Vreau prin acest articol să vă ofer câteva date și informații despre Capitala aerului curat din România. Fundata. O localitate în care Dumnezeu a coborât raiul pe pământ.

Comuna Fundata din Judeţul Braşov este localitatea situată la cea mai mare altitudine din România. Comuna se află situată la 1360 de metri altitudine şi este străjuită de Munţii Bucegi, pe de o parte, şi de Munţii Piatra Craiului, pe cealaltă parte.

La Fundata, care este situată la 50 de kilometri de Braşov, se poate ajunge pe DN 73, Braşov-Râşnov-Bran-Moieciu de Jos-Fundata. Turiştii care vin din Capitală pot ajunge la Fundata fie prin Braşov, fie prin judeţul Argeş, prin Rucăr.

La Fundata este cel mai curat aer din ţară, lucru dovedit şi de o staţie meteo, aflată chiar în vârf de munte, care măsoară puritatea aerului.

Oriunde priviţi, la Fundata, veţi vedea culmile munţilor, dealurile superbe, îmbrăcate în verdeaţă şi flori din aprilile până în octombrie, sau acoperite de omăt iarna.

Odată ajunşi la Fundata trebuie neapărat să vă opriţi şi să admiraţi peisajele superbe, încă virgine.

O plimbare pe uliţele comunei braşovene vă va încărca cu energie şi veţi simţi imediat efectele aerului curat.

Oamenii trăiesc cel mai mult în România în localitatea Fundata. Cei care trăiesc aici spun că nu ar da nici în ruptul capului Fundata pe confortul unui oraş mare. Aerul de munte îi ţine sănătoşi pe localnici, fapt dovedit şi de media de viaţă, de peste 80 de ani, care este mai mare decât cea din marile oraşe. Oamenii de 80 de ani se simt încă tineri, iar mulţi dintre ei nici nu-şi arată vârsta.

Chiar dacă viaţa la munte nu e totuşi una uşoară, localnicii sunt fericiţi că trăiesc într-un adevărat paradis natural.

Un sătean din Fundata, care se apropie de 80 de ani mărturiseşte că el nu s-a îmbolnăvit niciodată până la vârsta asta, tocmai datorită aerului curat. „La noi, vin din ce în ce mai mulţi turişti, mai ales ca să respire aer curat şi să admire peisajele pe care nu le pot vedea la oraş. Chiar dacă viaţa la munte nu e uşoară, eu aici m-am născut şi aici voi rămâne toată viaţa. Noi, cei de la munte, suntem mai căliţi. Când eram copii, mergeam cu schiurile la şcoală, săpam tranşee până la grajduri când era zăpadă mare, dar eram fericiţi şi sănătoşi. Nimic nu se compară cu o viaţă trăită în aer liber“.

Pe lângă aerul curat, dacă ajungeţi la Fundata nu trebuie să rataţi o plimbare cu căruţa. Localnicii sunt foarte primitori şi gata să vă povestească despre istoria comunei şi să vă arate frumuseţile din jur.  Sătenii din Fundata sunt tare bucuroși să vă fie ghizi pe aceste meleaguri, chiar dacă mulți dintre ei nu au multă școală. Au însă cei 7 ani de acasă și un respect deosebit pentru semenii lor, îndeosebi pentru oaspeții lor.

Cum descrie un localnic de 80 de ani o asemenea experiență: „Eu am fost mereu aşa mai sălbatic şi de copil am umblat la pădure şi pe crestele munţilor. Nimic nu se compară cu ce este aici. Îmi aduc aminte când am făcut armata la Călăraşi şi a fost un coşmar pentru mine! Nu am văzut o floare, nu am băut o apă bună! Când m-am întors acasă, am apreciat şi mai mult ce ne-a dat Dumnezeu aici, la Fundata. Mă bucur că şi turiştii, străini, dar şi de-ai noştri, vin tot mai mulţi să ne viziteze. Pe mulţi dintre ei i-am dus cu căruţa şi calul şi le-am arătat frumuseţile noastre. Sunt impresionaţi, le place şi fac multe poze. Mai ales copiii sunt cei mai încântaţi de plimbările cu căruţa, deoarece mulţi dintre ei, care sunt de la oraş, nici nu ştiau cum arată o căruţă“.

Din Fundata, se pot face şi drumeţii montane în Bucegi, Leaota, Moieciu de Sus, Cheia sau în Piatra Craiului. Unele trasee nu sunt deloc uşoare şi, înainte să plecaţi la drum, trebuie să vă echipaţi corespunzător şi să cereţi informaţii la Primărie, unde există şi hărţi turistice speciale, care vă arată traseele marcate şi pe cele destinate doar celor experimentaţi într-ale muntelui.

Primarul comunei Fundata, Marian Florin Pâtea, își dorește ca frumusețea locului, puritatea aerului, tradiția și ospitalitatea celor din Fundata să fie împărtășite de cât mai mulți turiști. Să se minuneze și ei de acest minunat Colțișor de România.

„Invităm turiştii să vină la Fundata, ca să se simtă la mare înălţime. Aici vor fi în cea mai înaltă comună locuită din România, la peste 1.300 de metri altitudine. Aici pot respira cel mai curat aer şi se vor putea relaxa, admirând peisaje unice din România, spunem noi“, spune primarul localității Fundata, Marian Florin Pâtea.

Peisajul ca peisajul. De poveste. Aerul ca aerul. Medicament curat. Dar să vezi bucatele tradiționale. Mare desfătare pentru gurmanzi și pofticioși.

Pe lângă peisajele superbe, Fundata este renumită şi pentru preparate tradiţionale, mai ales pentru brânzeturi şi pastramă. Aici, şi laptele are alt gust, pentru că poluarea este la un nivel minim. Turiştii se pot înfrupta din preparatele găsite în gospodăriile oamenilor, care nu folosesc ingrediente de la supermarket.

„Îi aşteptăm pe turişti cu lapte proaspăt, brânză de burduf în coajă de brad şi telemea de oaie şi de vacă, caş afumat, toate naturale. De asemenea, îi invităm să guste din preparatele noastre de porc sau de oaie, făcute din carnea animalelor crescute în gospodărie. Pastrama de oaie şi de porc, dar şi cârnaţii sau toba au un gust senzaţional“, a mai spus primarul Marian Florin Pâtea.

La Fundata, mai totul se mănâncă cu mămăligă şi mai puţin cu pâine. Localnicii consideră că mâncarea fără mămăligă este nesăţioasă. O altă tradiţie este aceea că, în zilele de sărbătoare, la Fundata, se mănâncă lapte cu orez.

Fundata are multe secrete și lucruri importante de aflat. Ne întoarcem curând cu articole frumoase despre acest minunat Colțișor de România (www.coltisorderomania.ro)