Staţiunea Buşteni este situată pe Valea Prahovei, la o altitudine de 900 de metri. Localitatea deţine un farmec aparte datorat peisajului oferit de crestele Bucegilor şi de clădirile cu o arhitectură specific locală.

Staţiunea Buşteni este vegheată de la o înălţime de 2291 de metri de Crucea Caraiman, o impresionantă structură metalică iluminată noaptea. Staţiunea este învecinată, la nord, cu Azuga şi Predeal, iar la sud cu Sinaia.

Situat in pitoreasca Vale a Prahovei, la circa 135 de kilometri de Bucuresti, in vecinatatea mai multor statiuni montane la fel de populare precum Sinaia sau Predeal, Busteni este ca o gura de aer proaspat ce ne scapa de stresul si aglomeratia urbana cu care suntem obisnuiti in viata de zi cu zi.

Se spune ca in Busteni se gasesc cele mai frumoase peisaje montane din tara noastra, iar turistii se pot bucura de acest lucru parcurgand traseele din Muntii Bucegi. Iarna, sub stratul imaculat de zapada, partiile Kalinderu 1 si 2 te ispitesc sa-ti pui rapid claparii in picioare, iar Fun Park, unul dintre cele mai moderne parcuri de distractie din Romania, foarte asemanator cu cel din Innsbruck din Austria, te invita sa-i testezi toboganul, trambulina, caruselul, panourile de catarare, baby-lift-ul si toate celelalte zone de distractie. Destinat pentru toate categoriile de varsta, acest parc uluitor intins pe o suprafata de 15 000 de metri patrati functioneaza atat iarna cat si vara.

Busteni, admirat de la inaltime!

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Ajuns in Busteni, neaparat sa-ti pui bocancii si rucsacul in spate pentru a face o drumetie pana la Crucea Caraiman, cel mai vizibil obiectiv turistic din zona, care se gaseste la altitudinea de 2291 de metri. Pusa acolo pentru a cinsti memoria eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial, Crucea Caraiman a intrat in Cartea Recordurilor pentru faptul ca este cea mai inalta din intreaga lume (masoara 48 de metri in inaltime si 14 metri in latime). Dar principalul motiv pentru care trebuie sa ajungi in acest punct este privelistea vaii! De la Crucea Caraiman nu numai ca poti admira Busteni-ul de la inaltime, dar aici, in varf de munte, vei avea senzatia ca poti cuprinde intregul cer.

Aproape de acest obiectiv turistic, la poalele Muntelui Caraiman, musai sa treci si pe la Manastirea ce poarta hramul “Inaltarea Sfintei Cruci”, aceasta gasindu-se intr-un cadru natural minunat. Dupa un scurt popas la micuta manastire, ia telecabina din Busteni si apoi urca pe platou timp de doua ore pentru a ajunge la Piatra Arsa, faimoasa cabana transformata in complex sportiv.

Totodata, din statiunea Busteni poti urca spre doua locuri misterioase, incarcate de legende si povesti, Sfinxul si Babele. Aceste formatiuni stancoase arhaice situate la altitudinea de 2216 metri, modelate de apa, vant si trecerea timpului, au atras de-a lungul anilor milioane de vizitatori pasionati de misticism si istorie. Sfinxul, cu a sa fata omeneasca bine proportionata, cu buze severe si barbie voluntara, reprezinta divinitatea suprema a timpurilor pelasge (palasgii au fost un popor anterior grecilor, provenit din zona Marii Egee). Pe de alta parte, Babele, venind in continuarea Sfinxului, sunt considerate Altare ciclopice ale Caraimanului, fiind inchinate Pamantului si Cerului, Soarelui si Lunii ca si lui Marte, zeu al razboiului si al agriculturii.

In cele din urma, viziteaza Cascada Urlatoarea, una dintre cele mai spectaculoase cascade din Muntii Bucegi si, de fapt, din intreaga tara. Formata pe paraul Urlatoarea, in vecinatatea traseului turistic ce leaga statiunea Busteni de Platoul Bucegi pe valea Jepilor Mari, cascada este impresionanta atat prin debit cat si prin inaltime (de 15 metri), venind ca un vuiet puternic in linistea naturii. Aproape de Cascada Urlatoarea vei putea vizita alte cascade mai mici cunoscute, Urlatoarea Mare si Urlatoarea Mica.

Pentru schiorii începători, ca şi pentru săniuş, sunt recomandate pârtiile de la poalele muntelui Zamora. Schiorii avansaţi au la dispoziţie pârtiile de pe platoul Bucegi, împrejurimile cabanelor Babele şi Caraiman.

Moda schiului a fost adusă de către turiştii străini în anii 1907 – 1908, Pârtia Kalinderu fiind şi acum preferata celor ce practică snowboard, schi sau alte sporturi de iarnă, cu o lungime de 1.500 metri.

Pârtia a fost amenajată la standarde internaţionale, cu fonduri europene, fiind astăzi, una dintre cele mai moderne din ţară.

Pârtia a fost făurită chiar prin mijlocul pădurii, unde natura dezlănţuită oferă cele mai inedite panorame. Pârtia este deservită de instalaţie de transport prin cablu, reprezentată de un telescaun,  ce asigură transportul schiorilor până în punctul de pornire pe pârtie.

Pârtia Kalinderu are un grad mediu de dificultate, însă exista aici şi un fun park, unde se găseşte şi o mică pârtie, întinsă pe 150 metri, pentru începători, o pistă pentru tubbing, baby schi, o bandă de transport pentru tubbing şi schi şi un tobogan, de 500 metri lungime.

Astfel, posibilităţile de petrecere a timpului liber sunt variate, turiştii sosiţi în Staţiunea Buşteni în perioada sezonului rece putând desfăşura diverse activităţi plăcute. Fun-parkul este funcţional atât iarna, cât şi în sezonul cald.

Alte pârtii existente în staţiune sunt cele cu dificultate mare: Boncu, Coştila-Caraiman şi Valea Cerbului, pârtiile medii, cum ar fi Babele-Peştera şi Valea Găura, dar şi uşoare, ca Buşteni-Gura Diham, Cabana Babele, Piatra Arsă şi Silva.

Staţiunea climaterică Buşteni oferă, în orice anotimp, condiţii optime petrecerii concediului, a vacanţelor sau a sfârşitului de săptămâna, într-un frumos cadru montan.

O diversificată bază de cazare şi masă, hoteluri, case de odihnă, cabane, popasuri turistice, stă la dispoziţia oaspeţilor staţiunii.

În acelasi timp staţiunea dispune de instalaţii pentru băi cu plante, dioxid de carbon sau electroterapie şi hidroterapie, fiind recomandată celor ce suferă de afecţiuni ca neuroastenie, rahitism dar şi epuizare intelectuală şi fizică.

Staţiunea reprezintă punctul de plecare în drumeţii montane pe unele dintre cele mai attractive trasee din masivul Bucegi.

Dintre acestea se evidenţiază prin frumuseţea peisajelor străbătute, a monumentelor naturii întâlnite, a perspectivelor ce le oferă privirilor, obiective turistice deosebite cum ar fi: Cascada Urlătoarea , Cabana Gura Diham , Cabana Omu, Poiana, Cabana Piatra Arsă, Cabana Mălăeşti, Cabana Babele, Mănăstirea Caraiman.

Valea Prahovei este o regiune turistică incredibil de frumoasă, situată pe traseul râului Prahova, în cea mai pitorească zonă a Munţilor Carpaţi, cu privelişti fabuloase, oameni primitori, oraşe istorice şi staţiuni montane deosebite.