Acum aproape 13 ani, Consiliul Judeţean Alba inaugura patru muzee etnografice în localităţi din Munţii Apuseni, acestea cuprinzând colecţii impresionante de obiecte tradiţionale.

Cele patru muzee etnografice deschise în localități cu rezonanță pentru Munții Apuseni cuprind colecţii impresionante de obiecte tradiţionale, unelte sau articole de port popular specific zonei.

Cele patru muzee deschise cu mulți ani în urmă la Gârda, Scărişoara, Arieşeni, precum şi în satul Brădeşti din comuna Râmeţ se bucură de o mare audiență de la cei care vin să vadă Apusenii cu tot farmecul lor.

Expoziţiile cuprinde obiecte specifice zonei ce reflectă ocupaţiile casnice şi meşteşugurile tradiţionale, articole de port popular, dar şi documente istorice despre localităţile respective.

Cel mai inedit dintre aceste muzee etnografice este cel din Gârda, spaţiul expoziţional fiind amenajat într-o casă veche tradiţională moţească, cu cerdac şi pivniţe. Chiar şi interiorul muzeului reproduce în cele mai mici detalii casele tradiţionale ale locuitorilor din Munţii Apuseni.

Consiliul Judeţean Alba a lansat în 2006 un amplu proiect cultural-turistic ce presupune înfiinţarea unui muzeu etnografic sau a unei colecţii etnografice în fiecare comună din judeţ. O modalitate de atrage și mai mult românii și străinii iubitori de tradiții populare românești.

Așa că dacă ajungeți prin Munții Apuseni nu uitați să vă opriți și la muzeele tradiționale din aceste 4 localități, chit că fiecare casă moțească este o întâlnire vie cu tradiția și spiritualitatea românească.

Că Munții Apuseni sunt un loc fermecător o dovedește faptul că o familie de bucureșteni s-a stabilit într-o localitate, Cheia, din acest peisaj mirific.
O familie din Bucureşti s-a mutat din București și locuieşte de mai bine de 6 ani într-un sat mirific din Apuseni unde a reconstruit două case. Următorul proiect este o moară de apă.

Gabriel şi Cristina Suliman, sunt cei doi oameni tineri din Bucueşti care locuiesc de mai bine de 6 ani, împreună cu copiii lor, în satul Cheia din Apuseni îşi continuă aventura în acest peisaj mirific al munţilor.

După ce, în ultimii trei ani, au refăcut două case vechi de peste 100 de ani, bucureșteni veniți în Munții Apuseni îşi propun să refacă o moară tradiţională. Satul Cheia este un cătun izolat din Munţii Trascăului aparţinând comunei Râmeţ, unde, începând cu anul 2014, familia Suliman a demarat un proiect de restaurare a două case tradiţionale cu acoperiş de paie si refacerea integrală a unei gospodării autentice, specifică satelor mocăneşti din Apuseni. 

”În cei aproape cinci ani de locuit în acest cătun, am încercat sa aducem laolaltă obiecte si unelte tradiţionale, recuperate din casele aflate în ruină, obiecte care decorează cele două case restaurate care în prezent alcătuiesc gospodăria din Satul Cheia”, spune Gabriel Suliman. Una dintre case este folosită ca locuinţă de familia Suliman, iar cea de-a doua poate fi oferită drept cămin turiştilor care aleg să treacă prin Cheia sau să petreacă câteva zile aici.

”În perioada 1900 – 1950 în satul Cheia funcţionau aproximativ 12 mori pe apă de măcinat grâne care deserveau atât locuitorilor din sat cât şi celorlalţi săteni din zonele învecinate. În prezent se mai pot întrezări doar canalele de aducţie şi fundaţiile de piatră. Ne propunem în acest an, strămutarea unei vechi mori pe apă dintr-un sat vecin, si relocarea acesteia pe albia pârâului din Cheia”, spune Gabriel.

Demersul lor are şi un cost financiar, estimat la 23.000 de lei. Pentru că nu deţin aceşti bani, au iniţiat o campanie de donaţii pe internet la adresa www.sprijina.ro/cauze/moara-din-muntii-apuseni. Oricine doreşte să susţină proiectul poate face donaţii pe site.