Acest articol ne-a fost furnizat de un reputat jurnalist din presa românească. Doamna Adelina Constantin. Într-una din preumblările sale prin țară, Doamna Constantin, iubitoare de istorie, de tradiții și de spirit românesc, a descoperit, s-a bucurat și a rămas pentru totdeauna fascinată de acest muzeu. Muzeul memorial Vasile Lucaciu despre care a spus că este „Lăcașul de cult din Șișești ctitorit de Vasile Lucaciu care pe drept cuvânt se numește Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor”

Muzeul memorial Vasile Lucaciu din Șișești este unul dintre obiectivele turistice de vizitat dacă ajungeți în zona Ocna Șugatag din Maramureș.

Așezat într-un loc pitoresc, muzeul „vorbește” despre viața și contribuția pe care a avut-o Vasile Lucaciu la unirea românilor, despre națiunea română în sine, despre vitejie și curaj.

Vasile Lucaciu

Vasile Lucaciu s-a născut pe data de 21 ianuarie 1852 la Satu Mare, a fost preot, învățător și om politic, conducând Partidul Național Român împreună cu George Pop de Băsești și Octavian Goga.  Odată absolvite studiile teologice la Roma, dorindu-și să fie repartizat într-o zonă mai puțin dezvoltată, acesta vine la Șișești unde profesează ca preot începând cu anul 1885.

Bisericuța veche de lemn descoperită de Vasile Lucaciu

Acesta este momentul în care Vasile Lucaciu descoperă o bisericuță veche din lemn care datează din anul 1043, din a cărei construcții a rămas în prezent doar altarul, astăzi un loc izolat de rugăciune din inima pădurii. Imediat după faimoasa descoperire, anul 1886 este data la care Vasile Lucaciu inițiază construcția unei noi biserici greco-catolice din cărămidă și piatră, care urma să fie finalizată abia în anul 1930 de către fiul său, Epaminonda.

Biserica Sfintei Uniri a tuturor românilor

Cunoscută astăzi sub denumirea unică în România de „Biserica Sfintei Uniri a tuturor românilor”, biserica a fost construită după modelul Bazilicii „Sfântu Petru” de la Roma și este purtătoare a 3 hramuri: „Sfinților Apostoli Petru și Pavel”, „Adormirea Maicii Domnului” și „Nașterea Maicii Domnului”.

În interiorul bisericii, după o intrare construită într-un stil arhitectural romanic, împrejmuită de coloane imense de piatră, în partea stângă regăsim ceea ce pentru ctitorul bisericii – Vasile Lucaciu – reprezintă locul de veci, un veritabil altar de rugăciune la care zilnic sute de credincioși vin și se roagă. Vasile Lucaciu, o dată cu trecerea sa în neființă pe data de 29 noiembrie 1922 la Satu Mare, a fost adus și înmormântat la Șișești, chiar în ziua „pentru care a luptat atât de mult de-a lungul vieții, de 1 Decembrie”, conform celor susținute de Maria Butica, ghidul turistic local.

Datorită devotamentului său de a instaura unitatea națională, Vasile Lucaciu este denumit de către comunitatea șișeșteană „leul de la Șișești”. Tot în acest loc sunt înmormântați și soția preotului, Paulina Lucaciu și fiul său Epaminonda.

După cum se știe, Vasile Lucaciu a avut un rol important în redactarea și prezentarea la Viena a Memorandumului din 1892, prin care semnatarii au dezvăluit Europei și lumii întregi situația jalnică a românilor din Transilvania, se arată în volumul „Centenar Doctor Vasile Lucaciu –  Leul de la Șișești”, coordonat de lector universitar doctor Ilie Gherheș. La procesul Memorandumului, care a avut loc la Cluj, între 7 și 25 mai, acuzații – în frunte cu Vasile Lucaciu, devin ei înșiși acuzatori, comportamentul lor fiind un exemplu de demnitate și patriotism. Lucaciu a primit cea mai mare condamnare – 5 ani, judecătorii motivând că „după convingerea instanței, el este autorul intelectual al întregii  mișcări”. În anul 1907 este ales deputat în Parlamentul de la Budapesta, ca reprezentant al Partidului Național Român. Ca deputat, luptă pentru autonomia Transilvaniei, pentru egalitatea în drepturi a tuturor naționalităților și combate legile școlare care au ca efect deznaționalizarea. La 1 decembrie 1918, se ține la Alba Iulia Adunarea Națională, decretându-se Unirea Transilvaniei cu România. În acest Consiliu Diligent s-a aflat și Vasile Lucaciu, ales în absență. Preot doctor Vasile Lucaciu (1852 – 1922), supranumit și Leul din Șișești, a înființat și o școală, cu clasele I –IV, de limba română, care face parte din Complexul muzeal, alături de casa natală și de biserica clădită de acest preot greco – catolic. Prin Legea nr.77/2022, Vasile Lucaciu a fost declarat „Erou al Națiunii Române”.

Am stat de vorbă cu Maria Butica, muzeograf – un profesionist adevărat, care timp de peste o oră ne-a vorbit cu admirație nedisimulată despre cel care a fost Vasile Lucaciu.

„Vasile Lucaciu – Erou al Națiunii Române”

  • Care credeți că este cel mai de preț obiect din cadrul Muzeului memorial Vasile Lucaciu?
  • Scrisoarea și fotografia lui Vasile Lucaciu, din care reiese că a fost memorandist. Este numit marele Erou al Națiunii Române. Primul este Mihai Viteazul, al doilea – Avram Iancu și al treilea este preot Vasile Lucaciu, doctor în filozofie și teologie. El s-a alăturat acestui Memorandum, care susținea unitatea românilor. Vasile Lucaciu lupta pentru drepturile românilor, pentru naționalitate. În 1918, la Unire, el nu era în țară – era în Franța ori Italia și susținea unitatea românilor, pledând cauza acestora.
  • Știm că părintele Vasile Lucaciu a construit și biserici. Câte biserici a ridicat preotul Lucaciu?
  • Părintele Vasile Lucaciu a ridicat patru biserici: biserica de aici, de la Șișești, care este construită după modelul Basilica Sfântul Petru de la Roma – dar la scară mai mică, biserică numită „Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor”, apoi în satele din apropiere – bisericile de la Unguraș, de la Șindrești și Botăieni.

„În perioada austro – ungară, copiii care studiau limba română erau amendați”

  • Câte generații de elevi a școlit Vasile Lucaciu la școala sa, parte de Muzeul memorial?
  • Din anul 1905 până în 1960, au fost multe generații de copii. Vasile Lucaciu a înființat o Școală românească în 1905, în perioada austro – ungară, pe vremea când autoritățile construiau școli în limba maghiară, unde copiii erau obligați să învețe maghiara, iar cei care o învățau primeau burse din partea statului ungar, în timp ce aceia care studiau limba română erau pedepsiți, amendați. Amenzile erau plătite tot de Vasile Lucaciu, fiindcă lumea era săracă și nu avea de unde să achite acele amenzi.
  • Ce le transmiteți vizitatorilor întâia oară când vă calcă pragul și ce nu ați vrea să uite?
  • Să nu uite pentru ce au luptat unii oameni politici de seamă români. Au unit Țara Românească. Le transmit cu mâna pe inimă să treacă pe la noi să viziteze acest Complex muzeal, dedicat marelui om politic care a unit Transilvania cu România, Vasile Lucaciu.
  • Cum a murit preotul Vasile Lucaciu?
  • Preotul doctor Vasile Lucaciu s-a retras la Satu Mare și a candidat la funcția de președinte al Ligii pentru Unitatea Culturală a Tuturor Românilor. Contracandidatul său l-a bătut și l-a abandonat în zăpada rece, în plină iarnă. De acolo i s-a tras boala, Vasile Lucaciu murind de pneumonie.
  • Vasile Lucaciu a avut copii?
  • Da, a avut cinci copii – trei băieți și două fete: Vergiliu, Vasile, Epaminonda, Tulia și Veturia. Dintre care Epaminonda a fost tot preot greco – catolic și primul preot misionar plecat în SUA, care a făcut liturghie în limba română.

„Profesorul Vasile Lucaciu a predat copiilor cu dăruire și devotament dulcea și neasemuita limbă română”

  • Câți turiști vă vizitează pe an?
  • Avem aproximativ 1.000 de vizitatori pe an. Poate și mai mulți. Însă, ne-am dori ca Muzeul memorial Vasile Lucaciu din Șișești să fie vizitat de mult mai mulți oameni, fiindcă aici au ocazia să-și cunoască istoria și, cu siguranță, nu vor regreta. Intrând pe poarta acestui Muzeu memorial, parcă pășești într-o altă lume, o lume în care Vasile Lucaciu pare prezent și în care ți se spune povestea vieții sale, în care poți vedea lucruri interesante, de la casa natală a acestui om, locul unde a studiat, a scris, s-a odihnit, și-a trăit traiul de zi cu zi, până la așa-zisa Cancelarie și la sala de clasă, unde a predat copiilor cu atâta dăruire și devotament pentru poporul român, dulcea și neasemuita limbă română. În biserica din curtea Complexului, își duce somnul de veci marele patriot Vasile Lucaciu.
  • Sunteți pasionată de profesia dumneavoastră, fiind bine documentată. Ce v-a determinat să alegeți o astfel de meserie?
  • Mi-a plăcut mult istoria. Pornind de la acest lucru, aici muncesc cu drag și nu m-aș vedea făcând altceva. E parte din sufletul meu acest Complex muzeal. La biserica din cadrul Complexului, vin și mă rog – ca orice om, și tot aici îmi găsesc pacea lăuntrică.

„Vasile Lucaciu a lăsat toată averea sa comunității, nu copiilor”

  • Care a fost moștenirea cea mai de preț lăsată de părintele Vasile Lucaciu?
  • Biserica din Șișești, Școala, Casa memorială. Vasile Lucaciu a lăsat toată averea sa comunității, nu copiilor.
  • De ce Vasile Lucaciu a fost supranumit Leul din Șișești?
  • Fiindcă el a luptat fără frică pentru naționalitatea românilor, pentru unitatea acestora. Lui nu i-a fost teamă de nimeni, a luptat ca un leu.
  • În curtea bisericii există un foișor. Care este destinația acestuia?
  • Da, există un foișor sub formă de cruce, unde, de 1 Decembrie, au loc manifestări culturale. Aici copiii servesc masa asigurată de Primăria din Șișești, iar, în alte ocazii, oamenii, enoriașii, fac ședințe bisericești.
  • Ce îi lipsește muzeului și ați dori să aibă?
  • Prezența și dorința tinerilor să vină la Complexul muzeal din Șișești. Să vină aici, fiindcă au ce învăța, vor învăța istoria adevărată. Și cum tinerii reprezintă viitorul națiunii române, lor mă adresez, deoarece cunoscându-și rădăcinile vor descoperi și încotro vor să meargă. Vasile Lucaciu este un exemplu nu numai pentru tineri, cât și pentru noi toți. Dârzenia, spiritul de sacrificiu și determinarea cu care Vasile Lucaciu a luptat de-a lungul vieții sale sunt valori care ar trebui să ne fie de căpătâi.”

Dacă v-a plăcut acest interviu vă invităm cu drag să ajungeți și voi la Ansamblul Muzeal și Monumental „Dr. Vasile Lucaciu”. Este o întâlnire minunată cu istoria cu o figură importantă a românismului. Ansamblul muzeal evocă personalitatea lui Vasile Lucaciu, supranumit Leul de la Șișești (1852 – 1922), cunoscut luptător pentru drepturile românilor din Transilvania. Vasile Lucaciu și familia sa au locuit aici aproape 30 ani. Ansamblul este alcătuit din: casa parohială (secolul al XVIII-lea), școala (1905), Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor (1890), cu mormântul lui Vasile Lucaciu, Locul de adunare, Izvorul Maicii Românilor de la Șișești, coloanele de piatră pentru statuile lui Traian și Decebal, altarul vechii biserici de lemn, biblioteca familiei Lucaciu.

Casa în care Vasile Lucaciu și familia sa au locuit aproape 30 ani a fost construită în august 1837.