confortabil, si lasa picioarele sa atarne liber; asigura-te ca nu aluneci intr-o parte si ca te simti relaxat.

Ridica picioarele si aseaza-le in scarite. Punctul de sprijin trebuie sa fie in zona cea mai lata a labei piciorului, care e pozitionata imediat la baza degetelor. Calcaiele trebuie sa fie orientate in jos.

Atunci cand privesti catre sol, nici varful cizmei, nici calcaiul nu ar trebui sa fie vizibile, ele fiind complet mascate de genunchi. Apuca fraiele (cu o mana sau cu ambele maini, in functie de stilul de calarie pe care te pregatesti sa il inveti): fraul trebuie sa fie plasat pe sub degetul mic, in timp ce capatul opus e petrecut intre degetul mare si aratator.

Mainile trebuie sa formeze un unghi de aproximativ 30 de grade cu solul, pentru maximum de flexibilitate si control. Spatele trebuie sa fie drept, intr-o pozitie relaxata, cu umerii catre inapoi. Nu te cocosa si nu incorda spatele. Priveste inainte, printre urechile calului, caci atunci cand te uiti direct in jos, incordezi coloana, ceea ce face ca animalul sa perceapa ca transporta o greutate mult mai mare.

Porneste la drum!

Atunci cand te afli pentru prima oara pe un cal in miscare, probabil ca te simti ciudat si ai mereu senzatia ca iti pierzi echilibrul. Este de parca nu ai putea sa te concentrezi, simultan, la tot ceea ce ai de facut ca sa te mentii in sa. Probabil ca folosesti muschi pe care nu stiai ca ii ai, in moduri pe care nu le credeai posibile. Dar secretul este legat doar de antrenament.

Prima lectie te va invata cum sa ii spui calului sa mearga si cum sa controlezi directia de deplasare. Desigur, inainte de a porni, e preferabil sa stii si cum il opresti. Odata ce detii aceasta informatie, calitatea comunicarii dintre tine si animal iti va oferi un grad mai bun sau mai slab de control.

Pentru a porni, tine fraiele doar atat cat sa simti contactul cu ele in maini. Foloseste ambele picioare ca sa strangi usor calul in zona flancului; miscarea este pana la nivelul genunchiului, coapsele raman nemiscate. In acelasi timp, impinge usor saua catre inainte, cu bazinul.

Unii cai raspund prompt la stimuli usori; altii au nevoie de un imbold mai puternic. Daca prima ta actiune ramane fara raspuns, “ciocaneste” usor zona flanculuii cu cateva miscari scurte ale piciorului. Unele animale raspund la o combinatie dintre aceste miscari si indicii sonore.

Inceteaza sa mai dai comenzi in clipa in care calul se pune in miscare. Mainile trebuie sa urmeze, liber, miscarea naturala a capului si gatului calului in timpul mersului. Relaxeaza-te si invata sa iti mentii echilibrul, la pas. Daca animalul pare sa se opreasca, mai da-i un imbold. Nu uita ca aceasta comunicare cu caii trebuie sa fie ferma, dar delicata: sunt animale sensibile si reactive si nu vrei sa ii bruschezi.

Odata ce reusesti sa mentii o pozitie corecta in sa si sa te simti confortabil, instructorul te va invata sa schimbi directia de deplasare a calului, si apoi sa mergi la trap si galop.

Siguranta inainte de toate

Inainte de a te urca pe cal, orice centru de echitatie care se respecta iti va pune la dispozitie echipamentul de protectie necesar, menit sa minimizeze riscurile unei accidentari grave. Daca descoperi in calarie o noua pasiune, probabil ca vei ajunge, la un moment dat, sa investesti singur in propriul set de protectie de baza.

Dupa ce ai descalecat

In mod normal, o lectie de echitatie nu se termina cand te-ai dat jos de pe cal, ci abia dupa ce animalul a fost dezechipat si ingrijit corespunzator. Urmeaza sa ii scoti saua, sa il ajuti sa se racoreasca, daca e cazul, sa il adapi, sa ii cureti copitele si sa il perii. Unii proprietari se ocupa inclusiv de curatarea grajdului si a imprejurimilor, folosind lopata, furca, aspirator de frunze si adaugand fan proaspat, tot ritualul facand parte din procesul de “bonding” cu animalul.

Ca sa va imprieteniti mai repede, ii poti oferi o surpriza: un morcov, sau un mar taiat in jumatate.

Daca ai noroc (sau daca iti intrebi instructorul, sau pe ingrijitorul responsabil de calul pe care il calaresti), poti avea ocazia sa asisti la cum se face un “dus” rapid, in sezonul cald, pentru a scadea temperatura corporala a unui animal care a facut mult efort, sau te poti informa ce sampoane de cai folosesc pentru baile regulate.

Doar asa poti invata ce inseamna, cu adevarat, sa ai un cal pe care sa il ingrijesti corespunzator.