Cred că Busuioaca de Bohotin este un vin care nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru români. Totuși o voi face pentru că acest soi de vin românesc merită tot respectul și admirația românilor.

Busuioacă de Bohotin este un soi de viță de vie românesc, originar din satul Bohotin, localitatea Răducăneni, județul Iași, care se cultivă doar în câteva zone viticole din România.

Boabele de strugure sunt violet-roșcate. Vinul obținut are o culoare rosé diferită de orice alt tip de vin.

Trebuie menționat că acest soi de strugure se cultivă în foarte puține locuri din România și pe o suprafață extrem de redusă. Soiul Busuioacă de Bohotin se cultivă în patru centre viticole: Bohotin (județul Iași), Huși (județul Vaslui), Pietroasa (județul Buzău) și Tohani (județul Prahova). Dacă se adună suprafața cultivată cu acest soi în cele patru centre viticole, se obține un total de circa 100 ha, ceea ce determină ca producția națională de vin autentic de Busuioacă de Bohotin să fie foarte mică. Dar foarte bună și cu multă personalitate.

Busuioaca de Bohotin este un soi românesc, rar întâlnit, caracteristic zonei de NE a Moldovei. Este cunoscut și sub numele de Tămâioasă de Moldova sau de Bohotin ori ca Muscat violet în Rusia, Franța, Germania sau Italia. Agreează terenurile în pantă, cu expunere sudică și fertilitate mijlocie. Rezistența biologică la boli a Busuioacei este mijlocie, putând ridica probleme în anii nefavorabili viței-de-vie. Are, în schimb, o rezistență bună la ger.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Strugurii sunt mijlocii, cu boabele îndesate, uneori cu ciorchinele aripat. Boabele au mărime medie, sunt sferice, cu pielița subțire, de culoare violet închis și nuanțe vineții, acoperite de pruină. Pulpa este zemoasă și cu aromă inconfundabilă, caracteristică soiului.

Vinul obținut are o culoare unică, roșu-vineție, cu reflexe cărămizii. Aroma vinului aduce a amestec de trandafir și busuioc, aspecte ce îi dau o notă aparte, rar întâlnită la alte vinuri aromate. De obicei este vinificat în demidulce, uneori chiar dulce.

În 1936, la Concursul național de vinuri de la București, academicianul G. Ionescu-Sisești i-a prezentat regelui Carol al II-lea vinul obținut din Busuioaca de Bohotin, astfel: ”Acest vin roz și parfumat este un dar unic, cu o culoare de briliant, ce merită degustat stând în picioare, ca o prețuire în plus”.

Regele Carol al II-lea a gustat din pahar și, fermecat de gustul licorii, a spus o vorbă devenită legendară: ”Nu în picioare, ca la împărtășanie, ci în genunchi, ca la spovedanie”.

Nu vom intra în detalii privind sortimentele de Busuioacă de Bohotin, produse în diferitele centre viticole dar zic: ”Merită să faceți un dar frumos celor dragi, în primul rând soției, prietenei sau mamei Dumneavoastră. Este un dar frumos care le va face mare plăcere!”