Ați auzit de haloterapie și despre beneficiile acesteia în privința îmbunătățirii sănătății oamenilor?

Prin haloterapie, subiecții beneficiază de efectele avantajoase ale aerosolilor salini asupra organismului. Astfel, aceștia se pot bucura de avantajele unei forme alternative de tratament, care implică inhalarea aerosolilor.

  • Aceasta terapie a avut rezultate dovedite în tratarea sau ameliorarea simptomelor specifice diverselor tipuri de afectiuni: astm, bronșită cronică, alergii.
  • In plus, haloterapia este considerată o alternativă eficientă de tratament pe care subiecții o pot aborda atunci când se confruntă cu depresia sau anxietatea.
  • Mai mult decât atât, ultimele studii efectuate au dezvăluit faptul că haloterapia poate trata și diverse afecțiuni ale pielii: psoriazis, eczeme, acnee. Originile utilizării haloterapiei ca formă alternativă de tratament datează din Antichitate, însă potențialele sale beneficii au fost analizate mai amănunțit de specialiști în ultimii ani.

Știați că salinele sunt mai sterile decât sălile de operație din spitale și clinicile medicale? Acestea sunt considerate cele mai purificate spații, în care oricine poate petrece timp, indiferent de vârstă.

Proprietățile curative ale sării transformă salinele în locul ideal pentru haloterapie, termenul utilizat pentru descrierea terapiei cu aerosoli salini. În plus, puteți beneficia de aceste proprietăți și în cabinele de saună instalate la domiciliu sau în centrele spa.

În decursul anului 2019, am scris mai multe articole despre câteva dintre salinele de prestigiu din România transformate nu numai în spații cu efecte curative extrem de benefice pentru oameni dar și în locuri în care poți face cele mai diverse lucruri. Sport în salină, mișcare în parcurile de aventură, reculegere spirituală în bisericile ortodoxe amenajate în salină, poți vedea spectacole sau pur și simplu merge pe jos.

Anterior v-am prezentat două dintre cele mai interesante locații: Salina Turda de lângă Cluj și Salina Slănic Prahova.

Astăzi vă invităm să aflați detalii despre cea mai mare salină din România – Salina Praid din județul Harghita – dar și despre locurile minunate din această localitate și din vecinătatea stațiunii.

Un parc de aventură, locuri de joacă pentru copii, un restaurant şi o biserică sunt doar câteva dintre atracţiile Salinei Praid, din judeţul Harghita, obiectiv turistic care a atras în primii ani de vizitare peste 200.000 de vizitatori în fiecare an, ajungând acum la aproape 500.000 de vizitatori.

Dacă doriţi să îmbinaţi relaxarea într-un cadru inedit cu o adevărată porţie de sănătate, nici că este loc mai potrivit decât Salina Praid, unul dintre cele mai frumoase şi mai vizitate obiective turistice ale României. Aflată în localitatea cu acelaşi nume, la aproximativ 50 de kilometri de Târgu Mureş şi aproape 90 de kilometri de Miercurea Ciuc, salina este deschisă în fiecare zi a săptămânii, în sezonul de vară (iunie-septembrie) de la 8 dimineaţa până la 8 seara, iar în restul anului, de la 8 dimineaţa până la 4 după-amiaza. Pentru a ajunge în interior, turiştii sunt transportaţi cu autobuzul un kilometru şi jumătate.

Odată ajunşi în salină, veţi descoperi nu doar beneficiile pentru sănătate, ci şi un loc în care vă puteţi petrece în mod plăcut câteva ore. Cei mai încântaţi vor fi cu siguranţă copiii, care au un loc de joacă special amenajat pentru ei.

Copiii, dar şi adulţii, se pot relaxa jucând ping-pong, iar pentru temerari a fost creat special un parc de aventură în care îşi pot testa curajul şi abilităţile cei mari, dar şi cei mici.

Tot în baza de agrement, puteţi sta relaxaţi la o cafea la barul special amenajat, vă puteţi cumpăra suvenire, dulciuri sau produse naturiste. Iar dacă vi s-a făcut foame, nu trebuie să rataţi o masă în restaurantul din incinta salinei, care poate găzdui până la 300 de persoane. La cerere, în restaurant se pot face nunţi sau botezuri, şi există, de asemenea, o sală mai mică, unde se ţin petreceri pentru firme. Nu se plăteşte taxă de închiriere, însă condiţia este să se cumpere din restaurant alimentele şi băuturile consumate în timpul evenimentelor. Lângă restaurant, este amenajată o cramă tradiţională.

Tot în salină şi-a deschis porţile o biserică splendidă în care se ţin slujbe pentru toate confesiunile. La cerere, în biserică se pot ţine cununii sau botezuri, pentru care nu se plăteşte taxă, participanţii achitând doar contravaloarea biletului de acces în salină. S-au făcut în biserică şi botezuri, şi concerte. Salina are o acustică foarte bună.

Înainte de a intra în salină, e bine să vă îmbrăcaţi potrivit, cu haine nu foarte groase, pentru că temperatura este constantă şi depăşeşte cu puţin 15 grade. Temperatura în interior este de 15,6 grade permanent, iar umiditatea este de 42%. Turiştilor li se recomandă să stea cam patru ore pe zi, zece zile ar fi ideal. Vin la Praid turişti din străinătate: din Ungaria, Slovenia sau Slovacia, şi români de peste tot, şi tineri, şi vârstnici.

La zece kilometri de Praid, se află staţiunea Sovata, renumită pentru lacurile sale heliotermale. Renumele Sovatei se datorează lacurilor Ursu (cu o suprafaţă de 46.000 de metri pătraţi), Aluniş (cu suprafaţa de 9.000 de metri pătraţi), Verde (5.000 de metri pătraţi), Negru, Roşu, Mierlei şi Şerpilor, cu ape clorurate (cu concentraţie mare – de la 40 la 250 grame pe litru) şi sodice, prezentând fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variază în funcţie de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspată provenită din râuleţe, care nu se amestecă cu apă sărată, ci se menţine la suprafaţă, acţionând ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara, temperatura Lacului Ursu, care are o adâncime de 18,4 metri, cel mai mare lac heliotermal din lume, să varieze între 10 şi 20 de grade Celsius la suprafaţă, 30 şi 40 de grade Celsius la adâncimea de un metru şi între 40 şi 60 de grade Celsius, la adâncimea de 1,5 metri.

La 12 kilometri de Praid se află localitatea Corund, renumită pentru tradiţia olăritului. Materia primă pentru olărit, lutul de bună calitate, se extrage de lângă pârâul Săcădat, care curge pe partea vestică a satului. Cândva, la Corund a existat şi o mină de aragonit şi un ştrand cu apă minerală. Mărfurile artizanale expuse în faţa caselor îi atrag pe turiştii care trec prin Corund. Ei pot alege dintre frumoasele obiecte din ceramică, pai sau rogojină, articole din lână, iască sau lemn.

Pasionaţii de istorie vor descoperi cu plăcere povestea salinei în micul muzeu amenajat în interiorul bazei de agrement. Printre fotografii vechi şi unelte folosite odinioară la extracţia sării, veţi afla drumul parcurs de la vechea mină de sare până la unul dintre cele mai frumoase şi căutate obiective turistice ale României.

Potrivit informaţiilor adunate şi prezentate în muzeu de geologul salinei, „Ţinutul sării“ din Ardeal a fost consemnat pentru prima dată într-un act din secolul al XVIII-lea, dar aşezările lui sunt amintite încă din prima jumătate a secolului al XIV-lea. Localitatea Praid se întinde în jurul „Dealului Sării“, care ascunde cel mai mare zăcământ de sare din ţară, având „rădăcina“ îngropată până la trei kilometri adâncime. Exploatarea subterană a sării a început în anul 1762, când sub conducerea inginerului austriac Johann Frendl, în partea sud-vestică a Dealului Sării, s-a deschis Mina Iosif, în formă de clopot. Sarea extrasă a fost legată în piei de bivol şi trasă la suprafaţă cu crivacul cu cai.

Despre mineritul sistematic putem vorbi numai din anul 1787, dată la care sarea din Praid devine proprietatea trezoreriei din Viena. În anul 1864, lângă Mina Iosif s-a deschis Mina Paralela, iar în anul 1898, au început lucrările de deschidere la galeria de cercetare Elisabeta.

Salinele din Transilvania şi din Maramureş au fost reorganizate după Primul Război Mondial de către statul român. Între anii 1947 şi 1949 s-a deschis mina Gheorghe Doja, iar în anul 1978, la 40 de metri adâncime sub minele vechi, au fost deschise orizonturile noi a căror exploatare a început în anul 1980. În anul 1991 au început lucrările de deschidere a unui sector minier nou, Telegdy, care se exploatează din 1994.

Majoritatea turiştilor sunt din ţară, în jur de 60-70%, după care urmează cei din Republica Moldova şi din Ungaria. Din ţară, sunt turişti mai mult de lângă hotarul cu Ungaria – Arad, Timişoara, Bihor, Satu Mare.

Cei care stau mai multe zile îşi pot petrece timpul la un ştrand foarte modern, cu apă sărată, care se deschide pe 1 iunie. Bazinul din ştrand are o suprafaţă de peste 5.000 de metri pătraţi şi a fost inaugurat anul trecut. În interiorul ştrandului există un restaurant cu autoservire, două baruri afară şi un bar înăuntru, în piscină. Nu trebuie să ieși din piscină ca să servești ceva. Pentru cazare, satul e plin cu pensiuni, cazări particulare.

În micuţa localitate din Secuime, Praid, au loc, de-a lungul anului, mai multe evenimente devenite deja tradiţie. Printre cele mai importante se numără „Înmormântarea lui Illyes“, eveniment care are loc în februarie, în prima zi de post, şi care marchează sfârşitul Sărbătorilor de Iarnă, Târgul de Ziua Sfântului Iosif (19 martie), rămasul bun al flăcăilor recruţi (noaptea Paştelui romano-catolic), pelerinaj de Sfântul Ioan Botezătorul (24 iunie), Târgul de Ziua Sfintei Ana (26 iulie), Ziua Minerului (mijlocul lunii august), Zilele Praidului (ultimul weekend din august), Festivalul Fanfarelor (ultima duminică din august), Festivalul Sarmalelor (mijlocul lunii septembrie), Târgul de Ziua Sfintei Tereza (15 octombrie), Târgul de Ziua Sfântului Lazăr (17 decembrie), jocuri de Betlehem (24 decembrie).

Și încă un lucru foarte important de știut. Mediul salin sporește imunitatea celor care vin la salină. Așa că aduceți-vă copiii ferindu-i în acest fel de boli, de viroze și de infecții.

Citeste mai mult: adev.ro/pbb6ht

Citeste mai mult: adev.ro/pbb6ht