Venim și astăzi și punem întrebarea pentru viitorul weekend. ”Unde fugim de acasă?” Și vă raspundem cu toată convingerea. mergem în orașul Orșova, un oraș frumos și cu o istorie excepțională, unde aveți foarte multe lucruri de văzut.

Vizitele făcute de tot mai mulți români în zona Cazanelor Dunării sau în trecere spre Băile Herculane sau Timișoara au făcut ca orașul Orșova, oraș port la Dunăre să devină un oraș tot mai cunoscut. Și asta pentru că cine trece o singură dată prin orșova nu poate să nu-i remarce frumusețea inconfundabilă și potențialul turistic pe care îl posedă. Chiar și cei care aud pentru prima dată sau nu au ajuns niciodată acolo au motive serioase să meargă și să vadă un oraș minune. Unde ai foarte multe lucruri și locuri minunate de văzut și multe istorii de aflat. Este bine de știut că acest mic oraș așezat pe cursul Dunării are în spate o istorie bogată în care sunt prezenți vecinii maghiari, turcii și alte popoare importante ale secolelor trecute.

Fiind menționată ca o fortificație impresionantă a vremii, Orșova a fost una dintre cele mai de seamă așezări din vestul României în vremea Evului Mediu. Odată cu trecerea anilor, popularitatea localității a scăzut în intensitate, astăzi fiind prezentată superficial , în condițiile în care ceea ce oferă astăzi Orșova depășeșete cu mult multe alte destinații frumoase de vacanță.

Tocmai pentru că publicația noastră – COLȚIȘOR DE ROMÂNIA – susține marcarea orașului Orșova pe harta turistică a României pentru importanța și potentialul uriaș al orașului Orșova. Ne-am gândit și am inventariat 8 motive majore pentru care Orșova ar trebui să fie pe lista următoarelor tale destinații de vacanță. Două zile de vacanță, adică un weekend, sunt suficiente pentru a realiza o mini vacanță memorabilă. Iată de ce:

1. Orșova, așa cum am menționat și mai devreme, are o istorie bogată și nenumărate dovezi care atestă acest lucru. Pe langa construcțiile din oraș care au diferite influențe – în funcție de perioada în care au fost construite -, Orșova păstrează în memoria colectivă numeroase povești despre vremurile de mult apuse. Tot ceea ce trebuie să faci ca să le afli este să deschizi larg ochii și să asculți poveștile localnicilor și mândria cu care orșoveni vorbesc de istoria localității lor.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

2. Frumusețea inconfundabilă a orașului Orșova vine chiar de la poziționarea lui pe malul Dunării. Fiind un oraș-port al Dunării, din Orșova poți admira frumoasele ape ale fluviului în orice moment al zilei. Desigur, daca ești un romantic incurabil sau un iubitor de natură, cel mai prielnic moment pentru a-ți satisface această plăcere este apusul. Dacă găsești și o unitate de cazare care să aibă o priveliște superbă asupra Dunării, te poți considera un om extrem de norocos. Îți facem și o sugestie pentru a nu rata o asemenea priveliște. Este vorba de Pensiunea Wanted Orșova care îți oferă cea mai frumoasă panoramă asupra fluviului.

3. In apropierea orașului Orșova se află una dintre cele mai importante atracții turistice din țară – Cazanele Dunării. Aici, Dunărea se întrece pe sine și crează un spectacol nemaipomenit. Printre stânci abrupte și vegetație luxuriantă, Dunărea își face loc maiestuos într-un “dans” șerpuit cu elementele naturale din jur. Dacă n-ai ajuns încă în zonă, îți sugerăm să o faci cât mai repede cu putință.

Fiindcă este un loc absolut unic în România. Un spectacol grandios pe care nu îl întâlnești nicăieri în alt loc din România.

4. Tot în apropierea Orșovei vei găsi și una dintre cele mai mari statui din lume – Statuia Regelui Decebal. Lucrările de construcție au durat aproximativ un deceniu, fiind finalizate parțial abia în 2004. Înălțimea basoreliefului atinge 55 de metri, iar lățimea este de aproape 25 de metri. Figura emblematică pentru poporul român, Decebal este simbolul vitejiei și dreptății. mai multe detalii despre această statuie unică în Europa poți afla de pe https://coltisorderomania.ro/2019/07/23/chipul-lui-decebal-la-cazanele-mici/

5. Este bine de știut că în apropierea basoreliefului ce prezintă chipul lui Decebal există un monument istoric care datează încă din anul 105. Tabula Traiana, o placă memorială amplasată la ordinele Împăratului Roman Traian, în cinstea victoriei cu dacii. Placa memorială se află la aproximativ 40 de kilometri de orașul Orșova.

6. Revenind în inima orașului, Orșova este renumită pentru liniștea și serenitatea sa caracteristică. Pentru a te convinge singur de acest lucru, îți dăm întâlnire în Parcul Central al orașului, aproape de ora la care apune soarele. Atunci te poți bucura de un spectacol al luminilor și al culorilor într-un mediu extraordinar de relaxant și liniștitor.

7. Cei care sunt interesați de întâlnirea cu bisericile sau mănăstirile de mare importanță pentru creștinismul ortodox au ocazia să admire două locuri minunate la Orșova sau în imediata vecinătate.

Mănăstirea Sfânta Ana este situată în orașul Orșova pe defileul Dunării, unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din țara noastră. Ea este așezată pe coama Dealului Moșului, care domină orașul Orșova. A fost ctitorită de către ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru, care a luptat în zona Orșovei în calitate de sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie în primul război mondial. În 1935 a fost construit un drum de acces pietruit și lung de un kilometru și jumătate ce urca din centrul Orșovei până în Dealul Moșului. Drumul a fost numit Drumul Eroilor și era străjuit de șapte troițe sculptate din lemn de stejar masiv, aceste troițe erau închinate regimentelor care au luptat în zonă în Primul Război Mondial. Troițele au dispărut prin anii 1960. Mănăstirea Sfânta Ana a fost construită între anii 1936 și 1939, perioadă în care Pamfil Șeicaru era director al ziarului Curentul și deputat în Parlamentul României. Mănăstirea, care trebuia să poarte hramul Sfânta Ana (după numele mamei lui Șeicaru), nu a fost sfințită imediat după încheierea lucrărilor de construcție. Curios, datorită poziției excepționale și panoramei pe care o oferă asupra Dunării și orașului, după anul 1945, odată cu venirea comuniștilor, clădirea a fost transformată în restaurant.
În anul 1990 Mănăstirea Sfânta Ana a fost preluată de Mitropolia Olteniei  și la 2 decembrie 1990 a fost sființită de episcopul Damaschin Coravu, vicar al Mitropoliei Olteniei.

Cel de-al doilea loc minunat de închinăciune și de venerație a bunului Dumnezeu din zona Orșovei este Mănăstirea Mraconia. Turiștii care ajung în Cazanele Mici ale Dunării, în apropiere de Orșova, pot admira o apariție de-a dreptul spectaculoasă. Este vorba despre Mănăstirea Mraconia, supranumită și „mănăstirea de sub apă”, aflată lângă uriașa statuie a lui Decebal, cea mai mare sculptură realizată în piatră din Europa.

Într-un loc impresionant în care munții Carpați se întâlnesc cu Dunărea, la granița dintre România și Serbia, s-a format o minunăție a naturii. Așa numitul „La Cazane”, despre care se spune că este cea mai spectaculoasă porțiune a Dunării. Printre atracțiile turistice unice din această zonă se numără statuia lui Decebal, dar și Mănăstirea Mraconia, „locul de sub cerul lui Dumnezeu”.

Mănăstirea se află într-un tărâm de poveste, la o distanță de aproximativ 12 kilometri de Orșova, între satele Dubova și Ieșelnița, și nu are cum să scape de privirile turiștilor curioși care ajung la Cazanele Mici. „Născută şi ucisă de mai multe ori, mănăstirea se înfăţişează astăzi, de dincolo de moarte, ca o certitudine a credinţei, nădejde a Învierii şi temelie a dragostei”, scrie pe geamul de la intrarea în mănăstire.

Mănăstirea Mraconia a fost ctitorită în anul 1523 de banul Severinului, Nicolae Gârlișteanu. Pentru că a fost așezată în calea armatei otomane, biserica a avut destul de mult de suferit, fiind reconstruită de mai multe ori de-a lungul timpului. În anul 1967, Mănăstirea Mraconia este demolată de regimul comunist, iar după 1990 se pune piatra de temelie a noii biserici, care poate fi admirată și astăzi.

8. Dacă petreci o perioadă de mai mult de 2 zile în orașul Orșova, nu poți pleca fără să dai o fugă până în Beușnița, localitatea care a devenit cunoscută datorită căderii spectaculoase de apă din apropiere. Cascada Bigăr este una dintre cele mai frumoase și impresionante locuri din Europa, așa că daca poposești prin Orșova, ar fi păcat să nu te abați puțin din drum până la Beușnița să admiri această minune a naturii. și de ce nu să ajungi și până la Băile Herculane, o stațiune balneoclimatică cu o istorie de mai bine de 1.800 de ani. Mai multe lucruri excepționale poți afla despre Stațiunea Băile Herculane dintr-un articol foarte bine documentat:
https://coltisorderomania.ro/2019/07/21/ce-spunea-acum-aproape-150-de-ani-imparatul-franz-iosef-i-despre-baile-herculane/

Nu-i așa că ai rămas plăcut impresionat de istorisirea noastră referitoare la acest minunat ”Colțișor de România” – orașul Orșova și vecinătățile sale.