Data la care scriu acest articol este în plin post al Sfintelor Paști dar cu speranța că nu peste mult timp vor veni Floriile, zi în care va fi dezlegarea la pește, vă recomand o rețetă delicioasă de saramură de crap din Dunăre.

Rețeta o știu de la un pescar înrăit mare amator de gătit și de pescuit, din alimentația căruia aproape că nu lipsește peștele în aproape tot timpul anului. Omul este o adevărată enciclopedie în materie de gătit, peștele fiind produsul alimentar preferat. Și știe, credeți-mă sute de rețete gustoase și sănătoase.

Așadar ce ingrediente ne trebuie să procurăm pentru o saramură de te lingi pe degete:

– 100 gr. sare grunjoasă, 10-15 roşii mici însumând cam 600 gr., 2 ardei graşi roşii dar nu strică să mai adaugi și unul verde, o legătură de usturoi verde, 150 ml. sos de roşii cu busuioc, o legătură mare de pătrunjel, 1,5 litri de apă, 1/4 linguriţă piper proaspăt râşnit și, bineînțeles un crap mare Dunăre de circa 1,5-2 kilograme sau doi mai mititei.

Mod de preparare:  

După eviscerarea peştelui şi fragmentarea pe  bucăţi (mari, aşa cât palma), se tăvălesc bine de tot prin sare grunjoasă şi se aşează pe grătar. Se lasă să sfârâie, să se perpelească bine şi abia după ce se observă că pe la colţuri încep bucăţile a se ridica de pe grătar, se întorc şi pe partea cealaltă şi când sunt pătrunse cu totul de spiritul năvalnic al jarului, se iau de pe grătar. este o operațiune esențială în reușita saramurii de crap.

Dacă mai aveţi loc pe grătar, aşezaţi roşiile şi ardeii, dacă nu, le perpeliți pe grătar separat. Nu trebuie ca roșiile și ardeii să se coacă foarte tare. Se fierbe în clocot apa, timp în care se curăţă şi se toacă în cubuleţe ardeiul şi roşiile coapte, se toacă usturoiul şi pătrunjelul. Când apa a clocotit, se adaugă toate acestea în oală şi când dă din nou în clocot, se opreşte focul. „Se toarnă această saramură în vasul  cu peştele fript şi lăsăm „la liber” împrietenirea dintre ingrediente.

Nu avem timp de stat, pregătim şi-o mămăligă, fiindcă altfel n-are farmec saramura!

Un singur lucru mai trebuie spus celor care se așează la masă: Poftă bună!”

Citeste mai mult: adev.ro/pbb8ow

Citeste mai mult: adev.ro/pbb8ow