Sâmbra Oilor reprezintă cea mai mare serbare câmpenească, legată de ocupaţia tradiţională a păstoritului, serbare ce se desfăşoară anual în prima duminică din luna mai…
Sărbătoarea Sfântului Dumitru este asociată cu moartea naturii, cu sosirea iernii și a frigului. Sfântul Dumitru este sărbătorit pe 26 octombrie atât în calendarul ortodox,…
În foarte multe comunităţi din România se organizează şi în zilele de astăzi o sărbătoare a focului numită „Focul lui Sumedru”, obicei străvechi care are…
România este o adevărată comoară a spiritualității românești. O țară în care tradițiile de secole au supraviețuit tuturor vicisitudinilor vremii fiind, probabil, alinarea și punctul…
Comuna Salva este situată în județul Bistrița Năsăud în zona Muscelelor Năsăudului, la confluenţa râului Sălăuţa cu Someşul Rece. Fiind locuit de oameni care ”sfințesc…
Astăzi mergem în Ținutul Secuiesc să descoperim o veche tradiție locală și, totodată, o meserie care, în ciuda faptului că este mai puțin practicată și…
Moșii de vară, Moșii de Rusalii sau Sâmbăta morților reprezintă o sărbătoare dedicată pomenirii morţilor. În această zi, în toate bisericile ortodoxe se oficiază liturghii…
Meşteşugurile tradiţionale, moştenite de la străbuni, sunt păstrate sau reînviate în tot mai multe familii harghitene, care doresc să transmită mai departe tradiţia olăritului, a…
Cu o săptămână înainte de Sfintele Paști, ortodocşii prăznuiesc Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Învierea Domnului, rememorând intrarea lui Iisus…
Am întrebat mulți români, dacă vreți 100 de români, ce este ”țăstul”, dacă au auzit de acest lucru și la ce folosește. Aproape fără excepție,…