Vidra este un areal aparținător de comuna Voineasa din județul Vâlcea. Cei care au fost acolo o dată, o singură dată, a fost suficient ca să fie fermecați de frumusețea unui loc care seamănă izbitor cu locurile cele mai frumoase din Elveția.

Vidra îți oferă un peisaj care îți taie respirația, misterios, sălbatic și plin de viață, totodată: asta am trăit și respirat cu toți porii, cu mintea și cu sufletul, într-o călătorie desprinsă din vis. Călătoria pe Valea Lotrului și la Voineasa ne-a reamintit câte frumuseți ne sunt la îndemână și, totuși, nu știu cum se face dar ne aducem aminte rar de ele. În proiectele de dezvoltare turistică a României, zona Vidra merită identificarea și realizarea unui proiect de anvergură europeană.

Poate și din acest motiv, Nicolae Ceaușescu, a avut în intenție să construiască în zona Voineasa – Vidra – Obârșia Lotrului o stațiune pentru sporturi de iarnă care să organizeze în acea vreme una dintre edițiile Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Chiar s-a început în anii ’80 construcția acestei stațiuni dar tot ce s-a construit atunci s-a oprit.

Păcat. Mare păcat. Am curajul să spun ca realizarea acestui proiect – Stațiunea turistică Vidra – ar fi însemnat cel mai important proiect turistic al României pentru următorii 50 de ani.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

De asemenea dezvoltarea Domeniului schiabil Transalpina. Nu numai cu ceea ce este astăzi. și este excepțional. Aici s-ar putea realiza cel mai mare domeniu schiabil din România.

Cu circa 80-100 de kilometri de pârtii de schi legate.

Punctul central al acestui areal este lacul Vidra.

Lacul Vidra este un lac de acumulare. Lac antropic construit în 1972, având un volum 340 milioane metri cubi de apă.

Lacul este înconjurat de păduri de molid, oferind un peisaj de poveste.

Salba de lacuri care însoțește cursul Lotrului, împreună cu înălțimile Munţilor LotruluiCăpăţânii, Şureanu şi Cândrel, dăruiesc turistului o frumusețe rară, sălbăticie și aerul acela inconfundabil de verde de munte.

Mândria acestei salbe este Lacul Vidra. Mai puţin cunoscut și mai puțin promovat decât Lacul Vidraru, însoţit de vestita şosea transfăgăraşană, acest lac este infinit mai sălbatic şi mai misterios, deși este relativ bine legat de căile de comunicație montane.

Cu o lungime de 9 km, înconjurat de păduri de molid, Lacul Vidra se întinde pe o suprafață de aproape o mie de hectare, fiind amplasat pe cursul râului Lotru, în vecinătatea locului unde urma să fie stațiunea Vidra, între Munții Lotrului, ai Latoriței și ai Căpățânii.

În matca Lacului Vidra își revarsă apele râul Lotru și alte 81 de râuri și pârâuri. Este un lac artificial de acumulare. Aflat la altitudinea de 1289 m, lacul alimentează cu apă Hidrocentrala Ciunget.

Barajul Vidra este amplasat pe râul Lotru, în cheile Vidra, la 30 km amonte de stațiunea turistică de interes național Voineasa. Barajul Vidra reprezintă principala amenajare din cadrul schemei de amenajare a râului Lotru.

Eu, Valentin Adrian Iliescu, autorul acestor rânduri despre Stațiunea Vidra, fosta și viitoare stațiune de interes european, cred în acest proiect. și voi lupta pentru concretizarea lui.