Românii își caută destinații de vacanță frumoase, cât mai aproape de casă, și, dacă se poate cât mai accesibile la preț. Sunt sigur că am găsit astăzi o destinație care să vă placă și căreia să îi acordați atenția cuvenită.

Troița din curtea Școlii Gimnaziale din Bixad

Vă invit să mergem împreună la Bixad, o localitate rurală aflată pe un drum intens circulat, DN 12, nu foarte departe de marile orașe ale României și care se găsește într-o zonă care mustește de locuri superbe, de peisaje tulburătoare, de locuri virgine pline de farmec și culoare, de ospitalitate și tradiții, un loc și o localitate care satisfac multe pretenții la prețuri foarte convenabile.

Comuna Bixad, aflată în partea inferioară a strâmtorii Tușnadului, la o altitudine de 653 m, este cea mai nordică localitate a Văii Oltului, la hotarul dintre județele Covasna și Harghita. Vecinii comunei sunt, la nord – orașul Băile Tușnad aflat la o distanță de numai 7 km, iar la sud – comuna Micfalău, situată la o distanță de numai 10 km.

Din punct de vedere administrativ, din comuna Bixad, mai exact de pe Drumul European E 578 se ramifică DN 11C care duce către Lacul Sfânta Ana, Băile Balvanyos.

Balvanyos Băi

Dar și spre Municipiul Târgu Secuiesc. Un oraș foarte frumos .

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Târgu Secuiesc

Comuna Bixad se află în relativa apropiere a trei orașe importante din punct de vedere economic și socio-cultural, la 31 km de municipiul Sfântu Gheorghe, la 42 km de municipiul Miercurea Ciuc, și la 63 km de municipiul Brașov, care este cel mai mare oraș apropiat din Regiunea Centru.

Localitatea Bixad se află la 241 Km de București, distanță care poate fi parcursă în 3 ore și 21 minute.

Viitorul Aeroport internațional Brașov

O imensă oportunitatea care va ajuta la dezvoltarea turistică a localității este deschiderea nu peste multă vreme a Aeroportului Internațional Brașov care va facilita accesul turiștilor din toate colțurile lumii.

Principalul drum european care străbate comuna este E 578, fiind și o cale secundară a transporturilor rutiere din Europa, între localitățile Sărățel – Reghin – Toplița – Gheorgheni – Miercurea Ciuc – Sfântu Gheorghe – Chichiș.

Vedere din Depresiunea Bixad

În localitatea Bixad, cea mai nordică comună a județului Covasna pe drumul european care leagă Brașovul, de Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc – E 578 – se poate ajunge extrem de facil și cu trenul, și cu mașina personală dar și cu numeroasele curse de călători.

Depresiunea Bixad

Localitatea Bixad se găsește în depresiunea cu același nume și dispune de o așezare superbă între lanțurile muntoase ale Munților Harghitei, Munților Bodocului și Munților Baraoltului, fiind pe malul râului Olt.

Vine primăvara la Bixad

Localitatea Bixad face parte dintr-un pol turistic cu mare potențial, recunoaștere și apreciere care cuprinde localități cu atracții turistice confirmate: Stațiunea Turistică de interes național și, totodată, stațiunea balneoclimatică Tușnad Băi (la numai Km), Lacul Sfânta Ana (la numai Km), Stațiunea Turistică de interes local Balvanyos (la numai Km), o localitatea cu mare potențial balnear (peste 20 de izvoare minerale, mofete și nămol, extrem de utile în diferite acțiuni), localitatea Malnaș care ar putea redeveni o stațiune balneoclimatică de interes național, Malnaș Băi.

Bixad este un loc minunat de drumeție. Având în vedere în primul rând caracterul virgin al naturii, al pădurii care înconjoară localitatea. Diversitatea florală și faunistică este incredibilă.

Dar poți merge la o partidă de vânătoare la Dobrica Hunting Lodge – o cabană de vânătoare scufundată în misterul pădurii – poți merge la pescuit fiindca sunt mai multe bălți de pescuit în vecinătatea râului Olt, poți face plimbări cu bicicleta.

Biserica ortodoxă cu hramul Sfântul Dumitru din Bixad

Puțină lume știe că la Bixad este și o frumoasă Biserică ortodoxă cu hramul Sfântul Dumitru pictată de un pictor de biserici aflat la început de carieră.

Biserica Sfântul Dumitru de la Bixad

Cel care avea mai târziu să devină Părintele Arsenie Boca.

Părintele Arsenie Boca

Încă student la Arte frumoase și având un dascăl extrem de valoros în ale picturii. Costin Petrescu.

Biserica Sfântul Dumitru de la Bixad

Să aflăm câteva lucruri din istoria acestei frumoase biserici ortodoxe. După Primul Război Mondial, Arhiepiscopia Sibiului ridică filia Bixad la rangul de parohie. În 1922, preotul Dumitru Trifan a făcut raport la Ministerul Cultelor, cerând fonduri pentru reparații; din rapoartele anului 1935 rezultă, însă, că nu s-a făcut nici o reparație mai consistentă, deși biserica avea deja 100 de ani. În anul 1937, întrucât biserica necesita reparații radicale, inginerul Dumitru Bogdan, care exploata cariera de piatră de la Bixad, a construit pe cheltuiala sa o biserică nouă. Sfințirea s-a făcut în 2 iunie 1940 de către Mitropolitul Ardealului, Nicolae Bălan, de episcopul Gherontie de la Constanța și de mulți preoți. Noul hram al bisericii era „Sfântul Dumitru”, în amintirea ctitorului și a preotului paroh.

Pictorul și profesorul de la Belle Arte, Costin Petrescu

După ridicarea bisericii în anii 1937-1938, de către familia Bogdan, aceasta va fi pictată în stil bizantin între anii 1939-1940 de către binele cunoscut pictor Costin Petrescu prin tehnica „frescă” .

Marea frescă pictată în interiorul sălii de concerte a Ateneului Român din București de Costin Petrescu

Cu toate că în vremea sa pictura murală monumentală se făcea în ulei, atunci când i s-a comandat o măreață lucrare monumentală pentru Ateneul Român, a ales să o realizeze în frescă, revitalizând astfel o veche tehnică.[A lucrat aproximativ cinci ani la această pictură „al fresco”, iar la inaugurare, în 1939, aceasta era cea mai mare operă de artă efectuată până atunci în România]. Lată de 3 metri și lungă de 70 de metri, Marea frescă se întinde deasupra lojilor, de jur împrejurul tamburului cupolei, cu excepția locului unde se află scena. Este alcătuită din 25 de scene reprezentative din istoria României:

În procesul pictării bisericii, acesta va fi ajutat de către Zian Boca (părintele Arsenie Boca de mai târziu). În autobiografia sa, Părintele Arsenie amintește: „Am terminat „belle artele” cu bine, în 1938. Am făcut anul de practică la o biserică din Bixadul Oltului, județul Ciuc, zugrăvită în frescă, împreună cu profesorul meu, Costin Petrescu”. Cronologic, cea dintâi pictură importantă a Părintelui este tocmai cea de la Bixad, de la sfârsitul studenției la „belle arte”.

Icoană pictată în Biserica Sfântul Dumitru de la Bixad

Credem că aceste amănunte sunt extrem de interesante pentru a vă oferi un imbold în plus pentru a ajunge la Bixad.

Nu aș putea să închei acest articol oferindu-vă câteva informații despre principalele oferte de cazare din Bixad. Locuri frumoase, curate, minunat aranjate și dotate, administrate de oameni foarte ospitalieri.

Pensiunea Solyomko

Pensiunea turistică și Vila Solyomko acoperind spații de 3 și 2 stele care, prin confort, dotări, curățenie, prin amenajarea spațiilor exterioare și interioare se poate încadra ușor la 4 stele / 4 margarete.

Pensiunea Solyomko – curtea pensiunii

Cele două structuri de primire turistică, aflate în locații diferite din Bixad, se găsesc în grădini superbe care pot fi numite, fără teama de a greși, ”grădini ale raiului”.

Camere din pensiunea Solyoko din Bixad, județul Covasna

Camerele sunt superbe, generoase ca dimensiuni, mobilate extrem de elegant, curate și cu grupuri sanitare proprii. Nu exagerez, totul este de nota 10.

Spațiu de servit masa la Pensiunea Solyomko

Cele două pensiuni sunt gestionate de o familie de oameni foarte gospodari, serioși și foarte ospitalieri. Grație serviciilor ireproșabile cele două pensiuni și-au găsit o foarte bună apreciere ele fiind frecvent vizitate de turiști străini și români.

Agnes si Istvan – două gazde primitoare care îți prezintă acest minunat colțișor din Ținutul Secuiesc

O locație de nota 10, cu tarife de nota 10. Puteți face rezervări la Telefon: 0722 374 171.

Ce este important de știut este că de la Pensiunea turistică Solyomko poți opta pentru o mulțime de activități de agrement care îți umplu fără efort circa 5-6 zile de vacanță activă.

V-aș recomanda pentru informarea Dumneavoastră și pentru a lua decizii în cunoștință de cauză despre această destinație turistică să citiți și articolul publicat anterior în COLȚIȘOR DE ROMÂNIA: https://coltisorderomania.ro/2021/11/20/pensiunea-si-vile-solyomko-din-bixad-locuri-minunate-pentru-iubitorii-de-natura/