Viscri este un fermecător sat săsesc din inima Transilvaniei. Nu o spun eu, o spun cei peste 30.000 de vizitatori care poposesc în fiecare an aici.

Satul Viscri a devenit faimos după ce Prințul Charles al Marii Britanii și-a cumpărat aici o proprietate, prințul Charles fiind fascinat de satele transilvane, de tradițiile românești nealterate, de frumusețea locurilor și de faptul că multe teritorii au rămas neatinse de intervenția civilizației.

În prezent, satul Viscri este listat în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind unul dintre cele șapte sate cu biserici fortificate intrate în această selectă listă cu locuri protejate.

Parte a comunei brașovene Bunești și situat la circa 80 de kilometri de municipiul Brașov, la Viscri se poate ajunge prin satul Dacia, pe un drum de țară ce urcă și coboară printre dealuri, sau prin satul Bunești, vecin cu Dacia.

Elementul forte al localității Viscri este arhitectura săsească, ce dăinuie in sat de mai bine de 200 de ani și care este pur și simplu încântătoare.

Satul Viscri este alcătuit, în mare parte, din case tradiționale săsești, aliniate de-o parte și de alta a străzii principale. Localitatea este veselă, casele fiind colorate în nuanțe de verde, albastru și crem și ornate cu basoreliefuri florale.

Porțile săsești completează peisajul. Înalte, din lemn, însă destul de afectate de trecerea timpului. Dar poate că tocmai acest lucru le fac să fie foarte bine apreciate.

Elementele care atrag cel mai mult atenția vizitatorilor sunt obloanele din lemn ale caselor, vechi de când au fost clădirile ridicate și vopsite în nuanțe aprinse, pentru a ieși în contrast cu pereții. Aproape fiecare casă are la poartă câte o băncuță unde se odihnesc proprietarii fiecărei case la ceas de seară.

Și ca peisajul să fie cât se poate de vesel, în fața caselor mișună libere păsările de curte din gospodăriile oamenilor, ciugulind iarba ce crește pe marginea străzii.

O plimbare pe ulițele satului dezvăluie case în culori pastelate, cu obloane înalte și obiecte artizanale din pâslă, pe care femeile din sat le oferă spre vânzare în față caselor. În fiecare an, țărăncile din sat croșetează mii de perechi de șosete, căciuli, mănuși sau pulovere din lână care ajung la depozitul central din Naumburg-Germania.

Poate ca drumurile sunt rele, internetul nu funcționează, dar cu siguranță vei avea parte de o experiență autentică în acest sat pitoresc, unde istoria și-a lăsat urmele.

Dacă găsești o cazare disponibilă la Viscri, ceea ce nu este deloc o treabă ușoară (trebuie să îți faci o rezervare cu mult timp înainte pentru a beneficia de o cameră rustică în puținele locații destinate turiștilor) te întrebi, inevitabil, ce poți face la Viscri.

Atracția principală a acestui sat săsesc este, fără îndoială, Biserica Fortificată, o adevărată comoară arhitecturală medievală. O altă perspectivă interesantă este un traseu cu bicicleta pe traseele off-rod de pe colinele din vecinătatea satului Viscri. Și, bineînțeles, să te așezi la una din mesele libere ale unui restaurant cu specific săsesc și să servești o masă delicioasă.

Biserica Fortificată a fost ridicată în timpul secolului al XIII-lea în locul în care înainte exista o biserică romană. Biserica este împrejmuită de o cetate ce are în componență ziduri de apărare, două bastioane și două turnuri. Se spune ca Biserica din Viscri este cea mai frumoasă biserică fortificată din Transilvania intrată în Patrimoniul Mondial UNESCO (din anul 1999).

Biletul de vizitare a bisericii include acces la muzeu, unde se pot admira obiecte tradiționale din sat, acces la biserică, la curtea interioară și la zidurile ce aveau, în Evul Mediu, rol de apărare a bisericii. De asemenea, se poate ajunge în turnul bisericii, urcând pe o scară destul de strâmtă și de obscură, însă care te va răsplăti, când ajunge sus, cu o priveliște impresionantă a întregii regiuni ce înconjoară localitatea.

Turismul rural, o resursă importantă pe care România ar trebui să o exploateze infinit mai mult, are la Viscri, parcă mai mult farmec, dacă are inclus și o plimbare cu bicicleta. Iar în Colinele Transilvaniei din jurul satului Viscri, dotate cu piste off-road, merită, cu siguranță, să ai parte de o astfel de aventură. Bicicletele pot fi închiriate de la una dintre pensiunile din sat, pentru o zi întreagă. Intrând pe pista specială de biciclete, ai în față de parcurs noua sate și orașul Sighișoara (bineînțeles, dacă ai suficientă energie), pe un traseu compus, în mare parte, din drum parcurs prin pădure.

Orice român sau străin care ajunge la Viscri merge și la masă. Nu se poate să ajungi în Viscri fără să te bucuri și de mâncărurile traditionale săsești. Unele dintre cele mai apreciate preparate din zonă sunt supa cremă de roșii dulci cu ardei copt și busuioc și o mâncare de cartofi cu telemea și cârnați țărănești de porc, mâncare denumită “Cartofii Ciobanului”, mâncăruri pe care le poți savura în ”Restaurantul din Șură”. Localul merită o încercare atât pentru mâncarea sa divină, cât și pentru decorul său interesant, realizat în stil săsesc, desigur. Cum s-ar pute altfel? Dacă ai poftă și de ceva dulce, comandă turta cu fructe de pădure! Minunată!!!! O vei adora!