Despre Covasna – prezentare, informatii, poze si recomandari

Stațiunea Covasna se află în județul cu același nume, la altitudinea de 564 m, la poalele vestice ale munților Vrancei, la contactul versantului Munților Vrancei cu depresiunea Bârsei și este o stațiune balneoclimaterică permanentă. 

Stațiunea este situată la 35 km de orașul Sfântu Gheorghe, la 60 km de Brașov și la 250 km de Capitala României, București. La Covasna se poate ajunge cu mașina sau cu trenul.

Căi de acces spre Stațiunea Covasna, sunt multiple, în funcție de locul în care vă aflați;

-rutier ;

  • București – Brașov (E 60) – Covasna (DN 11);
  • Bacău – Târgu Secuiesc – Covasna (DN 11);
  • Miercurea Ciuc – Sfântu Gheorghe – Covasna (DN 12 si DJ 49);

-feroviar:

  • stația C.F.R. Covasna pe linia Sfântu Gheorghe – Brețcu. Stațiunea Covasna se bucură de o foarte bună recunoaștere și apreciere atât pe plan intern cât și internațional. Stațiunea este atestată documentar sub denumirea actuală din anul 1567. Stațiunea Covasna este străjuită de munți nu prea înalți cu vârfuri rotunjite. În 1882, apa minerală provenită de la izvorul Horgasz a fost medaliată la Trieste.

Primele cure balneare la Covasna au fost organizate în secolul XIX: apa minerală scoasă din fântâni era turnată în căzi de lemn și încălzită cu pietre fierbinți. Iar mofetele erau, de fapt, niște găuri mari în pământ, cu scări, în care pacientul intra cu tot corpul lăsându-și doar capul afară, în aer liber. Toată lumea vorbea despre efectele terapeutice minunate ale acestor proceduri.

Covasna are o climă plăcută cu veri răcoroase și ierni moderate. În lunile de vară și toamnă timpurie cerul este mai mult senin și zilele însorite, asemănător cu localitățile din estul și sud-estul țării. Climatul este caracteristic depresiunilor subalpine, cu veri răcoroase și ierni reci. Temperatura medie anuală este de 7 grade Celsius. Precipitațiile au un regim mediu. Vânturile sunt slabe, datorită adăpostului oferit de munții înconjurători. 

Datorită condițiilor geologice specifice,  aici există foarte multe izvoare cu apă minerală carbogazoasă, bicarbonatată sau conținând diverși compuși ai fierului, iodului, bromului sau clorului care sunt recomandate în tratamentul bolilor cardiovasculare, disfuncții hepatobiliare, boli digestive și boli asociate.

Stațiunea Covasna datorită recomandărilor medicale și bunei poziționări, în centru țării, este vizitată de oameni din toate colțurile României, trimiși de medici cardiologi pe baza recomandării medicului de familie pentru că aici se află un Spital de Cardiologie amplasat într-o pădure de pini.

Această stațiune dispune de facilități pentru băi cu apă caldă carbogazoasă, mofete, izvoare pentru cură internă, instalații pentru electro-, kineto- și hidroterapie, aerosoli și inhalatii, gimnastica, precum si de un spital pentru boli cardiovasculare si doua sanatorii pentru copii specializate in tratarea sechelelor apărute în urma hepatitei.

Așezarea geografică, configurația geologică a regiunii și altitudinea deloc înaltă a stațiunii conduc la dezvoltarea unui climat de tip subalpin caracterizat prin calmul atmosferic și prezența aerosolilor cu o concentrație ridicată de ioni negativi.

Cadrul natural din Stațiunea Covasna oferă o imensă bogăție de factori balneari și climaterici cu rol terapeutic. Principalii factori terapeutici ai zonei sunt: apele minerale carbogazoase, feruginoase, calcice hipotone și hipertone, respectiv mofetele cu emanații de gaze ușor radioactive conținând, în proporție de 80-93%, dioxid de carbon.

În Covasna, se afăa una dintre cele mai mari mofete naturale din lume. Cea mai mare mofetă din Covasna, este la Spitalul de Cardiologie, ce ocupă o suprafață de 100 mp și poate deservi concomitent până la 100 de persoane. Mofeta spitalului este recunoscută ca fiind și una dintre cele mai frecventate din lume deoarece aici se efectuează zilnic pana la 500 de proceduri de tratament.

Stațiunea beneficiază de un bioclimat sedativ de cruțare.

Statiunea Covasna este locul ideal pentru a îmbina tratamentele specifice unei game vaste de afecțiuni cu recreerea, drumeția și turismul. De aici se pot vizita numeroase obiective turistice cum ar fi Lacul Sfânta Ana, orașul Brașov și cetatea dacică din vecinatătea stațiunii. În timpul verii au loc o serie de manifestări folclorice specifice zonei ce constituie un important punct de atracție.

 Indicații terapeutice

  • Hipertensiune arterială stadiul I și II, sechele în urma atacurilor vasculare cerebrale
  • Sechele infarct miocardic
  • Insuficiență mitrală și aortică compensată,
  • Valvulopatii,
  • Flebite superficiale și profunde
  • Boală varicoasă
  • Arteriopatii periferice
  • Afecțiuni metabolice: diabet zaharat
  • Nevroze
  • Afecțiuni ginecologice
  • Disfuncți erectile
  • Venopatii

Proceduri

  • Băi cu ape minerale încălzite
  • Mofete
  • Aerosoli
  • Inhalații
  • Împachetări cu parafină
  • Electroterapie
  • Băi galvanice
  • Masaj, gimnastică medicală

Resursele de tratament

Apele minerale carbogazoase, feruginoase, calcice hipotone și hipertone, respectiv mofetele cu emanații de gaze ușor radioactive.

Turiștii care vin în Stațiunea Covasna au mai multe atracții turistice pe care le pot vedea: ruinele cetății dacice de pe Dealul Zânelor dar și rezervația Balta Dracului situată în centrul orașului și declarată monument al naturii fiind o emanație de gaz mofetic care a interceptat o pânză freatică. Alte atracții turistice pe care le poți vedea la Covasna sunt: monumentul ostașului roman, biserica ortodoxă “Balta Dracului” – monument al naturii, Dalnic – monument de arhitectură populară, Biserica reformată, Ozun – biserica fortificată, Turbăria – monument al naturii, Cheile Vărghișului – Poiana Narciselor – monument al naturii.

Pe perioada iernii, la Covasna se poate schia pe cele două pârtii din stațiune (una de 440 metri, alta de aproape un kilometru).

Stațiunea Covasna oferă cazare și tratament, în hoteluri ce au propriile baze de tratament cu dotări de ultimă generație, această staţiune dispunând de facilități pentru băi cu apă caldă carbogazoasă, mofete, izvoare pentru cură internă, instalații pentru electro-, kineto- și hidroterapie, aerosoli și inhalații, gimnastică, precum și de un spital pentru boli cardiovasculare și doua sanatorii pentru copii specializate în tratarea sechelelor apărute în urma hepatitei.