Hanu Ancuței reprezintă locația ideală pentru cei care doresc să exploreze farmecul Regiunii Neamț, o zonă plină de spiritualitate, istorie, tradiție și frumuseți naturale.

După unele documente păstrate, hanul ar data încă din secolul al XVIII-lea, când se pare că și-a deschis porțile pentru negustorii aflați în trecere spre Roman, Suceava sau spre Iași. Pe atunci, Hanu Ancuței se află în marginea unui sat care s-a strămutat apoi pe moșia boierilor Catargi.

În orice caz la 1819, vornicul Ștefan Catargiu, proprietarul moșiei Tupilați, obține hrisov pentru înființarea de târguri și iarmaroace. Cum hanul se află la o încrucișare de mari drumuri comerciale – drumul Șiretului și drumul care legă Iașul de Piatră Neamț sau Târgu Neamț prin Tupilați – se construiește un han nou, ce va servi și că stație de poștă.

Se pare că numele orașului a fost preluat de la numele voievodului Roman I Mușat (1392-1394), considerat de unii cercetători că fiind întemeietorul acestuia, deși existau probe materiale care să ateste existența curții de la Român încă de pe vremea lui Petru I Mușatinul.

Situat in partea central nordică a Moldovei, acest tărâm reprezintă sufletul spiritualității moldovenești găzduind o pleiadă de mănăstiri și lăcașe de cult vestite în țară cât și în străinătate. Mănăstirea Neamț (cea mai veche si însemnată mănăstire din Moldova, fiind denumita și “Ierusalimul Ortodoxiei Romane”), Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Văratic, Mănăstirea Războieni, Mănăstirea Sihăstria sunt doar cele mai cunoscute din cele aproximativ 76 de mănăstiri și biserici din această regiune.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Tezaurul de valori culturale din regiunea Neamț este întregit de peste 30 de obiective laice și monumente istorice din această zonă, cum ar fi: frumoasa și impunătoarea Cetate a Neamțului, Cetatea Mușatina din Roman, fermecătoarele case memoriale ale scriitorilor români (Casa memorială Ion Creangă, Muzeul Memorial Calistrat Hogaș), comori ale etnografiei si arheologiei românești (Muzeul Neculai Popa, Muzeul Curtea Domnească) și bineînțeles, pitorești locuri de popas, pline de farmecul tradițieișsi artei populare, așa cum este și Hanu Ancuței.

Atractivitatea turistică a regiunii este completată de un cadru natural de excepție, in care se evidențiază măreția Munților Ceahlău, frumusețea Cascadei Duruitoarea, farmecul Codrilor de Argint – izvor de inspirație pentru Mihai Eminescu, impunătoarele Chei ale Bicazului și ,bineînțeles, impresionanta Rezervație de Zimbri și fauna Carpatina “Dragoș Vodă”.

Pentru pasionații de vânătoare, Hanu Ancuței este punctul de plecare către cele patru fonduri de vânătoare aflate în administrarea Direcției Silvice Piatra Neamț populate de urși, cervide mari, mistreți, lupi, răși și cocoși de munte, precum și alte specii cum ar fi jderi de stâncă, căprior, vulpi, iepuri, pisica sălbatică etc.

De asemenea, pentru împătimiții pescuitului, apele Tarcăului și Bistriței dar și cele aproximativ 10 lacuri amenajate pentru pescuit sportiv constituie locuri prielnice pentru a petrece momente plăcute.

Hanu Ancuței este un loc care l-a inspirat pe marele scriitor român, Mihail Sadoveanu și care a și scris un volum de nouă povestiri, volum publicat în anul 1928. Prin frumusețea deosebită a limbii și vraja stilistică, observația realistă și pătrunzătoare de a surprinde destinele omenești, candoarea romantică în dezvăluirea sentimentelor și tainelor sufletești, cadrul de legendă și atmosfera poetică, poate fi considerată cea mai strălucită creație lirico-epică a lui Sadoveanu.

Imaginea hanului este frumos surprinsă de către Mihail Sadoveanu: “Trebuie să știți dumneavoastră că hanul acela al Ancuței nu era han, – era cetate. Avea niște ziduri groase de ici până colo, și niște porți ferecate cum n-am mai văzut de zilele mele. Pe lângă adăpost, hanul oferea oamenilor și prilej de petrecere. În cuprinsul lui puteai oploși oameni, vite și căruțe și nici habar nu aveau din partea hoților… Porțile stăteau deschise că la Domnie. Și prin ele, în zilele de toamnă, puteai vedea valea Moldovei cât bătea ochiul și pâclele munților pe păduri de brad până la Ceahlău și Halauca. Iar după ce se cufundă soarele înspre tărâmul celălalt și toate ale depărtării se ștergeau și lunecau în tainice neguri, – focurile luminau zidurile de piatră, gurile negre ale ușilor și ferestrelor zebrelite. Contenea câte un răstimp viersul lăutarilor, și porneau poveștile…”

Această clădire a dăinuit multă vreme până când, prin anul 1943, proprietarul a dărâmat-o, rămânând doar leagănul unor minunate povestiri sadoveniene. Cu zidurile în ruină, a vegheat întinderile pustii până acum mai multe decenii, când a redevenit locul de popas atât de vestit odinioară, dar cu alte povestiri și alți eroi trăitori în acele vremuri. Amenajat cu tot specificul unui interior de epocă, Hanu Ancuței se întipărește puternic în amintirea vizitatorilor săi, cărora le oferă ospitalitate.

Asemenea păsării Phoenix, Hanu Ancuței a renăscut, păstrând parfumul de odinioară devenind, un spațiu al poveștilor, unde oaspeții trăiesc “la modul Canaanului, ospătând numai cu carne friptă și bând vin, însă după o orânduială care cere inițiere”. Aici fiecare povestește cu ulcică în mână, încă din timpul Ancuței celei de demult “de când țin eu minte, încă de pe vremea Ancuței celei de demult, am luat obiceiul să întemeiem sfaturi și să ne îndeletnicim cu vin din Țara-de-Jos. Gustând băutură bună, ascultăm întâmplări care au fost. Socot eu, că nu se mai găsește alt han că acesta cât ai umblă drumurile pământului. Așa ziduri că de cetate, așa zăbrele, așa pivniță așa vin în alt loc nu se poate” remarcă unul din povestitorii lui Sadoveanu.

Hanu Ancuței de astăzi este locul de poveste unde regăsiți bucătăria tradițională moldovenească autentică, în care se pune mult accentul pe mâncare organică, direct din ferme.

Cunoscut călătorilor și celor încercați de povești, hanul devine, după dorință, loc de popas și petrecere, fiind deschis să găzduiască cele mai dragi evenimente din viață fiecăruia.

???????????????????????????????

Lăsați-va nuntă, botezul copiilor, aniversările și petrecerile cu prietenii în seamă echipei de hangii pricepuți, care se vor ocupă de toate detaliile organizatorice. Va așteaptă tradițiile unui festin românesc specific bucătăriei moldovenești și servicii fără de reproș care vor da savoare oricărui ceremonial pregătit aici.

Pentru întâlniri de afaceri, prezentări, conferințe sau petreceri restrânse, la han este disponibil un separeu discret care poate găzdui evenimente de până la 20 de persoane.

Recunoscut pentru promovarea culturii tradiționale românești, în țara și în străinătate, Hanu Ancuței organizează anual o serie de manifestări culturale.

Hanu Ancuței este și loc de popas pentru o noapte sau mai multe.
Toate camerele păstrează atmosfera pitorească din poveștile lui Sadoveanu, care fac din acest han un popas potrivit pentru odihnă și relaxare.

Hanu Ancuței dispune de 16 camere, dintre care 10 cu pat matrimonial, 4 camere cu pat simplu și 2 camere cu câte 2 paturi.

Camerele reprezintă o îmbinare perfectă între farmecul mobilierului tradițional românesc și confortul dat de dotările moderne, specifice unui standard ridicat de calitate.

Va oferim o diversitate bogată de produse naturale preparate la han în stil tradițional, cum ar fi: ouă de țara, lapte prins, brânzeturi gustoase, pastramă, cârnăciori și tot felul de preparate de carne, legume proaspete, turte la vatră, dulceața de casă și multe alte bunătăți din Cămară Ancuței.

De asemenea, puteți cumpără pentru acasă din Cămara Ancuței dulcețuri, șerbeturi, zacuscă, păstrămuri preparate în casă, plăcinte, cozonaci, turte, colăci și multe alte bunătăți cum numai la noi veți găsi.

Se pot primi si deconta tichete de vacanta de la UP ROMANIA SA pentru cazare si masa.

Restaurantul hanului are o capacitate de 400 locuri, 200 in interior si 200 de locuri in exterior pe terasă și vă întâmpină cu un design tradițional românesc autentic, cu ospătari îmbrăcați cu veșminte populare din Moldova și cu lăutari cântând la instrumente.

Aici îi plăcea marelui scriitor și povestitor Mihail Sadoveanu să mănânce și inspirat de farmelui locului a scris și celebra carte Hanu Ancuței, în care sunt clar redate obiceiurile și tradițiile acestor meleaguri.

Obiectivul nostru este de a oferi un raport calitate preț corect, costul mediu de persoană fiind de aproximativ 50 lei.

Noua Terasa de la Han are o capacitate de până la 400 de persoane întâmpinându-vă cu tot spațiul de care aveți nevoie pentru evenimentul dumneavoastră.

În vinoteca Hanului Ancuței se găsesc vinuri alese, numai din zonele Moldovei, specifice celor trei mari podgorii: Cotnari, Bucium și Panciu.

Fetească Albă din 1972, Grasă de Cotnari din 1975, Aligote-ul din 1986 împreună cu alte soiuri de vinuri vechi (Tămâioasă, Fetească Neagră, Mușcat Otonel, Riesling Italian, Merlot) constituie o gamă variată de sortimente ce se găsesc în vinotecă hanului.

Catering Hanu Ancuței vine pe piața de profil din regiunea de Nord-Est cu un serviciu de catering specializat în evenimente corporate și personale, în care savoarea bucătăriei tradiționale românești se îmbină armonios cu rafinamentul bucătăriei internaționale.

Dacă vii la Hanu Ancuței nu ai cum să te plictisești. De aici poți porni în 5 circuite turistice de excepție. Despre care o să vorbim altădată.

Rețineți doar atât. La Hanu Ancuței sunteți bine primiți, bine ospătați în cel mai frumos cadru moldovenesc posibil și, dacă aveți timpul necesar, o săptămână de plimbare nu vă ajunge.