Bixad nu este încă stațiune turistică în România. Dar va fi. Fiindcă locul este minunat oferind o mulțime de posibilități de distracție, o sumedenie de atracții turistice, condiții de cazare și masă excelente, acces foarte ușor în localitate, o ospitalitate specific secuiască recunoscută.

Situată de-a lungul râului Olt şi la poalele sudice ale Munţilor Harghitei, într-un peisaj pitoresc al regiunii Trei Scaune, comuna Bixad este una dintre cele mai atractive localităţi ale judeţului Covasna care vă aşteaptă şi pe dumneavoastră pentru o vacanţă de neuitat!

Fiindcă omul când pleacă de acasă către o destinație turistică își alege în primul rând locul de cazare și masă. o să facem și noi acest lucru. Așa că te vom invita în cea mai frumoasă, mai elegantă și mai primitoare pensiune turistică din Bixad. Pensiunea turistică și vila Sólyomkő . Două structuri de primire turistice din aceeași localitate dar aflate oricum la o anumită distanță una de alta, dar ambele oferind condiții extraordinare.

Pensiunea turistică Sólyomkő este o pensiune de 3 stele. Eu cred că pensiunea putea să pretindă chiar 4 stele dar patronii ei, niște oameni foarte calculați au zis să nu-și inhibe potențialii turiști cu o ofertă care să îi sperie. Dimpotrivă, prețurile sunt extrem de rezonabile iar locația oferă dincolo de condiții de cazare și masă excelente și o gamă foarte largă de activități de agrement extrem de variată cum nu prea găsești pe la multe din pensiunile din țară.

Vila turistică Sólyomkő este clasificată la două margarete, dar condițiile sunt excepționale, locul, undeva sub poalele pădurii și cu un spațiu extrem de generos fiind un adevărat rai pentru copii și pentru cei însetați să stea în natură.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Concluzionând, cele două locații prin dimensiunile spațiilor, prin dotări, prin condițiile oferite pot fi ușor clasificate la patru stele (margarete), fiind construcții noi sau reabilitate recent, cu spații generoase, cu grupuri sanitare proprii bine echipate, cu camere frumoase, aerisite, luminoase cu mobilier și dotări noi, moderne sau specifice zonei și cu bun gust. Au în plus curți frumoase pline de flori și de verdeață, cu leagăne, foișoare, locuri de joacă pentru copii și parcări pentru mașinile turiștilor. Curățenia și ordinea sunt cuvintele de ordine în pensiunile din Ținutul Secuiesc.

Mai multe pensiuni din Bixad au început să-și construiască zone de relaxare cu ciubăr, saună sau chiar o mică salină artificială.

Localitatea Bixad este la 243 de kilometri de București, distanță de parcurs în 3 ore și aproape un sfert (păstrând viteza legală). Bixadul este la 64 de kilometri de Brasov (de parcurs în mai puțin o oră), la 31 de kilometri de Sfântu Gheorghe (mai puțin de o jumătate de oră de mers cu mașina) și la 40 de kilometri de Miercurea Ciuc (37 de minute).

Dacă doriţi să vă relaxaţi într-un loc cu atmosferă familială, Pensiunea Sólyomkő este alegerea ideală.

Pensiunea este administrată de doi oameni minunați – Ájgel Ágnes și
Szakacs Istvan
– doi oameni care prin pregătire profesională, entuziasm, implicare, bună educație și inițiativă au făcut din cele două structuri de primire turistice cele mai bune pensiuni din Bixad. Pensiuni de nota 10 care concurează pentru acest loc cu multe locuri renumite din Ținutul Secuiesc.

Alături de ei, membrii familiei lucrează cu sârg ca pensiunea să funcționeze ireproșabil tot timpul anului.

Pensiunea Sólyomkő este situată într-o ambianţă paşnică şi liniştită, astfel fiind un loc ideal pentru o vacanţă relaxantă sau pentru mici şedinţe de lucru, team-buildinguri, conferinţe, banchete, evenimente familiale şi evenimente private.

Pe parcursul ultimilor ani, pensiunea a avut ca oaspeţi numeroase personalităţi publice din ţară şi din străinătate. Care s-au simțit excepțional.

Capacitatea totală de cazare este de 16 locuri, în  4 camere duble, 1 cameră cu 3 paturi, 1 apartament pentru 5 persoane (1 pat franţuzesc + 3 paturi single).

În imediata vecinătate a comunei Bixad se află Băile Tuşnad.

La mai puţin de 18 km distanţă de Bixad este lacul Sf. Ana, singurul lac de origine vulcanică din Europa.

La 16 km Băile Bálványos, la 31 km municipiul Sfântu Gheorghe, la 40 km municipiul Miercurea Ciuc, iar la 37 km distanţă este situat Târgu Secuiesc, unul dintre cele mai frumoase oraşe secuieşti, cu o atmosferă unică.

Grădina de vară a pensiunii este spaţioasă fiind corespunzătoare şi pentru organizarea evenimentelor private, nunţi, zile de naştere, etc.

Bucătăria este una tradiţională, cu specific local. La noi veţi avea plăcerea să gustaţi sarmalele tradiţionale secuieşti sau o supă de carne transilvăneană, dar, la cerere, pregătim orice fel de meniu.

În afară de sărbătorile tradiționale (Crăciun, Paști, Revelion, alte sărbători importante), tarifele sunt următoarele:

Mic dejun: 20 lei/pers
Prănz: 45 lei/pers (supă + felul principal + desert + pâine de casă + apă minerală)
Cină: 35 lei/pers (felul principal + desert)

Inclusiv prețurile de cazare sunt neverosimil de mici față de alte destinații turistice din țară.

Alte servicii oferite: WIFI, bucătărie echipată, restaurant, bar, televizor în cameră, parcare în curte, loc pentru foc, grădină de vară.

Vila Sólyomkő se ascunde la marginea pădurii de la intrarea în comuna Bixad dinspre Miercurea Ciuc.

Este un loc ideal pentru oaspeţii dornici de recreere, relaxare, distracţie sau pentru cei care doresc să facă sport. Sala de mese de la parter, folosită şi ca salon, oferă posibilitatea ca iarna oaspeţii să se distreze în faţa unui şemineu cu lemne, iar vara să se adune lângă cuptorul din grădină. Romanticii pot să admire apusul de soare transilvănean şi de pe balconul casei.

În camere, mobilierul din lemn de brad serveşte pe deplin confortul oaspeţilor. Pentru cei cărora le place amenajarea rustică, putem oferi camera noastră aranjată cu mobila moştenită de la mama.

Curtea îngrădită şi amenajată oferă un loc de joacă sigur pentru copii, iar pentru autoturisme asigură parcare adecvată.

Nici iarna nu e loc de plictiseală la noi, deoarece, în grădina situată pe coasta de deal, oaspeţii au posibilitatea de a practica sporturi de iarnă (schi şi săniuş).

Vila Sólyomkő dispune de 5 camere duble, 2 băi cu cabină duş şi wc, ideal pentru 10 persoane. Se închiriează integral pentru minim 2 nopţi de şedere!

Oaspeţi au posibilitatea să-şi pregătească masa singuri în bucătăria complet dotată sau să servească la doar 200 m în restaurantul pensiunii Solyomko. Bucătăria pensiunii noastre este una tradiţională, cu specific local. La cerere pot fi servite cele 3 mese principale la următoarele tarife:

Mic dejun: 17 lei/pers
Prănz: 42 lei/pers (supă + felul principal + desert + pâine de casă + apă minerală)
Prănz: 37 lei/pers (supă + felul principal + pâine de casă + apă minerală)
Cină: 28 lei/pers (felul principal + desert).

Cum vă spuneam zona depresionară Bixad este una extrem de ofertantă. Nu te plictisești nici măcar dacă stai 5-7 zile în zonă, gazdele noastre oferindu-ți multe atracții și programe turistice. Ai ce vedea.  

Doritorilor de senzaţii tari sau relaxare activă oferim diverse programe de recreere, nu mai puțin de 7 activităţi recreative:

– ture montane;

– plimbări cu căruţa;
– plimbări cu sania trasă de cai;

– plimbări cu jeepuri;
– vizitare mofete, izvoare şi băi cu apă minerală în apropiere;
– posibilitate de tratamente în grotă salină şi masaj cu pietre jade în localitate;

– vizitarea stânei tradiţionale cu prezentarea activităţii unui fermier local şi degustarea de produse locale

Principalele atracții care pot fi vizitate stând la Bixad sunt următoarele:

Lacul Sfânta Ana, o comoară naturală unică în ţară şi în Europa Centrală şi de Est, este un lac vulcanic format în craterul mai tânăr al muntelui Ciomatu. După ultima erupţie cu cca 30.000 ani în urmă, caldare aproape perfect circulară a rămas intactă, făcând posibilă acumularea de precipitaţii. Astfel cu cca 10.000 ani în urmă pe fundul craterului s-a format lacul care s-a păstrat până astăzi. 

Lacul este alimentat exclusiv de precipitaţii având un echilibru al compoziţiei şi calitaţii apei extrem de fragil. 

Adâncimea lacului este de cca. 7,4 m.
Are o suprafaţă de cca 20 hectare, la o altitudine de 950 m de nivelul mării.
Poteca dimprejurul lacului are cca 2 km, perimetrului lacului find de aprox 1700 m.

Pe malul lacului priveliştea este splendidă. Lângă lac există o mică capelă, care este şi un important loc de pelerinaj pentru credincioşii din zonă. În fiecare an în luna iulie, de ziua Sfântei Ana, se desfăşoară hramul capelei, un eveniment religios important pentru localnicii din zonă.  

Craterul şi lacul este rezervaţie naturală şi face parte din situl Natura 2000 ROSCI0248 Lacul Sfânta Ana-Tinovul Mohoş, sit care cuprinde cele două cratere a muntelui Ciomatu.

În vederea ocrotirii acestei minuni ale naturii, este extrem de important ca pe toată durata vizitei să aveţi un comportament responsabil şi să respectaţi toate regulile de vizitare.

Lacul se accesează pe jos, fără ghid, pe drumul de asfalt şi pe potecile amenajate şi marcate! Vă rugăm să nu intraţi în pădure! Pe lângă faptul că în urma utilizării solul şi vegetaţia se degradează şi se creează condiţii favorabile colmatării lacului, vă expuneţi unor riscuri inutile: accidente, întâlnirea cu urşi, etc. 

Scăldatul în lac, picnicul la malul lacului şi hrănirea peştilor sunt strict interzise!

În zona lacului vă rugăm să utilizaţi toaletele ecologice amplasate în apropierea pontonului. Materialele organice de origine umană degradează calitatea apei şi conduc la înmulţirea algelor. Înmulţirea algelor peste măsură a condus la cea mai mare problemă cu care se confruntă lacul în existenţa sa acest fapt fiind agravat şi de prezenţa unei specii invazive de peşte. Ambele probleme (algele şi peştii) se datorează exclusiv activităţii umane iresponsabile.

Pentru siguranţa dvs. şi a celorlalţi vizitatori cât şi pentru ocrotirea mediului, vă rugăm să nu lăsaţi sau să aruncaţi deşeuri de nici un fel, folosiţi tomberoanele anti urşi amplasate în parcarea principală, la capătul de drum şi la bufetul ecologic (standul kürtőskalács).

Întreaga arie este monitorizată strict (inclusiv cu camere video), nerespectarea programului şi a regulamentului de vizitare afişat la punctul de informare şi în alte locaţii, atrage după sine luarea de măsuri şi evacuarea din teritoriu. Biletul de intrare la Lacul Sfânta Ana este tichetul primit la sistemul de acces în parcare. Vă rugăm să aveţi la dvs. tichetul pe intreaga durată a vizitei.
Parcarea maşinilor, microbuzelor sau autobuzelor se realizează exclusiv în pasul dintre cele două cratere în zonele de parcare prevăzute cu sistem de acces cu bariere, aflate în stânga şi dreapta drumului. Parcarea se află la 1400 m de Lacul Sfânta Ana şi la 300 m de Tinovul Mohoş.

Preţuri:
Primele 3 ore au tarif fix. Preţul cuprinde toate serviciile de vizitare şi de întreţinere a zonei.
– AUTOTURISME şi MICROBUZURI (până la 15 locuri)primele 3 ore: 24,00 leidupă care: 2,00 lei fiecare 30 minute începute   – AUTOBUZE şi MICROBUZE (peste 15 locuri) primele 3 ore: 120,00 lei după care: 15,00 lei fiecare 30 minute începute – MOTOCICLETE primele 3 ore: 12 lei după care: 1,00 leu fiecare 30 minute începute

Tinovul Mohoş, Rezervaţie naturală
«
Datorită existenţei aici a câtorva specii de plante rare, turbăria este declarată monument al naturii, rezervaţie naturală de protecţie strictă. Se află în partea de sud-est a conului vulcanic Ciomatu Mare, în craterul Mohoş, craterul geamăn mai bătrân al Lacului Sfânta Ana. Tinovul are o suprafaţă de 80 hectare şi se afla la 1050 metri altitudine, cu 100 metri mai sus faţă de nivelul lacului. Turbă are o grosime medie de 10 metri şi un volum de circa 3 milioane metri cubi.

Tinovul îşi datorează renumele plantelor rare ce se găsesc aici. Pe covorul de muşchi se intercalează tufe de ruginare (Andromeda polifolia), de afine (Vaccinium oxycoccos), trei specii ale plantei insectivore numită popular „Roua Cerului” (Drosera) şi altele. Majoritatea plantelor rare sunt relicte din era glaciară. Raristile de pini pitici de pădure (Pinus silvestris) îmbogăţesc pitorescul peisajului alcătuind un habitat de tundră presărat cu ochiuri de lac, reminiscenţe ale lacului de crater antic.

Intrarea în Tinovul Mohoş se face exclusiv pe jos, doar cu însoţitor asigurat de administraţia zonei. Intrarea se face în fiecare oră la şi un sfert. Grupurile se formează şi pornesc de la intrarea în tinov, la panourile informative de sub brazi (cca 300 nord metri de la parcare). Tinovul Mohoş poate fi vizitat în perioada 01 aprilie – 31 octombrie între orele 10:15-18:15.  Grupurile însoţite de ghid intră la orele: 
– ora 10:15
– ora 11:15
– ora 12:15
– ora 13:15
– ora 14:15- ora 15:15- ora 16:15
– ora 17:15- ora 18:15 Vizita durează aprox. 45 min. Nu se fac rezervări sau excepţii de la regulă, respectarea orelor de vizitare este obligatoriu.  
Biletul de intrare în Tinovul Mohoş este tichetul primit la sistemul de acces în parcare. Vă rugăm să aveţi la dvs. tichetul pe intreaga
durată a vizitei.
Parcarea maşinilor, microbuzelor sau autobuzelor se realizează exclusiv în pasul dintre cele două cratere în zonele de parcare prevăzute cu sistem de acces cu bariere, aflate în stânga şi dreapta drumului. Parcarea se află la 1400 m de Lacul Sfânta Ana şi la 300 m de Tinovul Mohoş.

Preţuri:
Primele 3 ore au tarif fix. Preţul cuprinde toate serviciile de vizitare şi de întreţinere a zonei.
– AUTOTURISME şi MICROBUZE (până la 15 locuri) primele 3 ore: 24,00 leidupă care: 2,00 lei fiecare 30 minute începute   
– AUTOBUZE şi MICROBUZE (peste 15 locuri) primele 3 ore: 120,00 leidupă care: 15,00 lei fiecare 30 minute începute
– MOTOCICLETE primele 3 ore: 12 lei după care: 1,00 leu fiecare 30 minute începute

Peștera Puturosul din comuna Turia este o curiozitate a naturii.

Grota sulfuroasă sau peşterea sulfurată, galeria unei foste mine de sulf, se află pe versantul sudvestic al Muntelui Puturosu la o altitudine de 1052 m. Lungimea totală a groatei este de 14 m. În prezent grota este deschisă publicului, fucţionând ca o mofetă naturală.

Prin gura grotei iese la suprafaţă o cantitate imensă de gaz mofetic, debitul gazului depâşind 3000 m3/zi, fiind emanaţia postvulcanică cu cel mai mare debit din Europa.

Zidurile sale sunt acoperite de un strat galben de sulf, ceea ce semnalează totodată şi nivelul gazului. Peşterea a fost amenajată pentru vizitare cu 120 ani în urmă de către Apor Gabor.

Se poate ajunge la groata urmând poteca turistică marcată cu punctul roşu, care porneşte de la hotelul central.

Băile tradiționale Apor

Între staţiunea Băile Balvanyos si Grand Hotel Balvanyos se află, la câteva sute de metri departare de drum, locul de scăldat al fetelor Apor. La izvoare se poate ajunge pe o cărare largă, inchisă cu o bariera care interzice accesul vehiculelor. 

Pe suprafaţa mică, cunoscută sub denumirea de Locul de scaldat al fetelor Apor, intâlnim opt izvoare de apă minerală diferite, apele cărora diferă de la unul la altul. pH-ul acestora oscilează intre valorile de 1,82–4,28, caracterul lor acid fiind rezultatul acidului sulfuric liber ce se formeaza in ele. Astfel de izvoare nu mai sunt nicăieri in Europa, fiind vorba de o adevarată raritate mondială.

Acestea pot fi folosite ca factori terapeutici eficienti in tratarea bolilor reumatice si ale organelor locomotorii, a problemelor ginecologice, bolilor sistemului nervos si a celor cardiovasculare. Apa rece diminueaza secretia bilei, iar apa calda o stimulează. Folosită pentru cura, apa minerala influenteaza pozitiv „intretinerea” tractului digestiv, functionarea stomacului si a bilei. Denumirea descriptivă de apa vindecatoare de ochi, de picioare, indica si oportunitatile de utilizare a acesteia.

Izvoarele tămăduitoare se află pe traseul marcat cu triunghi roşu. Sunt amenajate 4 bazine mici care îşi trădează prezenţa prin lipsa vegetaţiei şi prin mirosul puternic de ouă sticate care provine de la hidrogenul sulfurat. Băile reci în aceste ape minerale au efecte benefice asupra bolilor cardiovasculare.

Rezervația Naturală Protejată Piatra Șoimului

În imediata vecinătate a oraşului Băile Tuşnad se află Rezervaţia Naturală Protejată Piatra Şoimilor. Peisajul rezervaţiei este alcătuit de o vegetaţie forestieră mixtă (foioase-răşinoase).

Flora protejată a rezervaţiei este remarcat de un endemism local (întâlnit numai în judeţul Harghita, pe stâncării), numită Hieracium telekianum – o specie de vulturică (vulturica lui Teleki) cu areal foarte restrâns. Informaţii referitoare la floră, faună şi geologie, precum şi alte informaţii utile, sunt afişate pe indicatoarele potecii tematice a rezervaţiei.
Marcaj: triunghi roşu, panouri informative.
Durata traseului: cca. 1 oră.
Distanţă de parcurs: 1,4 km.
Diferenţă de nivel: 222 m.
Pantă: 15,3%.

Traseul este recomandat pentru turiştii antrenaţi, cu condiţie fizică corespunzătoare. Traseul poate fi parcurs individual sau în compania unui ghid turistic, care organizează grupuri cu minim 4 persoane.
Pentru mai multe informaţii sunaţi la: 0740 911 119

Bastionul Apor

Este primul traseu turistic marcat din Băile Tuşnad. Traseul porneşte din centrul staţiunii, trece pe lângă izvoarele Mikes şi Apor şi ajunge la marginea pădurii. Aici se termină strada pavată, traseul continuând pe o potecă bine bătătorită.

După cam cca. 10 minute de mers, traseele marcate cu cruce roşie şi punct roşu se bifurcă.

Primul traseu, marcat cu cruce roşie duce la Situl Natura 2000 Tinovul Mohoş – Lacul Sfânta Ana, iar cel de-al doilea, marcat cu punct roşu, ia direcţia stânga şi se continuă pe versantul Muntelui Surdoc pe o potecă comfortabilă drumeţiei. După încă 15-20 minute de plimbare uşoară, la o altitudine de 762 m, se ajunge la Bastionul Apor.

După timpul petrecut la punctul de belvedere pentru drumul de întoarcere există două variante: ori se poate întoarce pe traseul descris anterior, ori în cealaltă direcţie spre panorama Ludmilla. Pe mica vale coboară o potecă marcată, care ajunge în staţiune chiar lângă Hotelul Ciucaş.

Bastionul Apor, mulţumită contelui Apor Károly, a fost construit în 1883 în partea de jos a vârfului Surduc. Bastionul acesta este un punct panoramic, care nu a fost folosit niciodată ca obiectiv strategic, menţionat greşit în unele descrieri. Din interiorul bastionului avem o privelişte plină de admiraţie asupra oraşului Băile Tuşnad, defileului Tuşnad, râului Olt şi a Rezervaţiei Naturale Piatra Șoimilor.

Marcaj: punct roşu.Durata traseului: cca. 15-20 min.
Distanţă de parcurs: 1,2 km.
Diferenţă de nivel: 85 m.
Pantă: 5,2%.

Este cel mai scurt şi cel mai comfortabil traseu, recomandat pentru toate vârstele. Turiştii antrenaţi, cu condiţie fizică corespunzătoare o pot parcurge şi cu bicicleta.
Traseul poate fi parcurs individual sau în compania unui ghid turistic, care organizează grupuri cu minim 4 persoane.
Pentru mai multe informaţii sunaţi la: 0740 911 119

Izvoarele tămăduitoare Apa Roşie

La ieşirea de nord de Băile Tuşnad, la o distanţă de 1,25 km de oraş spre Miercurea Ciuc, se află o zonă pitorească cu mai multe izvoare de apă minerală şi cu o coloană de piatră numită ciupercă, care se numeşte Apa Roşie.

Formele variate de relief de la Tuşnad şi împrejurimile lui, munţii vulcanici de formă conică, valea Oltului de la Tuşnad, Lacul Sfânta Ana, Tinovul Mohos, flora şi fauna bogată în specii rare, mai multe sute de izvoare de apă minerală cu conţinut chimic variat, mofetele, sunt aproape unice în regiunile din România, Transilvania şi chiar din Ţinutul Secuiesc.

Denumirea de Veresvíz (Apă Roşie) provine de la culoarea roşie a limonitului sau a noroiului mineral care se precipită din izvoarele de apă minerală.

Teritoriul de mai mult de 2 hectare este situat la poalele muntelui numit Vártető, în apropierea sursei de izvor al pârâului Felső-Tisza, în defileul Oltului, la limita nordică a oraşului Băile Tuşnad.

Acest mic teritoriu face parte integrantă a munţilor vulcanici Csomád – Büdös, iar limitele sale sunt: Benevize átka, Vártető, pârâul Alsó-Tiszás şi terasa Oltului (a lui Ravasz Lukács).
Nivelul pantei este situat la o altitudine de 700-750 m. Vártető, care se ridică deasupra-i, are 1079 m, iar muntele Nagycsomád are 1301 m. Pe malul drept al râului Olt se înalţă unul dintre vârfurile cele mai înalte ale Munţilor Harghitei de Est, numit Nagy-Piricske, având 1374 m.

La Veresvíz (Apa Roşie) se găseşte cel mai mare bazin de limonit. Acest zăcământ de culoare roşie conţine o mare cantitate de calcit de sursă. Tufa calcară cu o structură spongioasă, poroasă conţine şi urme de plante. Conţinutul bogat de calcar al izvoarelor provine din marnele de calcar de flis situate la mici adâncimi. Calcarul este dizolvat din rocile calcaroase şi adus la suprafaţă de sursele de apă minerală carbogazoasă.

Pe lângă frumuseţea peisajului de la Apa Roşie, cea mai mare valoare constituie izvoarele de apă minerală de mare debit. Ele ţâşnesc la suprafaţă în mai mult de 15 puncte.

Zăcământul de apă minerală de la Veresvíz a fost cercetată prin foraj, mai mic şi mai mare. Sonda făcută în 1979 a avut o adâncime de 751 m, iar temperatura apei a variat între 13-22 °C.

Apa termală de 46 °C are următoarea compoziţie: clorură de sodiu, şi în cantitate mică iod şi brom. Conţinutul ridicat de clorură de sodiu în zonele vulcanice provine din materiile sărate ale zonei de gresie carpatică, de origine maritimă, situată la adâncime.

Conţinutul altor izvoare: clorohidrocarbonat de sodiu şi de calciu. Caracterul chimic al apei şi schimbarea de temperatură opuse apei termale este datorită amestecării apei de adâncime cu apele de suprafaţă de temperatură mai scăzută, cu un conţinut de hidrocarbonat de sodiu şi de calciu. Temperatura izvoarelor spontane este de 13-22 °C. Conţinutul total de săruri minerale al surselor este de 4039-5171mg/l, în timp ce apa termală descoperită la mare profunzime are 9433mg/l. Conţinutul de dioxid de carbon este de 1149-1646 mg/l.

Pe lângă dioxidul de carbon dizolvat în apă, ajunge la suprafaţă şi o cantitate mare de dioxid de carbon liber. În zona munţilor Csomád ele sunt utilizate la băile de aburi, mofete.

Asemenea apelor de la Băile Tuşnad, în sursele de la Veresvíz radioactivitatea apei este foarte ridicată.

Rn = 1510,0 pCi/l
Ra = 4,15.10-12 UM/l
U = 1,8.10-8g/l

În apele minerale studiate, pe lângă macroelemente (Na, K, Ca, Mg, Cl, Mn, etc) apar şi microelemente (Mo, Zn, Cu, Co, Ni, Ti, Cr) care au un rol important în metabolismul uman.

Apa minerală de mare debit de la Veresvíz este neutilizată. Locuitorii zonei folosesc doar două bazine simple, de dimensiuni reduse pentru a face baie. Apele de la Veresvíz pot fi utilizate pentru tratarea diferitelor boli, în afecţiuni cardiace, circulatorii, pentru stomac şi intestine, pentru ficat şi bile, în inflamaţii şi probleme degenerative ale sistemului locomotor, sau pentru tratarea maladiilor endocrine.

La Bixad, în sezon, se poate și pescui. Balta de pescuit din Bixad se află în aproprierea gării. Șapte lacuri populate cu toate tipurile de peşti vă aşteaptă.

Sistemul de lacuri Bixad este compus din șapte lacuri mai mici cu o arie totală a suprafeței apei puțin mai mare de 2 hectare. Multe specii de pești pot fi găsite în aceste lacuri, atât  pești pașnici cât și pești răpitori. În lacuri se permit toate metodele de pescuit, inclusiv pescuitul pe timp de noapte. Pe lângă acestea, pe marginea lacului se mai poate sta și cu cortul.

Pentru familiile cu copii există și multe posibilități de distracție. Una dintre ele este Tușnad Fun Park. Ce poți face acolo?

CE TE AȘTEAPTĂ?

SUMMER TUBING – coborâre cu colac de 2 pers. pe un tobogan uriaş de 100 m, stropită cu apă, aterizare într-un lac (atracţia sezonului 2019)

FAMILY PARK – zonă amenajată pentru copii şi părinţi:
        – praştii uriaşe pt. copii
        – catapultă
        – tir cu puşca pt. copii
        – darts pt. copii
       – “Captiv în Băile Tuşnad” – joc distractiv      
        – “Provocare cu apă” – joc distractiv, etc.

PAINTBALL, AIRSOFT ȘI LASERTAG
TRAGERE CU ARCUL
PLIMBĂRI CU ȘENILATA
PLIMBĂRI CU CĂLEAȘCA
PICNIC TRADIȚIONAL ÎN NATURĂ
MÂNGĂIERE CĂPRIOARE
VÂNĂTOARE DE FLUTURI ȘI GÂNGĂNII
ÎNCHIRIERE ATV. POLARIS ȘI BICILETE
PICTURĂ PE FAȚĂ
CELE MAI BUNE CLĂTITE DIN ZONĂ

LISTA DE PREȚ ACTIVITĂȚI TUSNAD FUN PARK

Alunecare cu colac/barcă – 10 lei/pers. 1 coborâre – 2+1 GRATUIT – alunecare în pielea goală GRATUIT 🙂

Acces jocuri copii – nelimitat – 5 lei/pers.

Drumeţie cu ghid – 2-3 ore – 10 lei/pers.

Picnic tradiţional în natură – 1 oră – de la 40 lei/pers. Consumaţie nelimitată de mâncare şi băuturi.

Tir cu arcul – 2 ore – 49 lei/pers

Paintball – 100 gloanţe = 40 lei – 200 gloanţe = 60 lei

Lasertag – tragere cu arme laser –  2 ore – 39 lei/pers

Plimbare cu căleaşca – 20 min. – 10 lei/pers.

Plimbare cu şenilata – apr. 1.5 ore  (tragere cu puşcă airsoft inclus) – 60 lei/pers

Acces minizoo (mângăiere căprioare) – 1 oră – 10 lei/pers.

Închiriere biciclete – 60 lei/zi

Pictură pe faţă – 10 lei/pers

Pentru a lua legătura cu gazdele acestei pensiuni îți oferim următoarele posibilități de contact:

E-mail: [email protected]

Address: Bixad, nr. 573, Covasna County, Romania

Mobile: +40 722 374 171

Web: www.solyomko.ro