Așa a numit acest sat pitoresc din Piatra Craiului – Măgura – reputata revistă National Geographic. Deloc puțin. Chiar o etichetare foarte generoasă pentru un ”colțișor de România”.
Poate, de multe ori, tindem să credem că străinii exagerează când vin la noi și spun că avem colțul de rai pe care ei nu îl au. Dar cuvintele lor, mi le-am amintit, acolo, sus, când mă uitam la munți și la satul răsfirat în vale.
Satul Măgura este situat la 1000 de metri altitudine, la poalele munților Piatra Craiului și Bucegi, în comuna Moeciu din Brașov. Spre Măgura se urcă din Zărnești, aproximativ 8 kilometri. Drumul este asfaltat până la Fântâna lui Botorog și, apoi, câțiva kilometri, veți da de un drum pietruit. Se poate ajunge ușor și cu o mașină mică, însă în sat nu puteți circula cu mașina peste tot. Este, exact, farmecul acestui loc. Trebuie descoperit la pas.
Mi-am zis în sinea mea că nimic din ceea ce s-a scris nu este suficient pentru ceea ce găsești aici. Este liniștea de care ai nevoie să îți încarci bateriile, după ce te-ai stresat cu șefi care nu știu ce vor, cu deadline-uri de azi pe mâine sau cu prea multe ore petrecute în fața calculatorului.
Când te trezești, brusc, la Măgura, îți dai seama că tot ce ai lăsat în vale este prea mărunt și nu își are rostul. Pentru noi, a fost gura de aer și locul unde ne-am făcut promisiunea că atunci când nu vom mai avea un job de opt ore la birou, ne vom muta aici, ca să trăim raiul pe pământ.
Am descoperit ceea ce ne lipsea: oamenii care îți dau bună ziua, deși nu te cunosc, pensiuni rustice unde ospitalitatea firească ține loc de diplome stufoase în turism și… liniște, multă liniște. Este, cu siguranță, unul dintre locurile cele mai pitorești din România, de pus pe lista: “de văzut o dată în viață”.
Ce ai de făcut la Măgura?
– De aici, există câteva trasee montane, unele accesibile și cu bicicleta, pentru toate nivelurile de experiență. Vă recomandăm să întrebați localnicii care dintre ele vi se potrivește. Cel mai cunoscut e până la Cabana Curmătura.
– Din satul Măgura, se poate ajunge ușor în satele Fundata, Peștera, Șîrnea și Dâmbovicioara.
– Prăpăstiile Zărneștiului, un mic canion extrem de pitoresc.
În zonă, sunt multe pensiuni și cabane de închiriat în regim hotelier, cu prețuri decente. Sunt locuri minunatecare oferă o priveliste de vis asupra Masivului Pietrei Craiului și a Bucegilor.
Imaginați-vă cum ar fi să vă savurați cafeaua, dimineața, aici, în aer tare de munte, cu un asemenea view.