Transalpina este cel mai înalt drum rutier din România cât și din întregul lanț al Munților Carpați, atât din țară cât și din afara ei, atingând altitudinea maxima (2145 m) în Pasul Urdele.

Transalpina traversează Munții Parâng de la Nord la Sud fiind paralelă cu Valea Oltului și Valea Jiului, între care se află, și leaga localitatea Săliște din județul Sibiu de localitatea Novaci din județul Gorj.

Drumul dintre munți, un drum printre nori cu o vechime de aproape 2000 de ani!

Transalpina supranumită „Drumul dintre munți“ nu este doar cea mai înaltă șosea din România, ci și un traseu de poveste. De-a lungul drumului, sunt dispuse monumente ale naturii și bijuterii arhitecturale ridicate în urmă cu câteva secole.

Potrivit legendei, șoseaua ar fi fost amenajată în urmă cu două mii de ani. Se spune că legiunile romane ar fi construit-o, în drumul lor spre Sarmisegetusa. De asemenea, era folosită ca drum de transhumanță de ciobanii din Oltenia și Transilvania, în secolul al XVIII-lea. Șoseaua a căpătat denumirea de “Drumul dintre munți” după ce a fost reabilitată între 1934 – 1938, în timpul domniei lui Carol al II-lea.

Impresionează printr-un peisaj de vis, cu brazi semeți și o natură de o frumusețe năucitoare, cu creste muntoase virgine, ce se oglindesc ca într-un glob de cristal în lacul Vidra. Nu-i puțin lucru să traversezi patru județe și să treci aproape “razant” pe lângă niște masive muntoase pe o șosea pe care simți că te poartă spre cer. Dar asta-i șoseaua Transalpina, veche de mii de ani și totuși foarte nouă, pentru mulți dintre turiștii români care abia acum o descoperă.

I se mai spune și Drumul Regelui – pentru că a fost reconstruit și inaugurat în 1938 de Regele Carol al II-lea. Toată familia regală l-a parcurs atunci, în ziua inaugurarii.

Astăzi, șoseaua este cea mai înalta șosea din țară. Punctul cel mai înalt este. așa cum spuneam, în Pasul Urdele, la 2145 m altitudine. Șoseaua traversează Munții Parâng de la sud la nord și parcurge patru județe: Vâlcea (unde este și porțiunea cu cea mai mare altitudine), Gorj, Sibiu și Alba.

Te poți caza la Rânca, Obârșia Lotrului, Voineasa sau la Valea Frumoasei. În zonă poți vizita: lacul Gâlcescu, un complex glaciar din Muntii Parâng, aflat la aproape 2.000 de metri altitudine. Zona este deosebit de frumoasă, iar imaginea surprinzătoare oferită de lacul Gâlcescu este pusă în valoare de alte zece lacuri glaciare. Printre ele se numără Pancu și VidalRezervația naturală Iezerul Latoriței, lacul Vidra, lacul Oașa, mănăstirea Oașa din Munții Șureanu te vor impresiona!

Valea Frumoasei, raiul descris în povestirile sale de Mihail Sadoveanu completează peisajul de poveste. Poți vizita destinații pe Valea Lotrului, peștera Muierii și pestera Polovragi, alături de Cheile Oltețului .

Domeniul schiabil, deschis în decembrie 2012 în zona lacului Vidra, la 2000 de metri altitudine, ofera de-a lungul celor 9,9 km de pârtii peisaje minunate. Impresionează printr-un peisaj de vis, cu brazi semeți și o natură de o frumusețe uluitoare, cu creste muntoase virgine, ce se oglindesc ca într-un glob de cristal în lacul Vidra.

DIGITAL CAMERA

Valea Lotrului începe în dreptul orășelului Brezoi, la confluența dintre Lotru și Olt. Ca să ajungi aici, trebuie să parcurgi superba Vale a Oltului pe soseaua E 81, fie că vii dinspre Sibiu sau dinspre Râmnicu Valcea. Urmăm apoi indicatorul spre Voineasa, pe soseaua 7A, lăsând în spate releul de televiziune care se înalță semeț pe Muntele Cozia.