Am mai scris despre Băile Olănești în paginile publicației COLȚIȘOR DE ROMÂNIA. Un articol din 2019 – https://coltisorderomania.ro/2019/04/07/baile-olanesti-si-cele-peste-35-de-izvoare-facatoare-de-minuni/ – care a adunat peste 200.000 de cititori. Vă mulțumim pentru interesul Dumneavoastră și pentru modul cum ați promovat informațiile despre această perlă a turismului balnear românesc.
Stațiunea Băile Olănești se află la 18 km NV de municipiul Râmnicu Vâlcea, reședința județului Vâlcea, în centrul unei mici depresiuni intracolinare. Băile Olănești se găsesc la 197 kilometri de București, Capitala României, distanță care se parcurge în circa 2 ore și jumătate, beneficiind de beneficiile deplasării pe Autostrada A1 – București-Pitești.
Băile Olănești sunt la o distanță mult mai mică de Craiova, Capitala Olteniei, 144 kilometri, și la o distanță de 102 kilometri de municipiul Sibiu, care pune dispoziție cel mai apropiat aeroport internațional de Băile Olănești.
Stațiunea Băile Olănești este una dintre localitățile – stațiuni balneoclimatice din România – extrem de apreciate pentru modul care întrunește în chip armonios doi factori naturali de cură: factorul climatic și topoclimatic local și factorul hidromineral cu efect terapeutic constituit din apele minerale.
Localitatea Olănești posedă o multitudine de băi moderne care valorifică în folosul sănătății oamenilor cele peste 35 de izvoare de ape minerale: ape clorosodice, ioduroase, clorosodice-feruginoase, sulfuri alcaline, renumite pentru efectele lor terapeutice în tratamentul bolilor de rinichi, stomac, in afecțiunile vezici biliare și diabet.
Tratamentul balnear de la Olănești cuprinde principalele obiective ale terapeuticii moderne:
- profilactic (profilaxie primară sau cură de sănătate – la cei sănătoși și profilaxie secundară – prevenție a recăderii bolii)
- curativ
- recuperațional.
Considerată un important centru de sănătate, stațiunea Băile Olănești oferă turiștilor o bază de tratament pentru desensibilizarea organismului persoanelor cu afecțiuni alergice prin injecții cu apă sufuroasă izotonă captată direct de la izvor.
Afecțiuni ce pot fi tratate la Băile Olănești:
– afecțiuni digestive: esofagite, gastrite cronice hipoacide și hiperacide, duodenite cronice, ulcer cronic, enterocolopatii cronice nespecifice, stomac operat;
– afecțiuni renale și ale căilor urinare: litiază renală neoperată sau operată, litiaza căilor urinare, pielonefrită cronică, glomerulonefrita cronică, cistită cronică;
– afecțiuni cronice ale ficatului și ale căilor biliare: dischinezie biliară, colecistită cronică necalculoasă sau calculoasă (cu calculi nemobilizabili), tulburări după ficat operat (colecistoctemie), hepatită cronică stabilizată, pancreatită cronică;
– afecțiuni respiratorii: rinosinuzite cronice alergice, bronșita cronică astmatiformă, astm bronșic alergic, noxe profesionale, stări după pneumopatii microbiene netuberculoase sau virolice, bronșite cronice, traheobronșite cronice, bronsectazie;
– afecțiuni metabolice și de nutriție: diabet zaharat, dislipidemii, hiperuricemii, gută, obezitate;
– afecțiuni dermatologice: psoriazis, ihtioze incipiente, keratodermii eczeme cronice, neurodermite, dermatite seboreice, acnee, piodermite;
– afecțiuni alergice: de diferite tipologii (alimentare, medicamentoase bacteriologice) și cu manifestări diferite (respiratorii, digestive, cutanate: urticarii cronice, prurituri, dermite alergice de contact, eczeme profesionale);
– boli profesionale (intoxicații cu metale grele: Pb, Hg, As);
– afecțiuni cardiovasculare: hipertensiune arterială stadiul 1 si stadiul ½, arteropatii periferice;
– afecțiuni asociate: afecțiuni reumatismale degenerative, afecțiuni reumatismale abarticulare, stări post-traumatice, osteoporoză, boli ale sistemului nervos periferic, pareze, paralizii, nevroză astenică;
– afecțiuni endocrine;
– afecțiuni ginecologice cronice.
Cum spuneam anterior, tratamentul balnear de la Băile Olănești pune accentul pe tehnici terapeutice moderne de tratare și anume:
- profilactic:
- profilaxie primară sau cură de sănătate;
- profilaxie secundară sau prevenție a recăderii bolii.
- curativ;
- recuperațional.
Din punct de vedere profilactic, cura balneară de la Băile Olănești este o terapie de adaptare prin stimularea și reglarea funcțiilor, călind astfel organismul la stresul vieții moderne.
Tratamentul balnear în scop curativ ca o terapie nespecifică, ca o excitoterapie asupra cauzelor ce au determinat dezechilibrul postagresiv și astfel se asociază eforturilor făcute de organism pentru regăsirea echilibrului pierdut.
Actionând ca o terapie recuperațională, cura balneară de Olănești caută să restabilească cât mai deplin capacitățile de funcționare deficitare sau să dezvolte mecanisme compensatorii.
Pe lângă tratamentul cu factori naturali de cură specific stațiunii se mai adaugă și bazele de tratament ce au în dotare instalații și aparatură moderne. Cu ajutorul acestora se realizează proceduri de termoterapie, fizioterapie, mecanoterapie și kinetoterapie.
Un tratament complex la Băile Olănești are o durată de 18 zile în cazul curelor terapeutice și de recuperare și de 12 zile în cazul curelor profilactice.
Curele se pot realiza anual sau bianual.
Recomandarea medicilor specialiști prevede:
- cură balneară de 18 zile, repetată 2 – 3 ani la rând, precum și cure profilactice;
- respectarea strictă a prescripțiilor medicului balneolog al stațiunii;
- regim alimentar indicat (se servesc și meniuri dietetice);
- cât mai multe plimbări.